MENÜ

A versenyképességet és a fenntarthatóságot össze kell hangolni a következő időszakban

Agro Napló 2020.03.02.

Az eredményes gazdálkodáshoz a stabilitás, a kiszámíthatóság, a több évre előre tervezés mellett a folyamatos megújulás is szükséges, ennek lehetőségét a szabályozás- és a támogatáspolitikával ösztönözni kell – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az „Egy új korszak küszöbén” elnevezésű konferencián február végén Budapesten.

 Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

Hozzátette: érdekeltté szeretnék tenni valamennyi gazdálkodót abban, hogy képesek legyenek a megújulásra és szükséges fejlesztésék elvégzésére. A versenyképesség és a fenntarthatóság összehangolása ugyanis a következő időszak egyik legjelentősebb feladata lesz.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) rendezvényén Feldman Zsolt a megújulás legnagyobb ösztönzőjeként az üzleti partnerek elvárásait, illetve a piac működését jelölte meg. Mint mondta, a szakminisztérium egyszerűbb, átláthatóbb szabályozórendszerrel és a támogatáspolitika folyamatos igényekhez igazításával segíti a gazdálkodókat. Példaként említette az öntözéses gazdálkodás elterjesztését célzó, a múlt év végén elfogadott törvényt, ami új intézményekkel és egyszerűbb szabályokkal, adminisztrációval támogatja, hogy egyre többen éljenek az öntözés lehetőségével. Emellett a birtokpolitika megújítását évtizedekig gúzsba kötő akadályokat a tárca – például az osztatlan közös földtulajdonok rendezésével, az öröklési szabályok módosításával – meg kívánja szüntetni.

Az államtitkár beszélt még a mezőgazdasági adózási előírások szükségszerű változtatásáról is. Mint fogalmazott: 2020-ban a magyar agrárium korszerűbb, egyszerűbb, kezelhetőbb adózási rendszert igényel, amely a versenyképességi béklyókat feloldja és ösztönzően hat az eredményességre.

Feldman Zsolt megemlítette, hogy szükséges az új uniós költségvetési időszakhoz kapcsoló támogatáspolitikai alkalmazkodás is. Mint fogalmazott: elfogadott költségvetés hiányában a 2021-es év minden bizonnyal átmeneti év lesz – csakúgy, mint korábban a 2014-es volt. A mezőgazdaság talán maga a legnagyobb elszenvedője a klímaváltozásnak, ugyanakkor mégis azon termelési ágak között szerepel, amelyek hozzá is járulnak a klímaváltozáshoz, emiatt a környezetterhelés további csökkentése az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2020 utáni szabályrendszerébe be fog épülni. Így az agrártárca egyik legfontosabb feladata, hogy a maga eszközeivel az új feltételrendszerben is biztosítsa a versenyképesség mellett a fenntarthatósági követelmények meglétét – hangsúlyozta az államtitkár.