Hasznos információk szarvasmarhatartóknak

Agro Napló
Lehet enyhíteni az időjárás-változás okozta károkat a takarmányozáson keresztül, ezt mutatta be az a két szakmai fórum az érdeklődő szakembereknek március végén Somlóvásárhelyen és Lajosmizsén, amelyet a Noack Magyarország Kft. szervezett. A két szakmai napnak kiemelt témája volt a toxinterhelés, a hőstressz, az oxidatív stressz csökkentése, különös tekintettel az alacsonyabb szomatikus sejtszámra.

A konferencia résztvevőit üdvözölve Takács Tamás, a Noack Magyarország értékesítési vezetője arról beszélt, hogy az általa képviselt cég – amely a mostani konferenciát szervezte – egy nemzetközi technikai marketingvállalat magyar érdekeltsége, ami innovatív termékekre és új technológiákra specializálódott. Így több nagy gazdasági területen kínál termékeket, például takarmány-kiegészítőket, élelmiszeripari és állategészségügyi diagnosztikumokat, valamint analitikai műszereket.

Charlie Purcel, a CelticSea Minerals képviselője előadásában a cég termékét, az Acid-buf-ot ismertetve elmondta: tengeri algák elmeszesedett vázából állítják elő teljesen egyedi, természetes anyag, amely főleg kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Régóta használják bendőpufferként a kérődző állatok takarmányozásában. A bendőben ez az anyag ugyanis semlegesíti a savfelesleget, továbbá hosszú ideig optimális pH-értéket tart fenn, valamint mérsékli a bendő pH-értékének ingadozását is.

Az oxidatív stressz csökkentéséről Gwendolyn Jones, az ANCO takarmányozási szakértője tartott előadást. Bevezetőjében az előadó kitért arra, hogy az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélésért folytatott küzdelemben. Ezért sem elrugaszkodott dolog a növényekre támaszkodni, amikor olyan táplálkozási eszközök fejlesztésén dolgoznak a szakemberek, amelyek segítenek az állatoknak a stresszorokhoz való alkalmazkodásban.

A cég fejlesztői a tejelő tehenek alkalmazkodóképességének javítása érdekében többéves kutatás eredményeként kifejlesztették az Anco FIT - Gut Agility Activatort (ez az adalék lényegében a különböző kedvező folyamatokat gyorsítja fel az állatok táplálkozása során). A nagy tejhozamú tehenek érzékenyebbek ugyanis a takarmány- és környezeti eredetű stresszfaktorok negatív hatásaira. A tejelő tehén által a sejtszinten és bendőben fellépő stresszorokra adott válaszreakció határozza meg, hogy milyen hatást gyakorolnak azok a tejhozamra. Az Anco FIT alkalmazása a takarmányozás során segíthet a teheneknek abban, hogy a tej minőségét és az összetevők (zsír, fehérje) mennyiségét, arányait, hozamát megőrizze.

Az ANCO takarmányozási szakértője kitért arra is, hogy a tejtermelést, a tejkomponensek hozamát és a májfunkciót érintő gyakori stresszreakciók a következők lehetnek: oxidatív stressz; rossz bendőfermentáció és mikrobiális szintézis, továbbá a csökkent étvágy. Az oxidatív stressz ugyanis gyulladásos reakciókat vált ki az emlőmirigyben és fokozza az SCC-t. azaz a szomatikus sejtszámot. A rossz bendőfermentáció és gyenge mikrobiális szintézis a tej, zsír és fehérjeszintjének csökkenését jelenti. A csökkent étvágy pedig a tejhozam mérséklődését eredményezi.

Gwendolyn Jones elmondta azt is, hogy az Anco FIT speciális összetételének segítségével csökkenti a táplálkozási stressztényezők hatására kialakuló leggyakoribb stresszreakciókat a kérődzőkben, beleértve a mikotoxinokat is. Kitért rá: a tejelő tehenek mikotoxin-mérgezésének különböző tünetei vannak, így a szabálytalan ivarzás, a csökkenő takarmányfelvétel és a romló emésztési hatékonyság, a szomatikus sejtszám emelkedése valamint a  tej összetevőinek hozama ugyancsak csökken.

Dr. Orosz Szilvia (Szent István Egyetem) kiemelte, hogy a tömegtakarmányok rostemészthetőségének jelentősége és kedvező emésztésélettani hatása tudatosult a tejelő ágazatban az elmúlt 12 év során és ezért az emészthető rostban gazdag tömegtakarmányok etetése a nagy tejtermelésű tehenek csoportjában ma már a technológia része. Kialakult egy stratégia, ami arra épül, hogy a nyári időszakban máshogy etessük a TMR-t mint a téli időszakban. Most már ott tartunk, hogy a legmelegebb 2-3 nyári hónapra olyan takarmányadagot próbálunk összeállítani, amiben igen nagy mennyiségben, akár 10 kg fölött is szerepelnek olyan kiváló rostlebonthatóságú tömegtakarmányok, amelyeknek az emészthetőségi értéke a 70%-ot közelíti, vagy meg is haladja azt. A teljes TMR-re vonatkozó rostlebonthatósági érték (NDFd48) jelenleg 55%, de törekszünk arra, hogy 60% fölött legyen legalább nyáron. Ennek az értéknek az eléréséhez nagyon sokat kell tenni a telepi menedzsmentnek és a növénytermesztőknek.

Dr. Tasi Julianna, a SZIE egyetemi docense előadásában örömmel nyugtázta, hogy már Magyarországon is többet beszélünk a gyepalkotó fűfélékről, azok hasznáról, a szántóföldi fűtermesztésről, illetve ennek jelentőségéről a tejelő tehenek takarmányozásánál. Jelezte: a magyar klimatikus viszonyok mellett és öntözés nélküli gazdálkodásnál nem az olaszperje az elsődleges, amiben gondolkodni érdemes szántóföldi fűtermesztésnél. Miután nem legeltetésben gondolkodunk, kaszálással fogják betakarítani a füvet, ezért a szálfüvek erre a hasznosításra a legalkalmasabbak, mert nagyobb a termőképességük, nagyobbra nőnek, a silózáshoz és a szénakészítéshez is megfelelő terméstömeget tudnak biztosítani. A lazabokrú szálfüvek körében kell, hogy gondolkodjon a gazda, amikor arra gondol, hogy szántóföldi fűtermesztésbe fog.

A képen balról jobbra: Horváth Milán, Takács Tamás, Gwendolyn Jones, Jean-Loic Martin, Pászti Zoltán -an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!