Prof. Dr. Helyes Lajos MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára, EDHT elnöke a szentes és környéki, és az import étkezési paprika C-vitamin és beltartalmát hasonlítja össze. A hazai mintákat a laboratóriumi vizsgálatokhoz az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiból vette. Az előzetes mérések szignifikáns különbséget mutatnak, ez alapján még a 40 éves üvegházból származó étkezési paprika C-vitamin tartalma is 45%-al magasabb az importnál.
A tudományos összehasonlító elemzés ide kattintva olvasható!
Amit itt szüretelnek, az 24 órán belül már elérhető a fogyasztók számára, ami távolról érkezik, arról nem tudjuk, hogy mikor szedték, de azt már igen, hogy az elemzéshez vett import paprika kevesebb C-vitamint tartalmaz.
A távolság miatti, napokon és vélhetően heteken át tartó szállítás, a tárolás és raktározás ideje alatt csökkenhet a C-vitamin tartalom, amire az emberi szervezetnek a napi táplálkozás során igen nagy szüksége van.
Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos és biokémikus szerint: „Az leszel, amit eszel!”
Kijelentése hosszú időre meghatározza az emberi szervezet egyik legfontosabb szükségletét, amely nem más, mint a C-vitamin. Ennek beviteléhez elég, ha naponta egy db paprikát, lényegében a legtöbb C-vitamint tartalmazó zöldséget fogyasztunk.
Szent-Györgyi professzor az aszkorbinsavnak nevezett bioaktív anyagot a magyar paprikából kristályosította ki nagy mennyiségben és C-vitaminnak nevezte el, amely először 1934-ben volt olvasható a Biocemistry tudományos folyóiratban.
A C-vitamin jótékony hatásai a szervezetre sokak számára ismert, hiszen az immunrendszer működésében és erősítésében igen nagy szerepe van.
Ne feledjük 1 db étkezési paprika, amely 80-250 mg C-vitamint tartalmaz, fedezi a napi szükségletet!
Szerző: Both Ildikó; Fotó: Arany Sándor GáborKapcsolat: gold.both@gmail.com; Web: arpad.hu