A bórpótlás jelentősége

Agro Napló

A bór szerepe

A bórnak szerepe van a DNS-szintézisben, a sejtfalak stabilizálásában, a szénhidrátok szállításában és a vízháztartás szabályozásában. Elősegíti a megporzás és a megtermékenyítés folyamatát. A növény a talajból borátion formájában veszi fel. A felvételt befolyásolja a talaj pH-ja: a bór felvehetősége a pH csökkenésével nő, a felvétel a 4,5–7,5 pH-tartományban optimális. További limitáló tényező a talaj agyagtartalma: minél nagyobb a talajban az agyagfrakció mennyisége, annál kisebb a vízoldható bór felvehetősége. Az időjárás is meghatározhatja a bór felvehetőségét: hosszan tartó szárazság esetén is kialakulhat bórhiány, annak ellenére, hogy a talajban van elegendő bór, illetve párával telített légtérben, ahol a transzspiráció gátolt és emiatt jelentkeznek a bór hiánytünetei. Különös figyelmet kell fordítani a bórpótlásra azoknál a növényeknél, ahol magas az igény és emellett nem is mobil a növényben ez a mikroelem (lásd táblázatok).

Átlagosan a lombtrágyával kijuttatott bór mennyisége 100–300 g/ha. A levélben a koncentrációja 5–35 ppm. A növényeknek mind a kezdeti vegetatív növekedés, mind a virágzás, mind a termésképzés időszakában kb. 1:1:1 arányban szükségük van a bórra. A növények számára kívánatos bórtartalom szűk határok között mozog, így a túlzásba vitt bórkijuttatás toxicitást is okozhat. A tünetek apró, barnás foltok formájában jelentkeznek az idősebb levelek csúcsi részén.

Bórtoxicitás tünete árpán: https://www.agric.wa.gov.au/mycrop/diagnosing-boron-toxicity-barley

Mi az előnye a formulázott YaraVita Bortrac-nak?

A Nébih EK műtrágya nyilvántartásában 2019 év végén 37 db bór-etanol-amin kémiai összetételű (mono)bór lombtrágya szerepelt. A legtöbb 140–150 g/l bórt tartalmaz, nem könnyű a választás, ezért hogy ne csak a beltartalom és az ár legyen fontos szempont a döntésnél, hadd említsünk néhány olyan tulajdonságot, amely egyedivé, egyedülállóvá teszi a YaraVita Bortrac terméket a piacon.

A levélen keresztül való tápanyagfelvételkor a talajoldatnál nagyságrenddel töményebb oldatok jöhetnek számításba. Ennek oka az oldatok beszáradása, ami a levél felületétől, a cseppmérettől és a levegő páratartalmától függően hosszabb-rövidebb ideig tart. A beszáradás késleltetése érdekében előnyös a jól tapadó, formulázott anyag használata. A bór mellett szereplő etanol-amin egy szerves komplexképző szer, ami a termék stabilitását és a felszívódását fokozza.

A YaraVita Bortrac-ban lévő felületaktív anyag segíti a lomb­trágya hatóanyagának felszívódását, mert a permetcseppek jobb terülése révén azonos hatóanyag nagyobb felületen érintkezik a növényi felszínnel.

A formulázott lombtrágyák a tapadásfokozó és a stabilizátor kiegészítőknek köszönhetően hosszabb hatástartammal rendelkeznek. A levélen akár 90 nap után is kimutatható bór folyamatosan szívódik fel és hosszabb távon ki tudja elégíteni a növény igényét. Ez különösen fontos olyan növények esetében, ahol a bór a növényben nem mobil, nem szállítódik, vagy csak korlátozottan transzportálódik.

Fontos tulajdonság még az esőállóság is, ami miatt szintén sokáig jelen van a levélen a YaraVita Bortrac lombtrágya. A formulázás további előnye, hogy magasabb dózis esetén sincs fitotoxicitás, ellentétben a nem formulázott termékekkel. Magas jövedelmet biztosító kultúrák esetében elengedhetetlen, hogy ennek a kockázata ne álljon fenn. Akár egy virágzás előtti repcéről, akár egy zsendülőfélben lévő csemegeszőlőről legyen szó, fontos szempont, hogy a lombtrágya ne perzseljen, ne okozzon anyagi, vagy esztétikai kárt.

A YaraVita Bortrac mögött több mint 50 éves kutatásfejlesztés áll. A Yara pocklingtoni és hanninghofi kutatóközpontjában folyamatosan tesztelik és fejlesztik a termékeket nemcsak kémiai összetételre, hanem fizikai formulációra is. Ennek a kutatásnak a része a tankmix-adatbázis. Ebben a folyamatosan bővülő rendszerben gyűjtik össze a világ minden részén használt növényvédő szerek és a YaraVita lombtrágyák keverhetőségi próbáját. Amennyiben YaraVita lombtrágyát növényvédő szerrel, vagy más YaraVita lombtrágyával szeretne összekeverni, akkor a www.tankmix.com oldalon, vagy az ingyen letölthető Tankmix IT applikációval ezt leellenőrizheti. Ezzel időt takaríthat meg és kiszámíthatóbban tervezhetők a permetezések.

Válasszon megbízható, nemzetközileg is elismert gyártótól származó lombtrágyát, mert a szigorú minőségbiztosítási rendszer, valamint a világszínvonalú kutatás garantálja, hogy olyan terméket használ, amellyel a növény igényét megfelelően elégíti ki és egészséges élelmiszert tud előállítani.

Tóth Milena
szaktanácsadó
+36 30 883 0731

A cikk szerzője: Tóth Milena

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!