Ezeket a kénes nitrogénműtrágyákat a növények és a gazda pénztárcája is szereti – még problémás talajokon is! (x)

Ezeket a kénes nitrogénműtrágyákat a növények és a gazda pénztárcája is szereti – még problémás talajokon is! (x)

PR cikk
Nem az a kérdés, hogy idén tavasszal kell-e kénes műtrágyát kijuttatni a gazdáknak, inkább az, hogy milyen formában! Rosszul megválasztott tápanyaggal ugyanis csak a közül választhat a gazda, hogy melyik kezébe harapjon: problémás talajokon a kommersz tápanyagok kimosódási aránya vállalhatatlan pluszköltség, míg a növényeknek elérhető kén nélkül oda a tavasszal ma már nélkülözhetetlen fagytűrés, olaj- és sikértartalom. Nem beszélve az egyoldalú nitrogénpótlás olyan kockázatairól, mint a hektolitersúly csökkenése a kalászosokban vagy a rosszabb nitrogénhasznosulás pluszköltsége.

Megoldás? Az olyan szakemberek, mint Farkas Sándor, az IKR Agrár Kft. Marcaliban található műtrágyaüzemének üzemigazgatója, a vállalat kínálatában megtalálható olyan kénes műtrágyákat javasolják a termelők figyelmébe, mint a ma már akár természetes huminsav-kiegészítéssel készülő formában is elérhető DASA (26% nitrogén, 13% kén) DASA H név alatt, vagy a piacon egyedülálló, kettős nitrifikációgátlóval készülő olyan kénes nitrogénműtrágya, mint a szilárd Ensin és a folyékony Stabile NS.

Az üzemigazgató szerint ugyanis nem hunyhatunk szemet afölött, hogy a pillanatnyi helyzet folyamatos számításokra kényszeríti a mezőgazdaságot.

„A gazdák még sosem készítettek ennyi Excel-táblázatot, egyre összetettebb matematikai feladvány pontosan tervezni a várható bekerülési költségekkel és várható árbevétellel, nehéz megtalálni az eszközöket, amivel nyereségessé tehető a következő év. Az árréssel együtt csökken a mozgástér, a gazdák ilyen körülmények között keresik a céljaikat szolgáló legjobb technológiákat. Ilyen helyzetben a lista tetején olyan hatóanyagok állnak, amelyek kevesebb odafigyelés és kisebb ráfordítás mellett is képesek fenntartani, javítani a terméskilátásokat. Ezeket egyszerre teljesíti a kénpótlás, a tavaszi kéntrágyázás, amely nélkül búza esetében elképzelhetetlen elérni a malmi minőséget. Az pedig 2024 elején is jól látszik, hogy a takarmánygabonák terén az ukrán és orosz gabonaajánlatokkal a magyar termelők nem tudnak majd versenyezni.”

Miért nincs egészséges növény és minőségi termés átgondolt kénpótlás nélkül a tavaszi fejtrágyázás részeként?

A termelők sokszor hallhattak már limitáló aminosavakról, olyan fehérjeformákról, amelyek felépítése elképzelhetetlen a növényekben a kén nélkül. Ezek a folyamatok számos területet érintenek, a fehérjeszintézist, olajszintézist, hatással vannak arra, milyen hatékonysággal hasznosítják a növények a nitrogént. A marcali műtrágyaüzem üzemigazgatója szerint már csak emiatt is kell megszívlelni azt a sokat emlegetett figyelmeztetést, hogy az elmúlt évek környezetvédelmi normáinak szigorítása miatt mára szinte teljesen kiürült a korábbi légszennyezéssel talajba került kénmennyiség.

A kénpótlás mellett 2 fontos érvet emel ki a szakember:

1., A növények számára felvehető kén nélkül csökken a nitrogénhasznosulás aránya a növényekben.

„A talajból kiürülő kén hatását érdemes a nitrogénhasznosulás szempontjából külön is megvizsgálni, hiszen a konvencionális tápanyagoknál átlagos körülmények között is jelentős a nitrogénveszteség. Különösen igaz ez a most olcsó megoldással kecsegtető karbamid esetében. A hiányzó kén miatt a nitrogén beépülésének folyamata is lelassul, ami immár nemcsak a kimosódás vagy elillanás miatt jelent veszteséget a gazdának, a növények fejlődése is elmarad a kívánatostól, hiszen hiába lesz ott a vegetatív növekedést biztosító tápelem, az nem épül be a növényekbe.”

2., Folyamatos kéntrágyázás nélkül nincs magasabb áron értékesíthető minőségi termés.

Az egyoldalú nitrogénpótlás ugyanis úgy "löki meg" a növények fejlődését, hogy a beltartalmi értékek növeléséhez szükséges további elemek nincsenek jelen. Az állomány ilyenkor ugyan látványosan növekszik, de aratásra mindez csökkenteni fogja a hektolitersúlyt, vagy ha a napraforgóra, olajnövényekre gondolunk, akkor az olajsavtartalom csökken.

„Az elmúlt években a kiváló minőségű malmi búza és a takarmánybúza között igazából minimális árkülönbség volt. A Magyarország számára kiemelt fontosságú déliexport útvonalakon 2024 januárjában a tonnánként durván 45 ezer forintot megközelítő hrivnyás ajánlatokkal kell versenyre kelnie a termelőknek. Malmi és javító minőségű búzából sokkal kevesebb elérhető a piacon, így jelentős árkülönbség alakult ki ezek javára. Amennyiben a jobb áron értékesíthető terményt célozzák a termelők, ügyelniük kell a fehérje- és sikértartalomra, hektolitersúlyra, amivel ismét megérkeztünk a kénpótláshoz, de ugyanez a logika érvényesül, ha alaki az olajsavtartalom emelését szeretné elérni a napraforgó termesztésében” – vallja Farkas Sándor.

Melyik műtrágyatermékkel növelhető a termésminőség reális áron, akár problémás talajokon is az IKR Agrár Kft. kínálatából?

Farkas Sándor több választási lehetőséget ajánl a termelők figyelmébe az IKR Agrár Kft. kínálatából. A növények kénigényét ezek szilárd és folyékony formában egyaránt kiváló ár-érték arányon elégítik ki, ráadásul újdonságok is szerepelnek a felsorolásban.

DASA 26% nitrogén, 13% kéntartalmú szilárd műtrágya és DASA® H szintén szilárd, granulált tápanyag 26% nitrogén-, 13% kén- és 0,25% lignittartalommal.

A DASA szilárd műtrágya egy ma már ismert és bizonyított hatásfokú termék, amely a nitrogén és kén egymást erősítő (szinergikus) hatására épít. Az új DASA® H tápanyag a hatóanyagok sorát lignitkiegészítéssel bővíti, amely a huminsav természetes forrása. A huminsavak kapcsán számos cikk és kutatás írta le, hogy azok jó hatással vannak a növények fejlődési erejére, stressztűrő képességére, ez a szilárd műtrágyánk most ezt is megadja az állománynak. „Kiválóan alkalmas vetés előtti alaptrágyázáshoz, tavaszi fejtrágyázáshoz vagy a tenyészidőszakon belüli tápelempótláshoz hiánytünetek megelőzése céljából. A tápanyag kiválóan segíti az alacsony humusztartalommal ellátott, könnyű homokos talajokon növekedő növények táplálását.”

Nitrogénoldat a száraz tavaszi időjárás ellensúlyozására: Nikrol 27-3S

Az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a folyékony fejtrágyák jelentősége felértékelődik az agráriumban. Az oldott formában kijuttatott tápanyagokat ugyanis kevesebb bemosócsapadék mellett is jobb arányban hasznosítják a növények.

„Folyékony tápanyagok terén az IKR Agrár Kft. alaptermékét a Nikrol 27-3S jelenti 27% nitrogénhatóanyag mellett 3 elemi kéntartalommal, összesen 7,5% könnyen felvehető kéntrioxid-tartalommal (SO3).

Szabályozott tápanyag-leadású kénes nitrogénműtrágyák a piacon, egyedülálló nitrifikációgátló technológiával: Ensin és Stabile NS

A kimosódás csökkentése érdekében továbbfejlesztett, kimosódásnak ellenálló, szabályozott tápanyag-leadású kénes nitrogénműtrágyák közül is választhatunk az IKR Agrár Kft. kínálatából. Ezt a termékvonalat az Ensin szilárd és ennek szintén nitrifikációgátlóval készülő folyékony változata, a Stabile NS műtrágyák jelentik 26% nitrogén- és 13% SO3 tartalommal.

„Az Ensin a nitrogént ammóniumnitrát formában, a ként vízben nagyon jól oldódó szulfátformában tartalmazza. Kiváló minősége és összetétele kiváló kiegészítő és fejtrágyává teszi ezt a tápanyagot, különösen a kénhiányos területeken. A nitrifikációgátlóval kezelt műtrágyából folyamatosan szabadul fel a hatóanyag, ennek köszönhetően a teljes vegetációs időszak tápanyagigénye lefedhető egyetlen tavaszi fejtrágyázással, amely se a növényeket, se a talajvizet nem károsítja.”

Folyékony műtrágyák terén a Stabile NS az egyetlen termék, amely ezzel a kettős hatással bír a nitrogén megtartása érdekében. „A Stabile NS hatóanyagai közül az egyik a karbamid lebomlását lassítja ammónia formába, a másiknak köszönhetően az ammónium alakul át lassabban nitráttá. Ez bármely kultúrában egyenletes tápanyaghatást biztosít 10-12 hétig, ráadásul itt nem kell a műtrágya feloldásával vagy szuszpenzió készítésével sem bajlódnia a termelőnek, az használatra kész formában érhető el.”

Kiváló minőségű termés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár Kft. kénes nitrogénműtrágyáit növényei táplálásához! Az értékesítők országos lefedettséggel várják megkeresését!

Regisztráljon online és visszahívjuk
Regisztráljon online és visszahívjuk

www.ikrakrar.hu/kapcsolat

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!