Sertésállományok hozamfokozása a szoptató koca takarmányfelvételének növelésével

Agro Napló
A kocák nem megfelelő takarmányfelvétele állomány szinten csökkenti a teljesítményt. A tejtermelés kezdetén a legtöbb koca energia-, valamint aminosavhiánnyal küzd. A csökkent takarmányfelvétel miatt gyengébb a tejtermelés, aminek következtében a malacok testtömeg-gyarapodása csökken, így az alom választási súlya is alacsonyabb lesz a vártnál. Ezek a malacok fogékonyabbak a különböző megbetegedésekre, rosszabbul növekednek a teljes termelési ciklus alatt, valamint magasabb az elhullási arány is.

Amennyiben csökken a szoptatótáp felvétele, a kocák elkezdik a zsírt, valamint a fehérjetartalékaikat mozgósítani, aminek következtében csökken a testtömegük. Mindez jelentősen befolyásolja a szaporodásbiológiai mutatókat, valamint a koca életminőségét. Azoknál a kocáknál, ahol a tejtermelés alatt 10–20%-os fehérjevesztés tapasztalható, a választást követően később lendülnek ciklusba, alacsonyabb a fialási ráta, és kisebb almok születnek.

Köztudott, hogy a szoptató kocatáp felvételének maximalizálásán keresztül növelhető az egész állomány teljesítőképessége. A napi takarmányozási menedzsment továbbra is a szoptató koca tápanyagigényének az egyik legfontosabb tényezője. Ezért ahhoz, hogy a koca takarmányfelvételét maximalizálni lehessen, megfelelő szoptató koca takarmányozási program alkalmazása javasolt.

Íme 10 praktikus dolog, melyek segítik a szoptató kocák takarmányfelvételét:

  • Figyeljünk oda a vemhes koca tápmennyiségére és -minőségére, ugyanis ha a kocák túlzottan jó kondícióban vannak (a túlzott vemhes kocatáp felvétele miatt), akkor az a szoptató kocatáp csökkent felvételében nyilvánul meg.
  • A fiaztatóban legyen 20–22 °C-t, ugyan-is 20 °C felett minden 1 °C-os emelkedés 0,15 kg takarmányfelvétel-csökkenést eredményezhet.
  • Az ivóvíz legyen megfelelő mennyiségű, hozzáférhető és tiszta. A savanyítók, mint pl. a Biotronic® Top Liquid biztosítják az itatórendszer tisztaságát, és fokozzák a vízfelvételt.
  • A személyzetnek képzettnek kell lennie a koca viselkedését, valamint a szoptató kocák megfelelő takarmányozását illetően.
  • A takarmányforma nagymértékben befolyásolja a takarmányfelvételt. A pelletált forma jobb takarmányfelvételt eredményez a dercés formához képest.
  • Növelni kell az etetések gyakoriságát. Ha az állatok több alkalommal vesznek fel kisebb mennyiségű takarmányt, akkor az mindig friss, amit az állatok azonnal elfogyasztanak.
  • Olyan etetési rendszert használjunk, ami mutatja az aktuálisan kiadagolt takarmány mennyiségét, nem csak a napi összes takarmányét, így a személyzet jobban nyomon tudja követni a takarmányfelvételt.
  • Fontos a megfelelő mikotoxin kockázatkezelési program használata. A sertés kifejezetten érzékeny a mikotoxinokra, melynek következtében szaporodásbiológiai problémák merülhetnek fel és a takarmányfelvétel csökkenése miatt további teljesítménycsökkenés jelentkezhet. Egy helyes program részeként fontos a takarmányok mikotoxin-szennyezettségének rendszeres ellenőrzése, valamint a mikotoxinokat deaktiváló termék használata. A szoptató tápba kevert Mycofix® Plus 5.E termék tökéletesen megvédi a kocát a mikotoxinok káros hatásaival szemben.
  • A takarmány mennyiségi és minőségi összetétele jelentősen befolyásolja annak felvételét. A megfelelő mennyiségű energia-, aminosav-, ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkező táp biztosítja a szoptató koca metabolikus igényének megfelelő szinteket.
  • Növényi alapú takarmányadalékok használata. Több tanulmány szerint az ilyen adalékok használata fokozza a takarmány ízletességét, ezáltal növeli a koca takarmányfelvételét, így pozitívan hat a malacok teljesítményére is.
  • A korszakalkotó Digestarom® DC ízfokozókból és biológiailag aktív összetevőkbol áll, melyek a Biomin® Duplex Capsule technológiába vannak ágyazva. A kapszula folyékony magja a bél mikroflórájának kialakításában játszik szerepet, a kapszula anyagába ágyazott összetevők az étvágyra és a belső elválasztásra hatnak, mialatt az egyéb gyógynövények és a kivonatok a bél védelméért felelősek. Az illat- és ízfokozó összetevők stimulálják az állatok nyál és emésztőnedv elválasztását, valamint fokozzák az enzimkiválasztást a szájtól kezdve az emésztőrendszer teljes hosszában, ami a tápanyagok jobb lebontásához vezet.

    A termék használatával növekszik a szoptató koca takarmányfelvétele, valamint javul annak emészthetősége. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a malacok a kocatejen keresztül nagyobb mennyiségben jussanak hozzá a tápanyagokhoz, amely pozitívan hat az alom teljesítményére, ezáltal a választási súlyok is magasabbak lesznek.

    Dr. Siyeong Choi és Lesley Nernberg
    regionális sertésspecialisták
    BIOMIN GmbH

    A cikk szerzője: Dr. Siyeong Choi

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

    Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

    Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

    CUPIDO kan takarmánykeverék

    CUPIDO kan takarmánykeverék

    A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!