MENÜ

Befejeződött az őszi árpa aratása, itt vannak az eredmények

Agro Napló 2023.08.02.

Befejeződött az őszi árpa aratása. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt lelassultak a betakarítási munkálatok, de továbbra is fennakadás nélkül zajlik a nyári aratás – közölte Nagy István.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

 

Az agrárminiszter arra emlékeztetett, a nyári hónapokban 1,8 millió hektáron tartanak az aratási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága ugyanis a jelenlegi gazdálkodási évben átlag feletti. Az aratás kezdetekor a kalászosok és a repce is kedvező állapotban voltak. E növények esetén a termés országos mennyisége és átlaghozama alulmaradt az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanakkor jobb a tavalyi történelmi aszályos évnél – fűzte hozzá Nagy István.

Hozzátette, az őszi árpa aratása befejeződött, amely összesen 2 193 710 tonna termést hozott 397 875 hektáron. Az országos termésátlag 5,5 t/hektár, ami elmarad a várakozásoktól. Az őszi búza termőterülete jelentősen növekedett idén a tavalyi évhez képest. E növény esetében is a végéhez közelednek a munkálatok, 86%-os készültségnél 5,5 t/ha körüli termésátlag várható. Az őszi káposztarepce betakarítása is a végénél jár. A tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 000 hektár a vetésterülete. Ugyanakkor jó termésátlag ígérkezik, az össztermés 614 000 tonna körül alakulhat – részletezte a miniszter.

Nagy István kitért arra is, a szalma betakarítást és tarlóhántást folyamatosan végzik, ahogy az időjárás engedi. Az esőzések miatt kedvező nedvességállapotba került a talaj felső része így felgyorsult a tarlóhántás, valamint a másodvetési munkák is – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)