„Győzze a gazda kiszolgálni” – páratlan hatékonyságukért dicsérik a New Holland silózógépeket

Agro Napló
Megugrott takarmányárak és béraratási költségek, csak néhány napig ideális terményállapot, hogy mennyiségre, fogyaszthatóságra és takarmányértékre egyaránt hibátlan zöldárut kapjanak a tejelő szarvasmarhák. Az állatok egészsége és a tejhozam szempontjából kulcsfontosságú zöldtakarmány-előállítás egyre égetőbb probléma a magyar gazdálkodóknak. Kivétel, ha beruháznak egy újgenerációs New Holland FR Forage Cruiser silózógépbe.

Az olyan tapasztalt mezőgazdászok szerint, mint amilyen a zalai cégüknél több mint 2000 állatot számláló Holstein-fríz állománnyal dolgozó Büki Sándor is, a gép csúcstechnológiás szenzorrendszerével, a bődületes teljesítményt kiugróan alacsony fogyasztással kombináló Stage V motorral inkább csak az a feladat, hogy legyen elég szállítójármű.

„Ez a New Holland silózó ugyanis 5-8 perc alatt bármilyen erőlködés nélkül képes 15 tonna zöldárut felvágni egy pótkocsira, miközben a zalai dombokon sem ugrik meg a fogyasztása” – fogalmazott Büki Sándor. Tapasztalatokról kérdeztünk a New Holland Forage Cruiser FR 650-es silózógéppel kapcsolatban.

A NYERESÉGES TEJELŐ SZARVASMARHATARTÁST RADIKÁLISAN LEEGYSZERŰSÍTI EGY NEW HOLLAND SILÓZÓGÉP

Büki Sándort egész életében érdekelte a gépesí- tés. Autószerelő végzettséggel fordult a mezőgé- pek felé, ahol béraratással foglalkozott, majd egy baráti felkérésnek eleget téve műszaki vezetői feladatokat vállalt el egy 4 mezőgazdasági vállalkozást tömörítő cégcsoportnál.

„A vállalkozásom 1997-es indítása óta a korszerű mezgazdasági gépek lehetőségei, újdonságai érdekelnek. Ma géphatékonysági irányítóként is dolgozom, ami azt jelenti, hogy próbáljuk a legtöbbet kihozni a mezőgépek lehetőségeiből a precíziós gazdálkodás eszköztárára támaszkodva. Ez a hatékonyság központú gondolkodás itt a Zalagroup Milk Kft. estében elengedhetetlen, hiszen 2 telephelyen több mint 2000 állatot számláló Holstein-fríz szarvasmarha-állományunk van – 1000 tejelő tehén, 300 vemhes üsző, 450 növendék üsző, 320 darab borjú, amit az 500 hektáros saját földterületen termelt szántóföldi kultúrák és 80 hektáros kaszáló segítségével látunk el.”

A Zala megyei gazdaság műszaki vezetője szerint a nyereséges termelőmunkához az évek során gyakorlatilag minden kiépült a cégnél, egyetlen téren kellett előrelépniük az eredmények javításához, ez pedig egy saját silózógép beszerzése volt.

„A silókészítés a mai takarmányárak, valamint az állatok egészsége, tejhozama miatt egy kulcskérdés egy állattartó telepen. A silót eddig bérmunkával készítettük, de ez több szempontból is problémát jelentett. Egy térségben a takarmánynövények ugyanis jellemzően hasonlóan fejlődnek, így nagyságrendileg egy időben érik el az optimális állapotot a betakarításhoz. Ez mindössze néhány napos időablakot jelent, ekkor nehéz szabad gépkapacitást találni. Az előrelépéshez teljes kontrollra volt szükségünk, így figyeltünk fel a New Holland Forage Cruiser silózógépek képességeire. Évek óta dolgozunk New Holland kombájnokkal, a cégcsoport egyik vállalkozásánál kifogástalan munkát végez most már évek óta egy New Holland CR 10.90-es, így kissé elfogultak is voltunk. Ettől függetlenül igyekeztünk pártatlanok maradni. Megnéztük a gyártókat, a piacon elérhető modellek konfi gurációit, motorteljesítményeket, elolvastuk a véleményeket, átnéztük a független német gépteszteket. Örömünkre egyértelmű volt a következtetés: ha csúcsgépet keresünk silózásban, akkor azt a New Hollandtól kell beszereznünk. Megvettük a gépet, és örömmel mondhatom, nemcsak beváltotta, de túl is szárnyalta az elvárásainkat!”

A HOLNAP TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSAIVAL A SILÓZÁS GYORSABB, OLCSÓBB ÉS TERVEZHETŐ A GAZDÁNAK

A Zalagroup Milk Kft.-hez 2022-ben érkezett meg a New Holland Forage Cruiser silózógép szériájából egy FR650-es modell, ami az 5 gépből álló palettából (FR 480, FR 550, FR 650, FR 780, FR 920) a 650 LE-s változat.

Az FR 650-es New Holland igazi arany középút a silózógépek között: 16 literes IVECO erőforrás, maximális 653 LE teljesítményre képes. A zöldtakarmány aprításához 2800 Nm forgatónyomatékot pedig elképesztő hatékonysággal hasznosítja 8 soros kistárcsás kukoricaadapterével. De mi is ez a kedvező hatékonyság? A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) független műszaki kutató központjának tesztje szerint egy 10 soros (7,5 m munkaszélesség) kukorica vágóasztallal dolgozó FR 650-es silózógép az elődökhöz mérten úgy képes további +5% teljesítményre, hogy az üzemanyag-fogyasztása 21%-kal csökkent.

 

A teszt alapján kirajzolódó 0,5 l üzemanyag/tonna betakarított terményeredménnyel Büki Sándor is elégedett.

„A New Holland silózógépünkkel az érkezés óta 100 hektár kukoricát és 80 hektár silócirkot takarítottunk be, és nagyszerűen vizsgázott. A szállítás és a silótömörítés is része a munkának, mi pedig csak 3 szállítójárművel rendelkezünk. Azért mondok itt »csak«-ot, mert a bődületes teljesítményt, amire ez a New Holland silózó képes, ennyi járművel nem tudjuk 100%-ban kiszolgálni. A géppel a rozs silózása sem lesz gond, pedig ott mindössze 3-4 nap áll rendelkezésre jó minőségű munkához. A New Holland Forage Cruiser silózógépben ráadásul van erőtartalék a zalai dombokhoz is.”

AMI NEW HOLLAND FR SILÓZÓGÉPEKNEK VERSENYELŐNYT BIZTOSÍT TERMELÉKENYSÉG TERÉN A VERSENYTÁRSAKKAL SZEMBEN:

1. Maximális szecskaminőség körülményektől függetlenül az egyedi dupla hidromotoros meghajtással

A New Holland Forage Cruiser silózó egyik sajátossága a dupla hidromotoros meghajtású behúzóház. A rendszer egyedisége, hogy külön hidromotor hajtja a behúzóhengert és az adaptert, így a termésszőnyeg egyenetlenségein, megugró terménymennyiségen is úgy vág át, mint kés a vajon.

2. A New Holland silózógépeknek a piac egyik legnagyobb szecskázódobja biztosít lendületet

A gépeket a piac egyik legszélesebb és legnagyobb, 710 mm-es átmérőjű szecskázódobjával szerelik, ami nagyobb lendületi erővel dolgozik, megkönnyítve ezzel a csúcsterhelések leküzdését.

3. A szemroppantó rendszer okos megoldásaival még többet nyer a gazda

A New Holland FR Forage Cruiser silózógépek Variflow szemroppantó rendszere ügyes megoldással javítja a gép hatékonyságát. A szemroppantó egy hidraulikus pumpa segítségével 2 perc alatt kiemelhető a terményáramból. A kidobódob és a terményventilátor között lecsökkentett távolsággal a gép 40 LE teljesítményt takarít meg fűfélék betakarításakor, ami kisebb fogyasztást és nagyobb kidobási teljesítményt jelent a munka során. Szemroppantóból eltérő profilú, eltérő fordulatszámmal dolgozó hengerek közül választhatunk. Van krómozott vagy mostanában sokat keresett durashredder változat is spirális fogazással. A 11 féle lehetőségből bárki megtalálhatja a számára ideális változatot.

4. A New Holland Forage Cruiser silózók 100%-os kontrollt biztosítnak a precíziós gazdálkodásból ismert szenzorrendszerekkel

A New Holland FR silózógépek beépített hozam- és nedvességmérő rendszerrel érkeznek, amit kiegészít a NutriSense takarmány beltartalom-érzékelő rendszere. A szenzorral fel tudjuk mérni az épp betakarított terményszőnyeg tápértékét, vegyíthetjük a jobb foltokról származó terményt a gyengébb foltokéval, így is kiegyensúlyozva a siló minőségét. A szenzor fehérjetartalmát, sikértartalmát, rosttartalmát is feltérképezi a terménynek.

A SILÓZÁS FELADATAIHOZ TERVEZETT SPECIÁLIS FÜLKE, MAXIMÁLIS KÉNYELEMMEL

Míg a piacon más gyártóknál bevett gyakorlat a kombájnkabinok átemelése a silózógépekre, a New Holland készített egy feladatra szabott megoldást. Ennek kényelmét Büki Sándor is dicséri.

„Kiváló komfortérzet és a hangszigetelés a kabinban, de ami ennél is jobb, hogy szinte teljes 360 fokos rálátásunk van – adapter, hátsó kerék, torony, pótkocsi, mindenre látunk. Az irányításhoz az összes funkció elérhető a kezelőkaron, miközben a gépadatokat a fenti, míg a precíziós gazdálkodáshoz lényeges funkciókat a lenti monitoron láthatjuk át, vezé- relhetjük. Egy évben 4-szer szenázsolunk 150 hektár lucernát, kétszer 40 hektár olaszperjét, amihez kukoricából évente 100-150 hektár és nagyságrendileg 70-90 hektár silócirok adódik hozzá. Ezzel a géppel könnyebben telnek majd a hosszú munkanapok is.”

AZ AGROTEC MAGYARORSZÁGGAL AZ ÜZEMBEN TARTÁS GONDTALAN A TERMELŐKNEK

A műszaki vezető szerint szerencsére nem az új silózógép szervizelése kapcsán tudják, de erőgépek, kombájnok üzemben tartásához érdemes a gépeket a magyar hivatalos márkakereskedőtől, az AGROTEC Magyarország Kft.-től beszerezni. „Csak az a mezőgép ér valamit, amit üzemben is lehet tartani. A szervizelés a mostani extrém világban sem gond az AGROTEC Magyarországgal. A kapcsolatunk jó, a szerelőik jól képzettek, nagy a raktárkészletük így a szükséges alkatrészeket, szűrőket vagy olajokat mindig gyorsan gyári minőségben tudjuk beszerezni.”

AGROTEC Magyarország Kft.

Költséghatékonyan előállított, kiváló minőségű silótakarmánnyal tenné jövedelmezőbbé az állattartást? Bízza a feladatot a New Holland FR silózógépekre a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!