A brojlertenyésztéssel kapcsolatban most először készült ilyen jellegű vizsgálat, melynek során a metaanalízis keretében 25 tanulmányt végeztek 11 országban, összesen 10 307 madárral.
A metaanalízis során egyrészt azt vizsgálták, hogy a mikotoxinok milyen hatással vannak a madarak teljesítményére és hatékonyságára a testtömeg-gyarapodás (BWG), a takarmányfelvétel (FI), a takarmányhasznosítás (FCR), az Európai Broiler Index (EPEF) és az elhullás tekintetében, másrészt pedig azt, hogy a Mycosorb etetése hogyan befolyásolja ezeket a paramétereket mikotoxin-kitettség esetén. Megbecsülték továbbá azt is, hogy a mikotoxinok által a brojlertenyésztéshez köthető „karbon lábnyom” hogyan változik a Mycosorb használatával.
„Ha az állatok mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztanak, csökkenhet a teljesítményük és hatékonyságuk, nőhet a mortalitás és a szén-dioxid-kibocsátás, ami a gazdaság termelékenységének és jövedelmezőségének csökkenéséhez vezethet” – mondta Dr. Alexandra Weaver, az Alltech® Mikotoxin Menedzsment csapatának globális technikusi segítségnyújtásért felelős vezetője. „Ez a metaanalízis azonban megerősíti azt, hogy a Mycosorb hatékony megoldás arra, hogy minimalizáljuk a mikotoxinoknak a brojlerek teljesítményére és egészségére gyakorolt hatását, valamint hozzájárul a termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez."
A mikotoxinok jelentős (p <0,05) hatásai a madarak teljesítményére és hatékonyságára:
- Alacsonyabb testtömeg-gyarapodás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (-217,20 gramm, átlagos hizlalási időszak 35,5 nap)
- Magasabb takarmányhasznosítás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (+0,12)
- Alacsonyabb takarmány felvétel a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (-264,44 gramm)
- Alacsonyabb Európai Broiler Index( EPEF) a kontrollcsoporthoz képest (-59,36)
- Magasabb mortalitás a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarak esetében a kontrollcsoporthoz képest (+2,07%)
Ha mikotoxin-szennyezettség esetén az állatok Mycosorbot is kaptak, az alábbi jelentős (p <0.05) hatások voltak tapasztalhatók:
- Megnövekedett teljes testtömeg-gyarapodás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+65,48 gramm, átlagos hizlalási időszak 35,5 nap)
- Alacsonyabb takarmányhasznosítás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (-0,05)
- Megnövekedett teljes takarmányfelvétel a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+99,39 gramm)
- Magasabb Európai Broiler Index (EPEF) a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (+16,81)
- Alacsonyabb mortalitás a mikotoxinnal szennyezett étrendhez képest (-1,74%) A Mycosorbbal etetett madarak elhullási mutatója megegyezett a mikotoxinnal nem szennyezett takarmányt fogyasztó kontrollcsoportban lévő madarakéval.
A környezetre gyakorolt hatás Mycosorbbal és anélkül
Egy 100 000 madárból álló brojlertenyészetben végzett szimulált életciklus-elemzés rámutatott arra, hogy a Mycosorb hogyan tudja mérsékelni a mikotoxinok által okozott „karbonlábnyom” növekedést. Az alábbiakat eredményezte az, ha a mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó madarakkal Mycosorbot is etettek:
- Több eladható madár (+1 740)
- Nőtt az előállított élősúly (+11,1 tonna)
- Csökkent a madarankénti CO2 kibocsátás (-0,12 kg CO2-egyenérték/madár)
- Csökkent az élősúly (LW) kilogrammonkénti CO2 kibocsátás (-0,10 kg CO2-egyenérték/LW kg)
- Csökkent a vágott baromfi kilogrammonkénti CO2 kibocsátás (-0,14 kg CO2-egyenérték/ vágott csirke kg)
A 100 000 madárra nézve ez összesen 25,41 tonna csökkenést jelent a CO2-egyenérték tekintetében, ami harminc transzatlanti oda-vissza repülő járatnak, vagy tizenhét gépkocsi éves használatának felel meg.
„A gabonafélék és takarmányok vizsgálatai továbbra is azt mutatják, hogy a mikotoxinok világszerte állandó jelleggel jelen vannak az állati takarmányokban, és, ahogyan azt a jelen tanulmány is kimutatta, ez nemcsak az állatok egészségére és teljesítményére van hatással, hanem az állattenyésztés környezeti fenntarthatóságára is” – mondta Nick Adams, az Alltech Mikotoxin Menedzsment ügyvezetője. „Mivel a mezőgazdaság igyekszik csökkenteni szénlábnyomát, egyértelmű, hogy az állattenyésztési műveletek termelékenységét javító takarmánykiegészítők használata egyike azon eszközöknek, amelyek hozzájárulhatnak e célok eléréséhez."
A jelen metaanalízis igazolja azt, hogy mikotoxin-szennyezettség fennállása esetén a Mycosorb hozzájárul a teljes fehérjetermelés növekedéséhez, a jövedelmezőség javításához és a brojlertenyésztés környezetet terhelő hatásának csökkentéséhez. A Mycosorbbal és a metaanalízis adataival kapcsolatos további információkért látogasson el a www.knowmycotoxins.com/mycotoxin-mitigation/mycosorb-a/ weboldalra.