Fermentáló üzem és új laboratórium átadó Szalkszentmártonban (x)

Agro Napló
A három éven átívelő projekt célja, olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése volt, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el.

A kifejlesztett végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20-40%-kal növekszik és jóval értékesebb a kiindulási alapanyagokhoz képest. A fermentált takarmányokban javult a bennük lévő fehérjék és makroelemek biológiai elérhetősége. Az innovatív fermentációs technológia fejlesztés eredményeként a konzorciumvezető cég számára olyan hozzáadott értékkel rendelkező, piaci értékesítésre alkalmas kiegészítő takarmányok előállítására nyílt lehetőség a projektnek köszönhetően, melyek többféle gazdasági haszonállat takarmányadagjában is felhasználhatók a jövőben. A fermentált alapanyagok alkalmazása a késztakarmány gyártóknak, a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek a jövőben segítséget nyújt az állati termék-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, valamint az antibiotikum-felhasználás csökkentésében. Ennek szakmai alátámasztására a konzorciumi tagok a fejlesztés során elvégezték a szükséges állatkísérleteket. A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként Szalkszentmárton telephelyen nedves fermentációs üzemet létesített, laborfejlesztést hajtott végre, melynek köszönhetően munkahelyet tudott megőrizni, és további 2-3 db új munkahelyet teremteni.

Agrofeed Kft. átadóünnepség

A 2022-es év új mérföldkövet jelentett az Agrofeed Kft. labor tevékenységében, a szalkszentmártoni telephelyen elkészült az új laboratórium. A meglévő épület önerőből történő felújítását követően, a GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosítószámú pályázat keretében eszközparkunkat jelentős mértékben bővítették és modernizálták. Az új, legkorszerűbb analitikai készülékek vásárlásával és beüzemelésével a labormunka teljesen új szintre emelkedett. A labor Nébih általi nyilvántartásba vétele 2023 nyarán történt meg.

Alpár Botond, K+F vezető

Laborvizsgálatok

Az Agrofeed Kft. minőségbiztosítási részlege kezdetben a takarmány alapanyagok (szemesek, fehérjehordozók, melléktermékek stb.) és keveréktakarmányok NIR közeli infravörös reflexión alapuló beltartartalmi gyors vizsgálatával tudta kontrollálni a saját és a partnerei alapanyagait, késztakarmányait. A beltartalmi meghatározásokon túl toxinvizsgálatokat is képesek voltak végezni, nagyobb számban főként a tejtermelés szempontjából kritikus jelentőségű Aflatoxinra és az indikátor toxinként is nevezet DON (deoxyniavenol) toxinra. Ezt a mérést immunkromatográfiás módszeren alapuló gyors toxinmérővel (Neogen Raptor) végzik ma is, amely nemcsak kimutatja a toxin jelenlétét, de számszerűsíti is a mintában lévő koncentrációt.

Csitkovics Tibor

2016-ban újabb labor kontroll lehetőséggel bővült a szolgáltatások köre, nevezetesen különböző tömegtakarmányok (szilázsok, szenázsok, szénafélék) és TMR-minták NIR gyorsvizsgálatával, amely nagy segítséget jelentett a szarvasmarhás külsős kollégáknak a telepi takarmányadagok összeállításban.

Dr. Tóth Tamás dékán, Széchenyi István Egyetem

A 2022-es év új mérföldkövet jelent az Agrofeed Kft. labor tevékenységében, a szalkszentmártoni telephelyen elkészült az új laboratórium. A meglévő épület önerőből történő felújítását követően, a GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosítószámú pályázat keretében eszközparkukat jelentős mértékben bővítették és modernizálták. Az új, legkorszerűbb analitikai készülékek vásárlásával és beüzemelésével a labormunka teljesen új szintre emelkedett. A labor Nébih általi nyilvántartásba vétele 2023 nyarán történt meg, de a próbaüzem azonnal elkezdődött.

Dr. Salacz László

Első körben a klasszikus nedves kémiai módszerek kidolgozását kezdték meg, amelyekkel NIR eredményeket is tudnak ellenőrizni és tudják kontrollálni a pályázat keretein belül megvalósuló fermentációs üzemben készült termékek beltartalmát is. A nyersfehérje vizsgálatok speciális FOSS műszerrel készülnek, ami Kjeldhal módszeren alapuló fehérjemeghatározást jelent, míg a nyerszsír meghatározás egy Soxtec automata berendezéssel történik. Utóbbi készülék hexános extrakcióval oldja ki a mintában lévő zsírokat, egyszerre 6 mintát képes futtatni. A rostok vizsgálata Fibertec automata berendezés segítségével történik. A készülék képes a nyersrost, az NDF és az ADF rostfrakciók mérésére. Az ADL-tartalom mérése a Fibertec hideg extrakciós egység (bővítmény) segítségével valósul meg. Jelenleg főként nyersrost vizsgálatok készülnek, de a többi rostfrakció vizsgálati módszere is hamarosan bevezetésre kerül. Az említett módszerek mellett kontrollálható még a beérkező minták keményítő, (polariméterrel), nedvesség (szárító szekrény) és nyershamu (kemence) tartalma. Ugyancsak a pályázat keretében valósult meg egy GC (gázkromatográf) és egy HPLC (nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás) készülék beszerzése. Gázkromatográfiával képes a laboratórium fermentumok és más minták illó zsírsav tartalmának meghatározására, míg a HPLC rendszerrel többek között vizsgálható lesz hamarosan a minták vitamin és toxintartalma is, így a gyors toxinmérő eredményei szükség esetén pontosíthatók, kontrollálhatók lesznek.

Dr. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő

A már korábban rendelkezésre álló Atomabszorpciós spektrofotométerrel a takarmány és premix minták mikro- és makroelem (Cu, Zn, Fe, Mn, Ca, Mg, Na) tartalma ellenőrizhető. Az eszközpark idén tovább bővült egy UV-VIS spektrofotométer készülékkel, melyet a foszfor tartalom meghatározására használható.

A háttérben az Agrofeed Kft. folyamatosan bővíti és fejleszti önerőből végzett laborszolgáltatásainak választékát, annak érdekében, hogy partnerei számára a takarmány alapanyagok és késztakarmányok vizsgálatait minél gyorsabban, precízebben és minél költséghatékonyabban tudja prezentálni. A módszer fejlesztések mellett a már validált vizsgálatokat nagy minta számmal végzik, idén várhatóan több mint 4000 partnertől beérkező mintát vizsgálnak be. A telepi takarmányreceptúra készítés ilyen típusú támogatásával cél,  hogy a cég szakemberei a gyakorlatban dolgozó telepi kollégákkal közösen minél gyorsabban tudjanak reagálni a telepi mindennapok állandóan változó adottságaira.

 

www.agrofeed.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!