A nagykörűi ropogós cseresznye is uniós oltalmat kapott!

Agro Napló
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába – közölte a brüsszeli testület pénteken.

A közlemény szerint az földrajzi oltalom a Nagykörű községben termesztett nagyméretű cseresznyére vonatkozik.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára Nagykörű közigazgatási határán belül termesztett Petrovay ropogós tájfajta, valamint a nemzeti fajtajegyzékben szereplő, államilag elismert cseresznyefajták, így a Badacsonyi óriás, a Bigarreau Burlat, a Carmen, a Jaboulay, a Hedelfingeni óriás, a Germersdorfi és regisztrált változataik friss fogyasztásra és feldolgozásra szánt gyümölcsei jogosultak – értesült a közleményből az Agro Napló.

Nagykörű ma Magyarország legnagyobb, 200 hektáros cseresznyés területe. A Tisza kanyarulatainak ölelésében elhelyezkedő földrajzi terület sajátos mikroklímával rendelkezik. A területen a gyümölcs- és szőlőültetvényekben a zártkerti gyümölcs- és szőlőtermesztés a 18. század közepére nyúlik vissza. A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A cseresznye szüretét 1996 óta minden év júniusában Cseresznyefesztivál keretében ünneplik.

A Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés a jóváhagyást követően felkerült a jelenleg 1590 uniós mezőgazdasági terméket és élelmiszert tartalmazó eAmbrosia nevű listára – tették hozzá.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!