Sokszor az előállítási költségek és a felvásárlási ár közötti egyenlőtlenség, valamint a termésmennyiség után meghatározott összeg okozza a problémát, mely nem tükrözi az adott tétel beltartalmi értékeit.
A jelenlegi piac elvárása, hogy az eladásra kínált szójabab fehérje értéke érje el a minimum 30-33%-ot, míg az olajtartalom a 19-20%-ot. Az elmúlt évek tendenciáját nézve azonban ez nem minden esetben valósul meg. A legnagyobb nehézséget az évjárathatás okozza, mely előre nem meghatározható és nagyban befolyásolja a szója különböző fázisaiban végbenő folyamatokat (fehérje- és olajszintézis). Az abiotikus stressz hatás ugyan mérsékelhető megfelelő tápanyag-utánpótlással és egy jó termőterület meghatározásával, de nem minden esetben kerül a növényállomány kiváló szántóterületre, mely minden igényt kielégít.
Hogy megbizonyosodjunk az előbb említett beltartalmat befolyásoló tényezőkről, 2018-ban üzemi kísérletet állítottunk be úgy, hogy a kiválasztott kísérleti területek mindegyikén kitermesztésre kerültek a kiválasztott fajták (ES Mentor, ES Advisor, ES Mediator).
Az 1. helyszín az alábbi körülmények között vállalta, hogy nem juttat ki semmilyen tápanyagot a szójafajták kitermesztése alatt:
- Fizikai talajfélesége: vályog; jó kálium- és foszfor-, míg közepes nitrogén ellátottsággal,
- Közepes humusztartalommal és gyengén lúgos pH-val.
A sortávolságot 48 cm-ben határozta meg, de mechanikai gyomirtást nem végzett. A teljes kitermesztési időszak alatt mindössze egy preemergens gyomirtás alkalmazott.
A 2. helyszín az alábbi paraméterekkel rendelkezett:
- Fizikai talajfélesége: agyagos – vályog; közepes kálium-, gyenge foszfor- és nitrogén ellátottsággal
- Kis humusztartalommal és gyengén savanyú pH-val.
A sortávolságot 24 cm-ben határozta meg, illetve tavasszal 150 kg/ha Pétisó került kijuttatásra. A kitermesztés alatt egyszeri (preemergens) gyomirtást végezett és a stressz hatások ellen bór alapú lombtrágyát alkalmazott.
A 3. helyszín a következő tényezőkkel vállalta a kísérletet:
- Fizikai talajfélesége: vályog, jó kálium-, gyenge foszfor- és nitrogén ellátottsággal,
- Kis humusztartalommal és savanyú pH-val.
A sortávolságot 24 cm határozta meg, tavasszal 200 kg/ha Pétisót juttatott ki a területre, illetve egyszeri vegyszeres (preemergens) gyomirtást végzett.
A három helyszín beltartalmait az összefoglaló táblázat mutatja be:
|
ES Mentor |
ES Advisor |
ES Mediator |
|||
Fehérje (%) |
Olaj (%) |
Fehérje (%) |
Olaj (%) |
Fehérje (%) |
Olaj (%) |
|
1. helyszín |
27,9 |
23,9 |
28 |
24,2 |
27,7 |
24,3 |
2. helyszín |
33,1 |
19,1 |
32,4 |
19,5 |
30,4 |
20,6 |
3. helyszín |
36,9 |
20,1 |
34,2 |
20 |
35,4 |
20,3 |
Az eredményekből jól látszik, hogy ahol nem kapott kiegészítést a szója, ott az olajtartalom növekedett, míg a két különböző dózisú pétisó pozitívan befolyásolta a szója fehérje tartalmát.
A minőség tehát befolyásoló, de nem csak egy tényező a meghatározó!
Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, látogasson el a honlapunk található alábbi linkre:
http://www.galldorf.hu/hu/termekek/szoja