ASP: ingyenes fertőtlenítőszer és tájékoztató fórumok sertéstartóknak

Agro Napló
A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól, hogy ezzel is elősegítsék az afrikai sertéspestis elleni védekezést – közölte a Nébih. A NAK szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt Miskolcon és Nádudvaron.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban. Ezért a NÉBIH az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartónak a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Az állattartó-telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja a fertőző betegségek megelőzése. A hatékony fertőtlenítés alapvető feltétele a megfelelő, az adott kórokozóval szemben hatékony fertőtlenítőszer kiválasztása, és annak előírt mennyiségben, megfelelő behatási idővel történő alkalmazása. A fertőtlenítőszerek aktivitását felhasználás előtt ellenőrizni kell, mivel bizonyos fertőtlenítőszerek hatékonysága a hosszú tárolás során csökken vagy megszűnik.

Tovább a NÉBIH közölte, a sertések megóvása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy minden sertéstulajdonos ismerje és tartsa be a járványvédelmi szabályokat, intézkedéseket, ezért a trágyát, hígtrágyát és alomanyagot is a hatósági állatorvos felügyelete mellett kezelésnek kell alávetni.

Tájékoztató fórumok az ASP-helyzetről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart az afrikai sertéspestis kapcsán az állattartók részére Miskolcon, illetve Nádudvaron.

Az afrikai sertéspestis környező országok házisertés-állományaiban történő megjelenése és előretörése, valamint a hazai vadállományban történő továbbterjedése miatt jelentősen nőtt a kockázata a betegség hazai sertésállományokba való bejutásának. A pontos helyzet, valamint a védekezéssel összefüggő hatósági információk és a szükséges teendők megismerése érdekében az ágazat szereplői részére a NAK soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart két helyszínen, Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos részvételével.

A rendezvények helye és ideje:

  • Szeptember 23. (hétfő) 14.00 órától, Miskolc
  • Szeptember 30. (hétfő) 14.00 órától, Nádudvar

Részletek és regisztráció itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!