Nézzük meg a tarlók, szármaradványok, kijuttatott szerves anyagok kezelését, valamint nem elhanyagolható módon a talajban található készletek hasznosítását.
A baktériumtrágyák tápanyag oldaláról kétféle képen tudnak segíteni a növénytermesztésben.
Kultúra |
szemtermés t/ha |
Mellék termék + gyökér tápanyagtartalom kg/ha |
Össz. kg/ha |
||
N |
P2O5 |
K2O |
|||
őszi búza |
6 |
50 |
30 |
80 |
160 |
őszi árpa |
6 |
80 |
40 |
120 |
240 |
repce |
3 |
70 |
30 |
80 |
180 |
A fenti táblázatból láthatjuk, hogy „csak” a szármaradványokban jelentős mennyiségű tápanyag halmozódik fel. Ezt a tápanyagot a növény nem tudja értelmezni mikrobiológiai lebontás nélkül, hisz a molekulák szerkezete túl bonyolult számára azt mineralizálni (ásványosítani) szükséges. Ezt egy jól kivitelezett tarlókezeléssel fel lehet gyorsítani, a mikrobiológiailag kezelt területen a szervesanyagok feltáródása fele annyi idő alatt megtörténik. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyár végén betakarított növényi maradványokból a tavaszi vetések táplálékhoz juthatnak.
A beavatkozások másik előnye a mikrobaközösség mennyiségének felszaporítása. Minél aktívabb mikrobiológiai élet van a talajban annál több lekötődött tápanyagot tudnak feltárni, ez igaz a foszfor, a kálium és a mikroelemek tekintetében.
Annak érdekében, hogy a szármaradványokban rejlő potenciált ki tudjuk használni néhány fontos szempontot be kell tartanunk.
A felhasználható készítmények esetében természetszerűleg előnyt élveznek azok a készítmények menyek hektárdózisa alacsony 1-3 liter ellentétben a 10-20 literes anyagokkal. (tárolás logisztika).
Termék választásnál fontos szempont a felhasználhatóság ideje ez az időablak, ami rendelkezésére áll a termelőnek a kijuttatásig, sok termék hűtött körülmények között is csak 1-2 hétig használható fel. Mi esetünkben az MV-Supary szobahőmérsékleten (tehát hűtést nem igényel) 12 hónap.
A kijuttatást tekintve sem igények speciális kijuttató eszközt, szántóföldi vegyszerezővel kijuttatható.
Éven belül elég egy alkalommal minimum 1 liter/ha dózisban magágykészítéskor, vetéskor vagy a szármaradványokra kijuttatni és talajba dolgozni.
Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj pályázatának Nagydíjasa az MV-SUPARY, ami a mikrobiológiai termékek új generációját jelenti. A gazdálkodók eddig csak olyan időszakokban tudták a baktériumtrágyákat alkalmazni, amikor a talaj nedvességtartalma azt lehetővé tette, mert a talajbaktérium-készítmények általában olyan gyenge túlélési stratégiájú törzseket tartalmaznak, amelyek csak optimális környezeti körülmények között képesek megmaradni és hatásukat kifejteni. Ezt a készítményt annak felhasználása és eltarthatósága teszi igazán újszerűvé, felhasználása során más inputanyagokkal összekeverhető és egy munkaművelettel történhet a kijuttatás, továbbá száraz, aszályos időszakban sem csökken a termék hatékonysága.
www.mikro-vital.hu
info@bio-nat.hu
+36 25 452 993