2024. március 29. péntek Auguszta

Bekebelezheti a kínai mamut a Syngentát

Agro Napló
Engedélyezte az Európai Bizottság szerdán a ChemChina kínai állami vegyipari cégnek a svájci Syngenta megvásárlását – közölte az MTI.

A kínai állami China National Chemical Corp. (ChemChina) konszern 43 milliárd dollárért vásárolja meg a bázeli székhelyű Syngenta AG-t.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos elmondta: a felvásárlást bizonyos feltételekhez kötötték annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán.

"Az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos, hogy a Syngenta felvásárlása után is tényleges verseny legyen a rovarirtószerek piacán" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a ChemChina teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat.

A Syngenta felvásárlására már az amerikai Monsanto is kísérletet tett 2015-ben.

Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak. A ChemChina vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót is 7,7 milliárd dollárért.

Milyen eladások várhatóak?

A felvásárlás engedélyezése érdekében a ChemChina vállalta, hogy azokban a tagállamokban, ahol fennáll a piaci túlsúly veszélye, számos termékétől megszabadul.

Az eladások egyrészt a szintén ChemChina tulajdonban lévő Adama termékeit érintik: gombaölő szereit gabona, gyümölcs és repce kultúrákban; gyomirtó szereit gabona, kukorica, napraforgó és zöldség kultúrákban; csávázószereit gabona és cukorrépa kultúrákban és növekedésszabályozó szereit gabonában.

Másrészt a Syngentának is el kell adnia néhány termékét: gombaölő szereit zöldség kultúrákban valamint gyomirtó szereit gabona, zöldség és napraforgó kultúrákban. Szintén érintett az eladásokban az Adama 29 fejlesztés alatt álló generikus növényvédő szere, a kutatási tanulmányokkal, teszteredményekkel együtt, valamint a fentiekhez tartozó immateriális javak és humán erőforrások.

Az Egyesült Államokban párhuzamosan zajló eljárás során a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) három Adama termék értékesítésére kötelezte a ChemChinát, aki már vevőre is talált az Amvac személyében, így a paraquat, abamectin és chlorothalonil hatóanyagok a jövőben az ő tulajdonukat képezik.

A Dow és a DuPont egyesülése is sínen van

Szintén jóváhagyta az Európai Bizottság a napokban a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését is. Az ügylettel a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre. A DuPont számára ez jelentős véráldozattal jár, hiszen egy csereügylet révén az FMC-hez kerül a rovar- és gyomirtó portfóliójának, valamint K+F kapacitásainak egy része. Ezért cserébe megkapja az FMC Health and Nutrition ágazatát, illetve 1,2 milliárd dollár készpénzt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!