2024. április 28. vasárnap Valéria

A klímaváltozás a nyakunkon!

Agro Napló
Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen sírnak amikor szárazabb, csapadékmentes évekkel találjuk szembe magunkat, de kevesen tesznek valamit azért, hogy a kárt csökkentsék. Az nem megoldás, hogy bejelentjük az aszálykárt és a biztosító majd fizet. Eljön az az idő, amikor már nem fog a biztosító fizetni! Erre kell felkészülni. Természetesen, amikor nem esik egy csepp eső sem, arra nehéz felkészülni, de a nagyon kevésre fel lehet.

Az aszályra felkészülni nem elég egyénileg, hanem egy egész régiónak törekedni kell, ha nem az egész Kárpát-medencének.

Az első fecskék itt vannak, és próbálják a szárnyaikat bontogatni, tenni a dolgukat, remélhetőleg egyre többen ráeszmélnek, hogy egy jó évben többet termelni és lenézni, kinevetni az úttörőket meg lehet tenni, de mi lesz néhány év, évtized múlva? Sokan nem fogják megérni, de a fiatal generáció igen! És most Ők, nekik kellene lépni!

Joker RT késhenger-kombináció

Nézzünk meg egy erdőt, amelyiket az ember nem piszkálja, minden egyensúlyban van. Közel hasonló egyensúlyt kellene a termőföldeken is kialakítani! Ez nem megy egyik napról a másikra, és az átállás alatt is meg kell élni valamiből. Itt jön be a takarónövényekkel kombinált mulcsos technológia. A mulcshagyó technológiáról ma már nem sok embert kell győzködni, hogy működik. Még úgy is, hogy nagyon sokan e mellett azért még mindig feje tetejére állítják a földet. Hiányzik az a nagyon jó szaktudással rendelkező mezőgazdász vagy tanácsadói gárda, aki nem fél kísérletezni, és különböző dolgokra gyorsan reagálni, vagy lehet, hogy megvan, csak így éppen kényelmesebb!

Cruiser XL – tarlóművelés, talajfelszín-egyengetés

Az átállás a mulcsos technológiánál azt jelenti, hogy az aratás után azonnal a kombájn mögött elvégezzük a sekély tarlóhántást. Amikor a mulcsos technológia már beállt, és a talajfelszínek egyenletesek, akkor lehet beszélni az ultrasekély talajművelésről. Minél kevesebbet bolygatjuk, minél kisebb intenzitással a talajt, annál több szén marad meg benne, nő a humusztartalma. Minél nagyobb a humusztartalom, annál több vizet, tápanyagot tud tárolni a föld. Az aratás után „feketén” tartjuk a földet, ezt is ugyanazokkal a munkaeszközökkel, amelyikkel a tarlóhántást végeztük. Horsch Joker könnyű gyorstárcsa vagy a Terrano mulcskultivátor bármelyik tagja. Aki speciális talajművelő eszközben gondolkodik, a sekély talajművelésben ott a Cruiser kultivátor, az a gép, amivel sekélyen teljes átfedéssel óriási felszínegyengetést lehet végezni.

A szármaradványt, amennyiben be szeretnénk vagy be kell dolgozni a talajba, a mulcskultivátorok tökéletesen alkalmasok erre a feladatra. A Horsch Terrano a kisebb mennyiségű szármaradvány esetén, sekélyebb művelésnél, a Tiger viszont a nagy mennyiségű szármaradvány ill. a mélyebb, akár 35 cm művelésre alkalmas. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy mindig csak mélyen és nagy intenzitással lehet és kell dolgozni. A kapaszáron levő kapák cseréjével az intenzív és a kevésbé intenzív művelés között nagyon gyorsan lehet váltani. Nagyon sokan még a szemüknek készítenek magágyat, és nem a kultúrnövénynek. Természetesen nagyobb szármaradvánnyal borított felszín esetén a vetéshez megfelelő vetőgépre is szükségünk van.

Tiger AS mélylazítás minimális keveréssel

 

Pronto DC PPF és MiniDrill – három tartályos kivitel

A mulcsos technológiához nagyon sok típusú és színű vetőgéppel találkozunk. A legtöbb vetőgép rövidtárcsával van kombinálva, ez végzi a talajművelést, magágykészítést. Azonban az igazi mulcsos vetőgép a szalmatakaró nagy részét a felszínen hagyja és ez alá veti a magokat úgy, hogy azok biztonsággal kikelnek. Itt a vetőcsoroszlya végez némi talajművelést is. A szármaradványt eltávolítja a vetési síkból, a mag alatt tömöríti a vetőágyat és erre a felszínre kerül a vetőmag, amit a talajáram, ami a csoroszlya mellett elhaladt, betakar. Ez a Sprinter!

Sprinter mulcsvetés – a műtrágya a vetett sávok közé-alá kerül

Amikor már a talajélet átalakult és beállni látszik, közelít az „ideálishoz”, akkor el lehet kezdeni a NoTill technológiával is kacsintgatni. Ehhez ugyancsak nagyon fontos az egyenletes talajfelszín! Addig, míg forgatunk vagy keverünk, ill. mélyen benyúlunk a talajba, a táp­anyag-utánpótlás egyszerűbb, mert akár a mulcskultivátor kapái mögött is céltudatosan tudunk műtrágyázni. A NoTill-nél elméletileg nem nyúlunk a talajhoz, így a mélyebb rétegekből előbb-utóbb a tápanyag is ki fog fogyni! Keskeny kapák segítségével időnként a mélybe juttatva tápanyagot el tudjuk végezni. A NoTill-t gyakran úgy értelmezik, hogy a talajjal nem csinálunk semmit, csak vetünk és majd aratunk.

Sprinter ST – NoTill-ben

 

ThinEdge csoroszlya

A NoTill egyik az a technológia, amihez a legjobban oda kell figyelni, ugyanis mivel ráállunk, hogy nem forgatunk, keverünk, így nagyon oda kell figyelni a taposásra! Nem mindegy, hogy mikor, milyen időjárási körülmények között, mennyire tapossuk meg a földet! A talaj lazítását a takarónövények és a vetőgépek csoroszlyái végzik.

A mulcsvetésben használt Sprinter Duett csoroszlyáit, NoTill vetésben a ThinEdge vagy WideEdge csoroszlyákra lehet cserélni, így az alapgéppel tovább tudunk dolgozni!  

Az aratásnál nagyon hosszú tarlóval kell dolgozni, hogy minél kisebb legyen a kipárolgás! Majd valamikor érdemes ezt a tarlót megzúzni, és takarónövényt vetni. Ekkor gyakran majd kikelnek a kihullott magvak, kijön az árvakelés is. Itt érdemes elgondolkodni, hogy a takarónövény és „tarlóhántást” mennyire végezzük együtt? Addig, amíg a totális gyomirtó létezik, létezik NoTill is.

Avatar SD – NoTill vetés

Amikor végleg betiltják, akkor olyan NoTill fog létezni, ahol a gyomok gyérítését majd ultrasekély talajműveléssel végezzük! 2-3 cm mélyen a felszín alatt elvágjuk a növények gyökereit.

Terrano FX a TerraCut kapával és TerraCut vágása

A talajban a vizet meg kell tartani! A NoTill-t pedig tanulni és adaptálni kell. Minél kevesebbszer és céltudatosan nyúlunk a talajhoz, annál kevesebb vizet veszítünk. És ha valamiért mélyebben meg kell lazítani a talajt, akkor csakis egyenes késes lazítóval, LD, ULD kapákkal a minél kisebb keverés végett, és azonnal le is zárni. Minél hamarább elkezd valaki kísérletezni, tanulni, annál könnyebb lesz majd az egész farmot átállítani, mert kicsiben a hibákat még le lehet nyelni!

LD Plus kapa

ULD kapa

Ami a talajművelés vagy nem művelés mellett ugyanilyen fontos, a parcellák körüli élet! Minél több fa, cserje, bokor található, annál nagyobb az élet, és előbb-utóbb a rovarölő szerekből is kevesebb fog fogyni. Ugyanis a ragadozó rovarok felszaporodásával ők is teszik a dolgukat!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!