2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Megújult a Maestro család

Agro Napló
Az aratás derekánál tartunk, és az ország különböző pontjairól hasonló eredményekről számolnak be. Nagyjából mindenütt ugyanaz a kép. A víz az úr.

Az árpa- és repcetermések nagyon szórtak. Van minden. Az 1 t árpától a 10 tonnáig, és a repce is ugyanilyen szórásban termett, 1–4,5 t között. Azon parcellák még farmon belül is, ahol vékony a termőréteg, és kavicsos az altalaj ott hamar kifogyott a szusz a talajból. Azt azonban sok helyen lehet látni, hogy a gabonák esetében alacsonyabb csíraszámmal vetettek, nagyobb kalászokat hoztak, és jobban kiteltek a szemek.

A tavaszi szárazság nemcsak az őszi vetésűeket fogta meg, hanem a kukorica és a napraforgó kelésénél is akadt nehézség. Általában az intenzíven felforgatott földek jobban ki voltak száradva, és érdekes, hogy a kevésbé száraz földeken is találkoztunk ritkás keléssel.

A nagyon megművelt talajokon alapból mélyre vetették a kukoricát, és a mulcsos, még nedves talajba, enyhén sekélyre épp annyira, hogy elérje a nedvességet, és néhol ez nem volt elég, kellett volna még egy cm.

Maestro 8 DV

A Horsch az idei évtől megújította a Maestro családot. A legnagyobb változás az adagolónál következett be. Teljesen új adagolóval jöttek ki. Az adagoló érdekessége, hogy lehet vákuumos vagy nyomott levegős. A V jelűek a vákuumos, az X a nyomott levegős változatok, így a Horschnál az idei évtől mindkét rendszer megtalálható. Az adagoló kialakításánál a célkitűzés az volt, hogy a Maestro is olyan egyszerű és megbízható legyen, mint az aprómagvető Pronto. Az adagolóban nincs állítási lehetőség! A monitor mutatja a duplázást és a kihagyást, és a gépkezelőnek csak a vákuum állításával kell foglalkozni az után, hogy a monitoron beállította a magszámot.

Maestro 8 CV MTS rendszerrel

A Maestro vetőkocsikon lehet választani az egy tárcsás és dupla tárcsás műtrágya-lehelyezők között. Az egy tárcsás egy új fejlesztés és csak a kötött, nedves talajokra kell választani. A műtrágya csoroszlya előtt vagy mögött haladnak a sortisztító, rögterelők, amelyek úszó típusúak.

Focus 6 TD + Maestro 10 RV direktvetés rozstarlóban

A Maestro 8 CV, 8 soros, műtrágyatartálya 3000 l-es és kétféle lehet, annak függvényében, hogy mekkora műtrágyamennyiséget szeretnénk kijuttatni. A nagy mennyiségekhez a Horsch egy nyomott tartályú rendszert biztosít! A minél kevesebb megállás érdekében a mikrogranulátum tartálya is 300 l-es. A vetőmag lehetséges hagyományosan a kocsikon 70 l, vagy már a 8 soros vetőgépnél is megtalálható a központi MTS, 800 l-es tartály. A vetőmag BigBag-ben elméletileg olcsóbb, mint a kis zsákos kiszerelésben, és ezenfelül a tankolás is leegyszerűsödik, felgyorsul.

Maestroval vetett szója Transformer sorközművelés

Az új Maestro SV 12 sortól (9 m munkaszélességtől) is megújul, a nagy kocsin 6000 l műtrágya és 2000 l vetőmag mellé bejön még egy opció, 50:50% tartálymegosztás, oda pl., ahol nagyobb területen vetnek szóját, és szükséges a nagyobb magtartály.

A Maestro egy nagyon letisztult és precíz vetőgép, amely az AutoForce csoroszlyanyomás-állítással még precízebben helyezi le a magot. Egyenletes kelés a nagy termés alapfeltétele.

Napraforgókelés Maestro után

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!