Last minute a mezőgazdaságban

Agro Napló
Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, technológiák meghonosításával lehetne ellensúlyozni.

A depó műtrágyázás a műtrágya jobb hasznosulása érdekében átgondolandó! Egy másik technológiai elem a kukorica közti takarónövények kipróbálása és bevezetése is lehet, a hirtelen lezúduló esők helyben tartására, ill. a több gyökértömeg előállítására.

A termelőeszközök, vasak egyre drágábbak és drágábbak, ezért érdemes jól átgondolni egy beruházás előtt, hogy a következő tíz év milyen irányt fog venni! A talajkímélő és -építő technológiákat muszáj lesz elindítani, ellenben a gyermekeinknek vagy unokáinknak sivatagot hagyunk hátra, amin nehéz lesz gazdálkodni!

Terrano és Partner – talajművelés és műtrágyázás

A sávos talajművelésről már többet hallottunk, a kukoricatermesztésnél nagyon rég használják. A lényege, hogy ősszel az alapművelést egy sáv művelő kultivátorral végezzük és a kapák mögé műtrágyát juttatunk ki. Tavasszal ezekre a sávokra jön a vetőgép és bárminemű talajművelés nélkül elvetjük a kukoricát.

A Horsch többéves kísérlet és tapasztalatszerzés után létrehozta az aprómagvak vetésére alkalmas sávművelő vetőgépet. Ez a gép egy menetben lazít – műtrágyáz – hengerel – vet. Ez a FOCUS.

A technológia annyiban különbözik a StripTill technológiától, hogy itt a kapamező után azonnal jön a vetés, így ez meghatározza, hogy milyen talajon, hogy működik, és esetleg kell-e előmunkálatokat végezni.

Focus 3 TD lazítás-műtrágyázás-vetés

A laza talajokon direkt vetésre is alkalmas a Focus, ugyanis a LD vagy ULD kapákkal végzett lazítás folyamán csekély földet mozgat függőleges irányba. A kötött, igen nehéz talajokon elé kell dolgozni. Sekély talajművelést kell végeznünk amennyiben ősszel vetünk.

A lazított és a mélybe lerakott műtrágyadepó fölé kerül a vetőmag. A repce számára kimondottan alkalmas, ugyanis a karógyökér ellenállásmentesen tud fejlődni, valamint a vetési síkból eltávolítottuk a szalmát. Azonban az aprómag a környezetében a rögöket sem szereti, ezért kell a különböző keménységű talajokon ezeknek megfelelően sekélyebb vagy mélyebb talajművelést végezni.

A lazító kapa mögött sekélyen és mélyre (25–30 cm) kijuttatható a műtrágya

A TurboEdge vetőcsoroszlya kihúzza a vetési síkból a szalmát, félrelöki a rögöt, és a repce körül aprómorzsás talajszerkezetet hagy. Így az aprómag jól beágyazódik. Arra kell törekedni, hogy a vetési síkban aprómorzsás szerkezetünk legyen. Amennyiben a vetés előtt felbarmoltuk a földet és óriási hantokat képeztünk sajnos ezzel a vetőgéppel sem tudjuk megváltani a világot. Amennyiben viszont a fokozatosság elve alapján mélyítünk, a legnehezebb körülmények között is kitűnő eredményeket érhetünk el!

  A TurboEdge csoroszlya a nagy szármaradványt félretolja, a vetőmagot a talajba helyezi

  

A Focusnak különböző változataival találkozhatunk, annak függvényében, hogy csak aprómagot vetünk sűrű sorban, vagy a gyérsoros kultúrákban pl. egy Maestróval kiegészítve is alkalmazzuk. Az 50 vagy 75 cm sortávhoz más kapamező, ill. gép kell.

A kukorica ill. napraforgó vetését 50 vagy 75 cm-re végezhetjük. A Focus kapák lehelyezik a műtrágyát és erre a sávra jön a kukorica.

A Focus osztott tartályából kétféle mű­trágya, ezenfelül a 400 l-es tartályból mikrogranulátum, talajfertőtlenítő juttatható ki. Az elszállt műtrágyaárak mellett a két mono műtrágya optimálisabban adagolható, így költséghatékonyabb.

A másodvetésekben is tökéletesen muzsikál a fogat. A silózások után, árpaaratás után a másodvetést nagyon gyorsan el tudjuk végezni, legyen az kukorica, napraforgó vagy szója.

A Focus egy olyan univerzális vetőgép, amellyel a növények számára optimálisabb körülményt tudunk biztosítani, úgy a keléshez, mint a fejlődéshez.

Másodvetés rozstarlóba

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!