MENÜ

Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Agro Napló 2020.02.19.

Nagy István agrárminiszter Elisabeth Köstinger, osztrák szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására február második felében Bécsbe látogatott – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

A tájékoztatás szerint a miniszterek áttekintették a két ország közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva az uniós közös agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás kérdéskörére.

Magyarország és Ausztria között a gazdasági kapcsolat nemcsak kiváló, hanem folyamatos is, köszönhetően az intenzív befektetői tevékenységnek és az élénk külkereskedelmi kapcsolatoknak – mondta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető ismertette a KAP-pal kapcsolatos a magyar álláspontot, és felhívta az osztrák kollégája figyelmét a termeléshez kötött támogatások mértékének megtartására, valamint az öntözési beruházások segítésének fontosságára is. Hozzátette: az átmeneti nemzeti támogatások fenntartására Magyarországon szükség van, különösen az új uniós költségvetés elfogadásáig.

A tárgyalás során a miniszterek megállapították, hogy az agrárdigitalizáció alkalmazásával kézzel fogható eredményeket értek el a gazdálkodók a mezőgazdaságban, a folyamatnak fontos részterülete a generációváltás. A tárgyaló partnerek megállapodtak: a jövőben nagy figyelmet fordítanak a jó gyakorlatok megosztására és a szakmai tapasztalatcserére.

A tárgyalást követően Nagy István és Elisabeth Köstinger üzleti kerekasztal beszélgetésen vettek részt, ahol az osztrák agrárvállalkozások vezetőivel vitatták meg a magyar piaci lehetőségeket, eredményeket és terveket.