2024. április 27. szombat Zita

Drótférgek elleni integrált védekezés UPL technológiával

Agro Napló
A pattanóbogarak lárváinak, a drótférgeknek a növényvédelmi jelentősége nem csökkent az utóbbi időkben sem. Sőt! Ha a populáció növekedése az utóbbi években tapasztalható tendenciát követi ezután is, akkor már most egy meglehetősen nagy felszaporodásra kell számítani, mely egy teljesen új kihívás elé állíthatja a növényvédelmi szakmát!

A probléma összetett jellege miatt az a megoldás, hogy megpróbálunk szakmailag megalapozott, akár táblaszintű védekezési döntéseket hozni. Ez pedig csakis az előrejelzési módszerek alkalmazásával valósulhat meg!

Távelőrejelzés: a később kialakuló lárvafertőzöttségre az imágók csapdázásával is lehet következtetni. Hazánkban több pattanóbogár fajra is kapható fajspecifikus feromon csapda. A módszer felveti annak a lehetőségét is, hogy ha nagy tömegben betelepedő imágót észlelünk, akkor ezek ellen, még a tojásrakás előtt, preventív védekezést folytassunk.

Szignalizáció: ennek módszerei különbözőek, de mindegyikük a talajban lévő drótférgek egyedszámát igyekszik meghatározni. Legismertebb módszerei: A. – Térfogati kvadrát módszer; B. – Búzacsomós módszer;  C. – „Vasas-féle aktív talajcsapda” (új!); D. – Kártétel felvételezés (új!)

Az újdonságként ismertetésre kerülő „Vasas-féle aktív talajcsapda” a speciális összetétele miatt CO2-t termel és így aktív módon vonzza a drótférgeket. Elkészítése a következő: összekeverünk 1 kg zabpelyhet, kb. egy maréknyi lisztet, 4-5 evőkanálnyi cukrot, fél kocka (25 g) élesztőt és annyi vizet, hogy a keverékből jól formázható, kb. 12–15 cm-es átmérőjű golyókat tudjunk készíteni. Ezeket egyrétegű rasel-zsák anyagba csomagoljuk és megkötjük egy hosszabb zsinórral. A golyókat a felmérésre kijelölt területen szükséges elásni, kb. 20–25 cm mélységben. 10–14 nap után szükséges elvégezni a csapdák ellenőrzését. Értékeléskor magát a csapdát és a csapda körüli 1 ásónyomnyi távolságban körülvevő földet szükséges átvizsgálni. Kapás kultúrák esetében 3–5 lárva m2-enként jelenti a védekezési küszöböt.

Vasas-féle aktív talajcsapda kihelyezve a területen

Az ún. „integrált” szemléletmódot alkalmazva valamennyi védekezési lehetőséget érdemes egyidejűleg figyelembe venni. Ezek tehát a következők:

  • előrejelzés (távelőrejelzés és szignalizáció),
  • imágók elleni védekezés,
  • lárvák elleni védekezés – csávázással, talajfertőtlenítéssel.

Érdekes meglátás, hogy az érzékeny kapás kultúrák esetében a lárvák elleni védekezés még a megelőző kultúrában, preven­tív módon is elvégezhető. Pl. egy kapásnövényt megelőző kalászos kultúrában elvégzett rovarölő szeres csávázással preventív módon lehetséges a védekezés. Ennek a megoldásnak rögtön két előnye is van! Egyik, hogy az inszekticiddel lekezelt, nagy hektáronkénti kalászos vetőmagmennyiség segíthet abban, hogy a drótférgek nagy részét fizikailag is „elérjük”, így elpusztítsuk. A másik előny, hogy míg a védekezés a kártételre kevésbé érzékeny kalászos kultúrában történik, addig az érzékenyebb fenológiájú, fiatalabb lárvapopulációt érinti, ami ellen mindig nagyobb hatékonysággal lehet védekezni!
A drótféreg elleni, a kalászosokban megkezdett preventív, csávázásos védekezés tehát több oldalról is csökkenti a termelés kockázatát!

Cégünk a cipermetrin hatóanyagú Signal 300 ES kalászos vetőmag csávázószert ajánlja a megelőző védekezés egyik meghatározó és egyszerű eszközeként. A készítmény hatóanyaga 315 g/l cipermetrin, ez azt jelenti, hogy az engedélyezett 2 l/t dózisban alkalmazva 630 g aktív hatóanyag kerül 1 t vetőmagra, amely kiugróan magas, többszörös érték a versenytárs készítményhez viszonyítva. A Signal kontakt és gyomorméreg, emellett erős repellens hatással rendelkezik, mellyel egy aktív védelmi zónát képez a mag körül. Emulzió – ES  formuláció és kiváló, erős szín jellemzi a csávázószert, mely őszi búza és őszi árpa kultúrákban engedélyezett talajlakó kártevők – drótférgek, pajorok, csócsárló lárvák és ugarlegyek – ellen.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy drótférgek elleni védekezésben érdemes lesz alkalmazni az integrált szemléletmódot, mellyel az eddigiekhez képest új, korábban nem alkalmazott módszerek segítségével lehet az egyre növekvő kártételi nyomást ellensúlyozni. Ilyen pl. a megelőző jelleggel alkalmazott csávázásos módszer, mely az összes lehetőség közül a legegyszerűbb módon kínál lehetőséget a védekezésre.

A cikk részletes verziója a weboldalunkon érhető el:
www.upl-ltd.com/hu

Vasas László
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

 

A cikk szerzője: Vasas László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!