2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szárnyaló brojlereredmények Pénzesgyőrben

Agro Napló
Schvéger György 1986 óta foglalkozik baromfineveléssel Pénzesgyőr melletti brojlertelepén. E telephely előtt Bakonybél térségben szintén ebben a szakmában tevékenykedett.

Pénzesgyőr falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat. Érkezéskor rendszerint az emeletre fogadja le a naposokat, majd 10 napos kor körül egy saját maga által készített csúszdán az állomány felét lejuttatja az alsó szintre. Ezzel a megoldással minimális stressznek vannak kitéve a madarak, ezzel nem okozva teljesítménybeli visszaesést. Tartásterei köretetővel és szelepes önitatóval felszereltek, a friss levegőt kereszt- valamint alagútszellőzéssel biztosítják a madarak számára. Alomnak általában faforgácsot használ. A telep egyenlőre még nincs vízpanelekkel felszerelve, jelenleg párásító rendszerrel tudja hűteni a madarakat a nagy kánikulákban.

Cégünkkel már a Bábolna Rt. idején is volt kapcsolata pár turnus erejéig, a takarmány teljesítményével akkor is elégedett volt. Ebben az időszakban más takarmánybeszállítóval is volt kapcsolatban. Mivel a nevelés költségeinek nagy része a takarmányköltségből ered ezért mindig a legkedvezőbb ár/érték arányt jelentő takarmányt választotta. Ebben az időben az Országos Brojler Hizlalási Versenyen 3. helyezést ért el a már akkor kimagaslónak számító eredményeivel. Itt a 20 ezer darabszám felett elért brojlereredményeket összesítették országos szinten és év végén díjazták a legjobbakat.

Az elmúlt évek során több vágóhíddal is dolgozott. Érdekességként elmondta, hogy akkoriban még csak 1,85–2,00 kg-os volt az elvárt súly. Jelenlegi vágóhídjával, az Avium 2000 Kft.-vel, 2008-ban állapodott meg, kapcsolatuk azóta is folyamatosan tart. Napos állományát már több, mint húsz éve a Hegyhát Brojler Kft.-től vásárolja. Mind technológiájában, mind pedig gondolkodásában sikerült adaptálódnia az ellenivar kakasokhoz. Ezt talán az mutatja legjobban, hogy 2016-os évre tehető elmondása szerint a legjobb eredménye, amikor is 44 átlagos nevelési napra a leadott madarak átlagsúlya 3,33 kg/db volt. Azonban a takarmány értékesítése ilyen nagy súly mellett is 1,6 kg/kg maradt. Egy-két turnus erejéig kipróbált más keltetőket is, de nem volt elégedett a madarak teljesítményével, így visszatért az eredeti beszállítóhoz.

Évente általában hat turnus csirkét ad le. Az állományból nincs megszedés, ezért 39-40 napos korra teljesen kiürítik a telepet. A kiürítés általában egy, maximum két szállítás alatt megvan, hogy ne törjék a madarakat sokszor. 2.000 m2-es nevelő felületére a kezdetekben még 40 ezer csibét is letelepített. Fajlagos eredményei ekkor is jók voltak, azonban nagyon soknak tartotta az időközben kiselejtezett madarakat. Ezért az évek során fokozatosan csökkentette a telepített darabszámot, végül a jelenlegi 23–25.000 db-os mennyiséget a 2012-es évek körül érte el, amit azóta is tart. Ezzel a megszokottnál alacsonyabb telepítési sűrűséggel sokkal több életteret biztosít a madarak számára, így az alom minősége a turnus teljes ideje alatt kiváló. Talp- vagy mellfekélyes csirkéinek száma elhanyagolható.  A „szellősebb” telepítés miatt a heti súlymérések rendszerint technológián felüliek, ezért közel egy héttel hamarabb tudja leadni a csirkét az átlagnál. Ennek köszönhetően az éves kiadások csökkentek, valamint a telep szervizperiódusának is nagy segítséget nyújt.

Schwéger György szerint a jó termelés kulcsa a jó napos és a megfelelő takarmány mellett a gazda gondoskodása is. Elveinek igazát az elmúlt turnusokban a PLATINUM takarmányunkkal elért kiemelkedő sikerei is bizonyították. Elhullási százaléka az elmúlt hónapokban alig vagy egyáltalán nem haladta meg az 1%-ot a hizlalás ideje alatt. Nagyon alacsony, 1,5 kg/kg alatti fajlagos takarmányértékesítés mellett megfelelő átlagsúllyal tudta leadni a madarakat. A turnusok kiemelkedő brojlerindexei tükrözik a legjobban a nevelés eredményességét. A leadás után kalkulált indexei rendszerint 450 felettiek, legutolsó, 2018. szeptemberben leadott turnusa 498-as brojler­indexszel zárult.

A jövőbeli tervei között a már említett vízpanel hiányának megoldása szerepel, ugyanis ő is belátta, hogy az elmúlt évek azt mutatják, hogy a gazdáknak inkább az extrém meleg elleni védelemre kell fókuszálniuk. Korábban a téli hidegek okozták a fő problémát, most azonban a nyári időszak adja fel a leckét a termelők számára. Sok termelő  a július-augusztus termelési időszakot a nagy melegek miatt ki is hagyják.

Partnerünknek ezúton is gratulálunk szárnyaló eredményeiért, és kívánunk neki hasonló kimagasló sikereket a jövőben is!

  Kocsis Máté
vezető baromfi szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Horváth Szabolcs
baromfi szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

A cikk szerzője: Kocsis Máté

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A LED Lighting Kft. ajánlásával

A LED Lighting Kft. ajánlásával

A baromfifélék tenyésztésében nemcsak a genetikai tervezésnek, hanem a tartástechnológiának is döntő szerepe van a végtermékek, illetve az állatok éle...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!