2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Sebészi pontosság versenysebességgel, kisgazdaságoknak is: Amazone Precea precíziós vetőgépek

Agro Napló
2021 végére az inputanyagárakkal együtt megugrott az érdeklődés a precíziós szemenkénti vetőgépek iránt. A gazdálkodók többségét a szabályozott sorelzárás, a talajminőség lekövetésére képes szakaszolás és az elektronikus maglesodró rendszerek jelentette anyagmegtakarítás érdekelte.

A kisgazdaságok egy része mégis kivár a fejlesztéssel. Egy modern gabonavetőgép kezelési útmutatója ugyanis elsőre bonyolultnak, míg karbantartása épp ezért költségesnek tűnhet. Halasi Zsolt, aki kis családi termelőként ruházott be új elektromotoros vetőgépre ebben a munkagépkategóriában, hangsúlyozza, mindez csak a látszat. Legalábbis azoknak, akik hozzájuk hasonlóan az Amazone munkagépeket választják.

A komáromi gazda tapasztalata szerint ugyanis az Amazone Precea szemenkénti vetőgép érti a kisgazdaságok igényeit is: szélsebesen, kevés karbantartási igénnyel fut, kezelése pedig pofonegyszerű ISOBUS-os erőgéppel. Az alábbiakban arról kérdeztük, eddig mekkora területen, milyen erőgéppel és mennyire eredményesen használták új, az AGROTEC Magyarország Kft.-től vásárolt vetőgépüket.

Precíziós munkagépek nélkül a kisgazdaságok sem bírják a versenyfutást az idő- és munkaerőhiánnyal

Halasi Zsolt családi gazdaságuk második generációját képviseli, amely Komárom-Esztergom megyében foglalkozik növénytermesztéssel és állattartással. 350 hektáros terület jut a szántóföldi kultúráknak – kukorica, napraforgó és kalászosok –, 100 hektárt tesz ki a kaszáló, ami nélkülözhetetlen az 1150 anyajuhot számláló állatállomány eltartásához. A fiatal agrárszakember figyelmét néhány éve ragadták meg a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségek. Az egyre rövidülő művelési időablakokra, a növekvő munkaerőhiányra és az emelkedő inputanyagköltségekre egyszerre tudnak hatékony választ adni az automatizációval.

 

 

„A korábbi vetőgépünk megbízhatóan dolgozott, de megvoltak a maga korlátai. Sok karbantartást igényelt, alacsonyabb napi területteljesítménnyel futott, mint amit szerettünk volna. A munkaerőhiány évről évre nagyobb, a költségek is megugrottak, így ma úgy lehet versenyben maradni, ha gyorsabban, de pazarlás nélkül végezzük el ugyanazt a művelési feladatot. Ehhez a kulcs a precíziós gazdálkodáshoz megalkotott új gépek beszerzése. Ezekben ugyanis a centiméteres pontossággal dolgozó automatikus dózis- és szakaszvezérléssel biztos lehetek, hogy csak oda és annyi vetőmagot, műtrágyát juttatunk ki, amennyit a föld minősége indokolttá tesz. A környékünkön sok a 10–15 aranykoronás terület, így itt a szakaszolás, differenciált tápanyag-kijuttatás előnyeit hamar megérzi a költségekben egy kisgazdálkodó. Ebbe az új világba mi a precíziós mezőgazdasághoz RTK korrekcióval felkészített New Holland traktorral és egy Amazone ZA-M műtrágyaszóróval vágtunk bele 6 éve. Amit területteljesítményben, hatékonyságban láttam a német márkától, az abszolút meggyőzött. Bármilyen műszaki gond nélkül használjuk azóta is, így a T7.260-as New Holland traktorunkhoz következő lépésben beszereztük a szemenkénti vetőgépet, szintén az Amazone-tól” – meséli Halasi Zsolt.

Amazone Precea vetőgépek: egy nyelvet beszélnek a kisgazdálkodókkal

1200 literes műtrágyatartály, 6 darab 55 literes vetőkocsi és soronként 20 literes mikrogranulátumtartály, amelyeknél a fejlett elektromotor-rendszernek hála a haladási tempó függvényében szinte grammpontossággal, az eltervezett dózisban halad a kijuttatás. Azt a fiatal komáromi gazda is elismeri, hogy az előnyök előbb ismertetett sora már az első perctől meggyőző volt az Amazone Precea szemenkénti vetőgépek esetében. Halasi Zsoltnak ugyanakkor le kellett gyűrnie azon, vásárlással kapcsolatos aggodalmát, miszerint nem lesz-e elsajátíthatatlanul bonyolult a gép irányítása. Visszagondolva talán ez volt, amiben a legkellemesebben csalódott.

„Az Amazone Precea vetőgép sokat tud, szinte minden beállítást lehetővé tesz, de a legjobb, hogy ehhez beszéli a kisgazdálkodók nyelvét. Rendkívül egyszerű a használata egy ISOBUS-os traktorral, a gyári monitoron minden funkció pár kattintással módosítható. Akár menet közben állítható a műtrágyadózis vagy épp a tőszám, minden egyértelmű. A vetési mélység, maglehelyezés megdöbbentően pontos a túlnyomásos elven működő magadagoló-hajtással. Ráadásul az ügyes műszaki kialakításnak hála, bár rengeteg elektromotor dolgozik a gépben, nem igényel külön áramfejlesztőt sem a használata. A segítségével egy 10 órás munkanapon 33 hektár napraforgót tudtam elvetni. Annak köszönhetően, hogy minden vetőkocsi, sorelzárás külön állítható, az elektromotorokkal pedig szem előtt tudtuk tartani, hogy melyik zóna milyen terméspotenciálra képes, nem volt pazarlás.”

 

 

13-14 km/órás haladási tempó mellett is szinte 100%-os a vetőgép pontossága

A 3 és 4,5 méter közötti munkaszélességre 45 és 80 cm közötti sortávolságra képes vetőgépet a Komárom-Esztergom megyei gazdaságban egy szezon óta használják, tavaly a bérmunkákkal együtt 720 hektáron vetettek vele kukoricát és napraforgót műszaki hiba nélkül.

„Az Amazone Precea vetőgép nálunk 13-14 km/órás haladási tempó mellett is szinte 100%-os pontossággal dolgozott, maximum 4 mm-es eltéréseket tapasztaltunk bárminemű kihagyás vagy duplázás nélkül. Az ára is kedvező ezeknek a munkagépeknek, így a környékbeli gazdák közül is sokan átjöttek, hogy megnézzék, mire képes. A látottakról talán csak annyit, hogy azóta többektől hallottam, hogy a beszerzését azóta beleírták a precíziós gazdálkodás pályázatuk anyagába is.”

„A gépek tudását itthon szinte minden fontos növénykultúra vetése kapcsán kiaknázhatjuk” – egészíti ki a fent elhangzottak sorát az Amazone vetőgépeket forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. részéről Forró Péter termékmenedzser.„Az Amazone Precea vetőgépekhez a vetőtárcsák széles palettája érhető el itthon is, így a nagy szántóföldi klasszikusok mellett éppúgy ideálisak lehetnek azoknak, akik repce, szója, cirok vagy mák termesztésével foglalkoznak. A Halasi Zsolték gazdaságában bizonyított felszereltséggel ellátott Amazone vetőgépekből előre berendelt készlettel rendelkezünk Magyarországon. Ennek köszönhetően hosszas várakozás nélkül javíthatjuk új Amazone vetőgépünkkel gazdaságunk hatékonyságát. Az Amazone-tól megszokott egyedi műszaki megoldásoknak hála a műtrágyaszórókhoz hasonlóan ezek a vetőgépek is jobban ellenállnak a kopásnak. Sőt, amennyiben a hidraulikusan mozgatható Vario vázzal vásárolunk ilyen gépet, a 45 cm-es sortávigényű kultúrák –például szója vagy cukorrépa – vetéséhez is megtaláltuk az ideális technológiát.”

Keresse aktuális kedvezményes termékkatalógusunkat a területi központjainkban és alkatrész értékesítő kollégáinknál!
Vagy töltse le ide kattintva, és lapozza át online: érvényes 2022. március 31-ig.

 

www.agrotec.hu
www.facebook.com/agrotecmagyarorszagkft

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!