2024. április 28. vasárnap Valéria

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Agro Napló
Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanyag (ugyanaz a helyzet, mint a gázzal). Megy fel mindennek az ára. A válság kezdetén vagyunk, lesz ez még rosszabb is?

Természetesen az előrejelzéseket kell figyelni, de ha lehet ne foglalkozzunk a válsággal. Úgyis legtöbbször olyan dolgok történnek, amit mi kis emberek nem tudunk befolyásolni. Általában a politikának a válságpropagandája arra jó, hogy a korábbi melléfogásait eltakarja.

A növénytermesztést és állattenyésztést kell csinálni, válság ide vagy oda, enni kell. Természetesen egyre többet hallunk a műhúsról, a szöcskékről, ezt mind azért csinálják, hogy megfélemlítsék a lakosságot és egy idő után más kézbe kerüljön az árbevétel.

A megnövekedett inputárakat ki kell gazdálkodni. Akkor tud egy vállalkozás működni, ha nulla vagy a felett van a nyeresége. A válságból csak az érdekeljen, ami ellen tenni is tudunk.

A modernkori ipari növénytermesztés műtrágya nélkül nem működik. Ezért a jelenleg magas árú műtrágyákkal nem mindegy, hogy miként sáfárkodunk. A talajművelés és vetéssel együtt, a precízen kiadagolt mű­trágyamennyiségeket, hektárra visszavetítve akár csökkenthetjük, vagy optimálisabban nagyobb hatékonyság mellett adagolhatjuk. Ez természetesen pluszberuházásokat jelenthet, de a jelenlegi inputárak mellett érdemes számolni, mert megéri!

Terrano - Partner talajművelés és műtrágyázás egy menetben

Az első az alapműtrágyázás. Ha­gyo­mányosan szétszórjuk a műtrágyát és utána bedolgozzuk. Most lépjünk egyet, és a szántóföldi kultivátort szereljük fel kijuttatóval, és ehhez kell pluszban még egy tartály. Ez lehet egy osztott front, Partner 2000 FT vagy hátsó Partner 2800 HT függesztésű. Az osztott tartály előnye, hogy kétféle műtrágyát össze tudunk keverni. A mono műtrágya olcsóbb is és a földek igényeihez a mennyiségek jobban kialakíthatók. Az adagolókat térkép szerint lehet vezérelni, így a mintavételek szerint tudunk minden négyzetméterre megfelelő mennyiségű műtrágyát kijuttatni.

Pronto 6 DC PPF és MiniDrill - vetőmag - műtrágya - mikrogranulátum vagy vetőmag

Különböző vetőgépekkel vetéssel egyidőben is lehet műtrágyázni. Ebben az esetben általában az induláshoz szükséges műtrágya kerül kijuttatásra. A Pronto vetőgépnél a rövidtárcsa és a gumikerekes henger között találhatók a műtrágyacsoroszlyák. Minden két vetőcsoroszlyának egy műtrágyázó csoroszlyája van.

A Sprinter vetőgépnél a Duett csoroszlyán keresztül kerül kijuttatásra a vetőmag és a műtrágya is. A műtrágya
5 cm-rel a vetési sík alá kerül. Egy ferdén futó talp tömöríti a talajt és erre kerül a vetőmag ikersávba.

Sprinter vetés – A műtrágya a vetett sávok közé-alá kerül

 

Sprinter Duett PPF csoroszlya

Az így vetett növények az indulásnál előnyben vannak, erőteljes a gyökérfejlődés, óriási gyökértömeget növesztenek, ami a későbbiekben előnyükre válik. A mulcsos technológiában majdnem kötelező lenne a vetéssel egy menetben a műtrágyázás.
A felszínen vagy a felszín közelében levő növényi szármaradvány lebomlása N-t von el a környezetéből, így ebben az időben szükséges N-t így tudjuk leghatékonyabban pótolni.

A PPF műtrágyázás hatására óriási a gyökértömeg

 

Műtrágyadepót körbenövi a gyökérzet

Termelni kell és fogunk is. Természetesen a legfontosabb tényezőt, az esőt, lehet, hogy nem tudjuk befolyásolni, de lehet, hogy igen. Előbb-utóbb kiderül.

Amit viszont tudunk tenni, és ez meggyőződésem, hogy előrébb viszi az egészet, hogy minden termelő minden parcellája szélébe, minden évben ültessen el egy facsemetét!

Tegyük a dolgunkat és a válság annál kevésbé fog érinteni.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

Focus – a sokoldalú vetőgép

Focus – a sokoldalú vetőgép

Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, és elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!