A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

Agro Napló
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés – kiemelt jelentőséggel bíró területek az élelmiszerlánc-biztonságban, hiszen a megfelelő higiénia kialakítása, fenntartása az élelmiszerek biztonságát és minőségét befolyásolja. A nem megfelelő hatékonyságú, vagy rosszul használt fertőtlenítő szerek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH) karöltve az Élelmiszer Higiénikusok Társasága kezdeményezésére megszervezte azt a konferenciát, amelyen a fertőtlenítés kapcsán felmerülő problémák kezeléséről, a hatékony hibafeltárásról és beavatkozásról, valamint megoldási lehetőségekről is egyeztettek a szakemberek.

Június 22-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Élelmiszer-higiénikusok Társasága „Kinek árt, kinek használ? Aktuálisan a fertőtlenítőszerekről” címmel tartott konferenciát Budapesten.

A gyakorlati és elméleti szakemberek előadásain szó volt az élelmiszervállalkozásoktól származó fertőtlenítőszer minták hatékonyságának laboratóriumi vizsgálati eredményeiről, az ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatairól, a fertőtlenítőszerek engedélyezéséről. Kiemelték a felelősségteljes és tudatos, szükséges mértékű felhasználás jelentőségét is. A programot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amely a jövőben segítséget jelenthet a problémák felismerésében, a megelőzésében és a hatékony együttműködésben.

A takarítás, a tisztítás és az ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb művelet. A helyiségek higiénés állapota, a dolgozók személyi higiénéje jelentősen befolyásolja az élelmiszerek biztonságát és minőségét. A fertőtlenítés és a felhasznált fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzését mindkét hatóság végzi. Az élelmiszerlánc szereplőinél a NÉBIH ellenőrzései laboratóriumi hatékonysági vizsgálattal kiegészítve az elmúlt 5 évben 288 esetben bizonyították be, hogy a fertőtlenítőszer nem fejti ki az elvárt és csomagolásán jelölt hatást.

A fertőtlenítőszerek, biocidok gyártása és forgalmazása az Európai Unióban, így Magyarországon is hatósági engedélyhez kötött. A biocid termékek gyártási, forgalmazási engedélyét – besorolástól függően – az OTH, illetve a NÉBIH adja ki.

Az esemény fővédnökségét Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) látta el. A rendezvény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében valósult meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és az Élelmiszer-higiénikusok Társaságával együttműködésben.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!