A SZIE célja vonzóvá válni a fiatalok számára

Agro Napló
A nemzetközi trendeknek is megfelel az új, több képző­hely integrációjával létrehozott, agrárfókuszú Szent István Egyetem (SZIE) oktatási rendszere, és az új felsőoktatási intézmény célkitűzése, hogy vonzóvá váljon a fiatalok számára – idézi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapja Gyuricza Csabát, a január 1-jétől alapítványi fenntartásban tovább működő egyetem megbízott rektorát.

„Most az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a fenntartó, de ez az egyetem is illeszkedik abba a folyamatba, ami a felsőoktatási modellváltás részeként egy új, alapítványi fenntartói formára állítja át az intézmények egy részét.

Hat intézmény állt át erre augusztus 1-jén, ám az integrációk között van különbség, és a miénk bonyolultabb folyamat a többihez képest.

Ezért döntöttünk úgy, egyetértésben a fenntartóval és a kormányzati szervekkel, hogy két lépcsőben végezzük el az integrációt: először összeáll az új intézmény, elkezdi a munkát még állami fenntartás alatt, és az év hátralévő öt hónapjában fejezzük be az integrációt.

Január 1-jén áll fel az alapítvány és a hozzá kapcsolódó, fenntartói feladatokat ellátó kuratórium” – mondta a Világgazdaságban közölt beszélgetésben a megbízott rektor. Hozzáfűzve: „ehhez még egy országgyűlési döntésre is szükség lesz. Ráadásul ez egy új, magyar kísérlet: a teljes gyakorlati agrárkutató hálózat is az egyetem részévé válik, vagyis a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tizenegy intézete is bekerül az integrációba. Így jön létre január 1-jétől ez a nagy, agrárfókuszú oktató- és felsőoktatási kutatóegyetem, amely nemcsak a felsőoktatásra, hanem a gyakorlati agrárkutatásra is fókuszálva egy kiterjedt intézményrendszeren belül fog működni. (…)”

„Szeretnénk az egész egyetemet átstrukturálni egy szakmai intézetek alapján felépülő intézménnyé, amely az erdészeten és az állatorvos-tudományon kívül minden, az agrártudományokhoz kapcsolódó területet magában foglal.

Öt campusunk van, Budapesten, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Gyöngyösön, de ezek a szakmai intézetek nem a campusok szintjén szerveződnek, hanem közöttük, és egységes koncepció szerint szervezik az oktatási és a kutatási tevékenységüket. (…)”

Az elmúlt tizenöt évben nagyon jelentős változások zajlottak az agráriumban, ám ezt a képzések sem tartalmukban, sem szerkezetükben nem követték le, vagy csak részben integrálták. Nem tükröződött az oktatásban, hogy technológiai forradalom zajlik a mezőgazdaságban.

A mi feladatunk, hogy e téren is nagymértékű átalakítást hajtsunk végre, két szempont, a piac igénye és a nemzetközi trendek alapján.

Ezekhez igazodva kezdjük el a képzések tartalmának az átalakítását, úgy, hogy az agrárképzések is vonzóak legyenek a fiatalok számára. Ez óriási munka, már elkezdtük, de minden bizonnyal több évig is eltart majd. (...)”

„Szeretnénk a diákok figyelmét újra az agráriumra terelni, hiszen egy időtálló, biztos megélhetést, tisztességes egzisztenciát kínáló ágazatról van szó, amely rohamléptekben fejlődik. Biztosan állítható, hogy hazánkban is egyre nagyobb lesz az igény a jól képzett agrárszakemberekre, és ugyanez világszinten is elmondható.

A SZIE tehát egy rendkívül jó választás a továbbtanulásra” – tartalmazza az interjú összefoglalója.

Forrás: nak.hu, Világgazdaság
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!