Megmutatjuk hogyan lehet, hogyan kell szóját termelni!

Agro Napló
Nagyon jó lenne, ha azt mondhatnám, hogy ha ezt a cikksorozatot végigköveti az olvasó, akkor egy receptet kap a tökéletes szójatermesztéshez. Sajnos ezt nem ígérhetem meg, mert minden terület és minden évjárat más és más, sok esetben, ami az egyik gazdaság számára bevált módszer, az a szomszédos településen lévő gazdaság számára már különböző okok miatt nem működik.

Amit ígérek, az egy 24 hektáron történő szójatermesztés végig követése, olyan technológiával, ami még Magyarországon nem terjedt el, de más országokban már nagy hagyománya van. A cikksorozat célja egy jó gyakorlat bemutatása, illetve az, hogy a megfelelő tanulságok levonásával megpróbáljuk hozzásegíteni az olvasót a sikeres szójatermesztéshez. Mindemellett nagyon törekedni fogok, hogy átadjam azt a példaértékű látásmódot, amit a gazda képvisel: igyekszik a gazdaságosság jegyében a lehető legtöbbet kihozni a területeiből, méghozzá úgy, hogy megszokásait levetkőzve nyit az újdonságok felé.

Arra nincs garancia, hogy minden esetben tökéletes döntést hoz a gazda és biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan helyzetek, amiben az olvasó másként cselekedne. Pont ez fogja érdekessé tenni az egészet, és hogy minél több nézőponttal találkozhassanak, igyekszek majd a kulcsfontosságú technológiai elemeknél szakértőket megszólaltatni és a döntéseket véleményeztetni.

Ezek után felmerülhet az olvasóban, hogy kinél, hol és hogyan történik a bemutatásra kerülő szójatermesztés. A cikksorozat bevezető részében ezt szeretném részletesebben bemutatni. A sávműveléses technológiával végzett szójatermesztés nyomon követésére Bényi Ferenc mezőgazdasági vállalkozó biztosított lehetőséget számunkra, aki Dusnokon gazdálkodik.

Bényi úr 1961-ben született Kalocsán. Homokmégyen töltötte gyermekkorát, majd Kalocsára járt középiskolába és mezőgazdasági technikusként végzett. 1984-ben nősült, ekkor költözött Dusnokra. 1984 és 1989 között vezető tenyésztőként dolgozott egy 12 ezres sertéstelepen. 1989 óta vállalkozóként gyakorolja a mezőgazdasági tevékenységet. 250 egyedet számláló sertésállomány hizlalásával és 3,5 hektár földterület művelésével kezdődött egyéni mezőgazdasági pályafutása. Fűszerpaprikát, zöldborsót, csemegekukoricát és karfiolt termesztett, amit a nagybani piacokon értékesített. A '90-es évek végére a háztáji hizlalásnak befellegzett, ezért a megtakarított pénzét földterületek vásárlásába és a műveléshez szükséges géppark fejlesztésébe fektette. A földterületek bővülése miatt a piacra járást befejezte és a megtermelt zöldségféléket konzervgyáraknak és kereskedőknek értékesítette. 2000-re saját tulajdonában volt nagyságrendileg 30 hektár földterület és emellett még bérleményként művelt 80 hektárt. 2005-ben a rapszodikus felvásárlási árak miatt elhagyta a zöldségféléket és teljes mértékben áttért a gabona-, olaj- és fehérje­növények termesztésére. Mostanra 250 hektár saját földterülettel rendelkezik, és körülbelül ugyanekkorán végez bérmunkát.

A földterületek növekedése mellett folyamatosan fejlesztette a gépparkját is. Nézőpontja szerint a munkagépek kiválasztásában nem a márka játszik szerepet, hanem a technológia szerinti alkalmasság. A gépek végignézése során a „megszokott” eszközök mellett jó néhány speciális szerszámot, valamint egyedi megoldást láttam. Jelen volt a forgatásos és forgatás nélküli talajműveléshez alkalmas gépektől kezdve a vontatott permetezőgép mellett, olyan is, ami kertészeti kultúráknál, valamint kapásnövényeknél alkalmas sorpermetezésre. Az egyik speciális eszköz – a sávokba történő folyékony táp­anyagok injektálására alkalmas munkagép –, amit a szójában is használni fog majd Bényi úr, az éppen a látogatásom alatt érkezett.

Újonnan érkezett injektáló a gazdaság udvarán (szerző felvétele)

A házigazda elmondása szerint az északra fekvő településeken – Bátyán, Kalocsán, Miskén – sokkal nagyobb jelentőséggel bíró növény a szója, mint Dusnokon. A településen nincs nagy hagyománya a szójatermesztésnek, annak ellenére, hogy a területek alkalmasak lennének a szójázáshoz, inkább a kertészeti kultúrák vannak elterjedve. Dusnok szántóterülete körülbelül 3600 hektár, amiből nagyságrendileg 80 hektáron termesztenek fűszerpaprikát, 200 hektárral részesedik a borsó és a csemegekukorica, a szója nagyságrendileg 300 hektár vetésterületen van jelen a település vonzáskörzetében. A fennmaradó részt a szántóföldi és egyéb kertészeti kultúrák sora tölti ki. Dusnokon a mély fekvésű, 24–34 aranykoronás, 2% feletti szerves anyagot tartalmazó dunai öntéstalajokon kiválóan megterem a szója. Ez annak is köszönhető, hogy a Duna, a Vajas-fok, a Váradi-fok és a Garábi-csatorna szeli keresztül a vidéket, úgyhogy a mikroklíma nagyon kedvez a szója számára.

Szója termesztésével körülbelül 2007 óta foglalkozik a házigazda és a településen az elsők között volt, akinek az érdeklődését felkeltette ez a növény. A kertészeti kultúrák során megszokott technológiai fegyelemmel fogott bele a szójatermesztésbe és már az első években 3 tonna körüli termésátlagokat produkált üzemi szinten. Azóta is évjárattól függően 3 és 4,5 tonna között mozog az üzemi átlaga szójából. Az évek során a földterületek és a mikroklíma sajátossága miatt kialakult a gazdaságban egy szója, kukorica vetésváltás, valamint egy búza, repce, napraforgó, árpa vetésforgó. Idáig sűrűsorosan vetette a szóját, ebben az évben tér át a 76 centiméteres sortávolságra sávműveléses technológiát alkalmazva.

Kérdésemre, hogy miért pont ezt a technológiát fogja alkalmazni, elmondta, hogy már repcében és kukoricában is kipróbálta és ott jól bevált, amit a repcetábláinak kinézete is bizonyít. Úgy gondolja, hogy szójában is költséghatékonyabb technológiát kell alkalmazni a terményárak csökkenése miatt és ezt tartja a legalkalmasabbnak ezekhez a növényekhez. Nagyon lényegesnek tartja, hogy ennek a technológiának köszönhetően jóval kevesebb mozgatással és taposással lehet megművelni a talajt. Ez azt eredményezi, hogy kevesebb energiát kell rászánni a talajművelésre, ami például a gázolajfogyasztáson rögtön meglátszik. Mindemellett sokkal jobban megőrzi ezzel a technológiával a talajban található vizet és a talajműveléssel egy menetben a gyökérzónához tudja az alaptrágyát juttatni. Tavasszal nem kell végeznie talajművelést, ami szintén a vízmegtartásban játszik nagyon nagy szerepet, főleg most, hogy csak 80 mm csapadék hullott a télen.

A frissen érkezett injektáló levétele után közösen kimentünk a házigazdával arra a területre, ahol tavaly volt szójája és kukoricát fog vetni, illetve arra a területre is, ahol végig fogjuk követni az idei évi szójatermesztését. Mindkét helyen látszólag biztató talajállapotokat láttunk. A szója után talán egy kicsit meggyőzőbb a kép a kevesebb szármaradvány miatt. Viszont a kukorica utáni sávművelésnél pedig a szomszédos táblához képest – ahol szintén kukorica volt az elővetemény – tűnt meggyőzőnek a látvány.

Lényegében az elkövetkező bő fél évben végigkövetünk egy 24 hektáros szójatermesztést egy olyan településen, ahol nincs nagy hagyománya ennek a növénynek, de a környezeti feltételek adottak ahhoz, hogy eredményesen megtermelhető legyen ez a kultúra is. Nem mellesleg sikerült nyomára akadnunk egy olyan gazdának, aki a kertészeti kultúrák által megkövetelt precizitásban és szigorú technológiai fegyelemben edződött éveken keresztül. Majd a piac viszontagságai miatt átváltott a szántóföldi kultúrák kisebb profitot ígérő, de biztosabb piacára, látásmódjában továbbra is az évek során kialakult profitorientáltságot és okszerű gondolkodásmódot előtérbe helyezve.

Kíváncsi rá, hogy pontosan mit foglal magában ez a sávműveléses technológia? Érdekli, hogy Bényi úr milyen talajművelést végzett ősszel a szója vetésterületen, valamint hogyan készül a szója vetésére, s hogy mi alapján választja ki területére a megfelelő fajtát?

A sorozat következő részében választ kap ezekre a kérdésekre.

Farkas-Csamangó Tamás

 

A sorozat a hazai sikeres szójatermesztésért elkötelezett támogatói kör jóvoltából valósul meg:

 

A cikk szerzője: Farkas-Csamangó Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!