Az egészségesebb talaj a mulcsos technológiánál kezdődik

Agro Napló
A csonka AGROmashEXPO kiállításon is túl vagyunk. Nagyon sok termelő értetlenkedett, hogy miért csak ennyi kiállító vett részt. A Phylazonit standján találkozhattak velünk, ahol mindig volt látogató érdeklődő.

Amint mentem hazafelé az M7-en óriási porverésben volt részem. Az autópálya egy rövid szakaszán alig lehetett látni. A szél vitte a földet. Az is érdekes, hogy a szántás melletti vetésről meg nem. Itt megint el lehet gondolkodni, hogy a takarónövények intelligens használata, nem válna-e mégis a hasznunkra. Az elmúlt 50 év intenzív földet kimerítő termesztéstechnológia következtében a leromlott földeket fel kellene javítani. Lehet, hogy ha több lenne az élet és a humusz jobban megtartanák a nedvességet?

 

 

Az aprómagvetés precíz vetőcsoroszlyát igényel. A szemenkénti vetésnél, pl. a kukoricánál, nagyon oda szeretnénk figyelni, hogy milyen a magágy, milyen mélyen van a mag, miként tömörítünk a mag mellé, a búzánál azt látni, hogy jó lenne, de „ahogy esik úgy suppan”. Nagyon sok termelőnél nem is a hanyagság, hanem a technika és/vagy a technológia hiánya okozza. Az elmúlt őszön is nem egyszer-kétszer hallottuk, hogy akkora volt a szárazság, hogy sem a repce, sem a búza nem kelt ki.

Azt látjuk, hogy a klíma változik. A gyerekkoromban minden télen akkora hó volt, hogy ha most „hirtelen” ilyen lenne, akkor a fél ország közlekedése lebénulna, holott akkor a Dacián még téli gumi sem volt.

A Föld klímája a jégkorszak óta melegszik. Az utóbbi időben ez egy kicsit felgyorsult, és ami még szembetűnőbb, hogy az extrémitások erősödnek. Hirtelen nagy mennyiségű esők és nagy szárazságok. Amúgy a múltban is volt árvíz is és aszály is.

Mit lehet csinálni? Egy fecske nem csinál tavaszt, de az első fecskék megjelenése után előbb-utóbb jönnek a többiek is. Az a szép a talajban, hogy nem nézi a szomszédot, így mi tudjuk formálni, és akár jobbá, egészségesebbé tenni úgy, hogy körülöttünk a szomszéd parcellái nem változnak. Az úttörők munkája mindig nehéz és legtöbbször költségesebb is, de a csúcsra is ők jutnak fel először. Rombolni mindig könnyebb, mint építkezni.

 

Cruiser XL – sekély tarlóhántás és szalmaterítés

 

Amikor egy rendszerbe bele akarunk nyúlni, a növénytermesztésnél az aratás után kezdődik. Tabula rasa. Vagy lehet akár azt is mondani, hogy tiszta lappal kezdünk, de ez azért nem így van, mert a pincéből kell feljönni. A lerombolt földeken el kell kezdeni a mulcsos technológiát, sekély tarlóhántás a kombájn mögött, lehet kijuttatni a bacikat, az élet beindítását. Figyeljünk mindig arra, hogy amikor elhagytuk a földet, magágyminőséget hagyjunk magunk mögött. Az a talajművelés, ahol „fél asztalnyi” hantokat képzünk egy művelettel, az az anyaföld megerőszakolása. Nagyon gyorsan ki fogják számolni, hogy melyik növény részére mennyi műtrágyát kell kiszórni. Ezt a termelő el is végzi. A kérdés csak annyi, hogy a növények fel tudják-e venni a tápanyagot? Az aprómorzsás talaj kell, hogy minél több hajszálgyökér minél jobban be tudja hálózni és fel tudja venni a tápanyagot. Nagyon nagy rögös talajban jóval kevesebb a hajszálgyökér, így habár ott a tápanyag, de a növények nem fogják tudni felvenni. A kemény talajokon kell még jobban odafigyelni és a fokozatosság elve mentén végezni a mélyítő műveleteket.

A minél több nedvesség megőrzése végett az árvakelést is időben be kell dolgozni. Az úgynevezett feketén tartást és a totális gyomirtó szer elkerülését csakis úgy tudjuk megoldani, hogyha minél sekélyebben dolgozunk a földön. A sekély művelés záloga az egyenletes talajfelszín. Ezért ahol ez még nincs jelen, ott el kell kezdeni szántóföldi kultivátorral a földeket egyengetni.

 

Tarlóápolás és talajfelszín-egyengetés

 

Amikor egyenletes felszínnel rendelkezünk, onnantól már a vetés is precízebben megy. A szármaradvánnyal borított felszín védi a talajt a tűző napsugaraktól. Érdemes kipróbálni, hogy mekkora hőmérsékletkülönbség van egy csupasz talajon kb. 3 cm mélyen és egy mulccsal borított talajon ugyanabban a mélységben. Nagyon felmelegedett talajon megáll a baktériumok működése is.

A vetés előtti mély magágykészítés talajfüggő. Kemény talajokon fokozatosan mélyítünk, laza földeken a tarlóhántás, tarlóápolás után egyből el lehet végezni a 20–30 cm mély művelést. Az átállás után egyre könnyebb a talaj művelése. Kezd szerkezet kialakulni, az élet visszatér a földbe.

A mulcsos technológiában kihívás az apró magvak vetése. Az apró magnak csak a szalma az ellenfele. Most melyik ujjunkat harapjuk meg?

A Pronto egy olyan aprómagvető, amelyet a Horsch kimondottan a mulcsvetésre tervezett. A gép elején a rövidtárcsa, aprít és kever, magágyat készít.

 

Pronto 6 DC – mulcsvetés

A tárcsa mögött haladó gumikerekes henger visszatömörít és egyenget! Erre a kemény ágyra kerül a vetőmag. Azáltal, hogy a vetőgép letömörítette a felszínt egyenletesebben szalad a vetőcsoroszlya és így precízebben vet. A csoroszlyanyomást úgy lehet állítani, mintha egy tandem rendszer lenne a kerekek és a vetőcsoroszlyák között. Amikor ahová nagyobb vagy éppen kevesebb nyomás kell egyik helyről a másikra helyezhetjük. Száraz körülmények, nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal borított felület esetén a csoroszlyára kell a nagyobb súly. Amennyiben nedves talajállapotok uralkodnak, akkor a vetőcsoroszlyát a mélységben tartó és a vetést lehengerlő kerékre kisebb nyomás kell. Ezt a nyomást csavarorsó segítségével tudjuk beállítani.

 

SingularSystem Doubleshot csoroszlya – vetőmag és műtrágya

 

A vetőmagvak még jobb beágyazása, talajkontaktusa érdekében a Horschnál a Pronto TurboDisc vetőcsoroszlyának olyan változata is van, ahol a vetőmagot, a szemenkénti vetőgépekhez hasonlóan, egy magfogó kerék várja az ejtőcső után. Ez a kerék a „paraszt ujja” a vetőbarázda aljába préseli a magvakat. Egyöntetűbb kelés érhető el, még szárazabb körülmények között is.

A nitrogén műtrágya ára jelenleg az égben van. Reméljük mihamarabb visszajön a földre és normalizálódik majd a helyzet. Addig is érdemes elgondolkodni, hogy a vetéssel egyidőben akár műtrágyázhatunk is. Az is igaz, hogy a gabonatermesztésnél a N műtrágya nagy hányada tavasztól szükséges, de azért a vetésnél is számít a depó műtrágyázás. A kezdeti fejlődés, az őszi bokrosodás serkentése pozitív hatással van a termésre.

 

Sprinter 4 ST PPF – vetés és műtrágyázás egy menetben

 

A nagy mennyiségű szármaradvánnyal borított talajokon a nyerő a Sprinter vetőgép lehet. A duett csoroszlya eltávolítja a vetési síkból a szalma zömét, a vetőmag egy tömörített felszínre, ikersávba kerül, és a talajáram, ami elhaladt a csoroszlyatest mellett, az betakarja a vetőmagot. Amint a szalma és föld elegyet megmozgatjuk, szeparálódnak egymástól, így a vetőmagra az apró morzsás föld kerül. Ezen keresztül biztosított a jó talajkontaktus. A föld felszínén a szalma, ami védi a nagy felmelegedéstől a vetést és elősegíti a párakicsapódást.

 

Sprinter PPF – bal oldalon műtrágyával, jobb oldalon nélküle

 

A Horsch vetéstechnikával mindenki megtalálja a jövőbe vezető utat. A talaj­élet, az egészséges Föld a túlélés záloga. Kihalunk vagy nem? – Marsra költözni nem megoldás.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

Aprómag vetése

Aprómag vetése

Megjöttek az esős napok is így Medárd táján. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámmal. Így hát eljött az ideje a repce ve...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!