Budapest felől lepik el az egész országot a poloskák

Agro Napló
Egyelőre a főváros a gócpontja az úgynevezett ázsiai márványpoloska terjedésének, de arra lehet számítani, hogy a rovar előbb-utóbb komoly károkat okoz a hazai mezőgazdaságban is. Az Egyesült Államokban és Észak-Olaszországban máris jelentős kártételekről számolnak be.

Egyre terjed Magyarországon is az ázsiai márványpoloska, amely komoly károkat okozhat a mezőgazdaságban is – írja az Origo. Egyelőre azért nincs hír jelentősebb kártételekről, mert a rovar nálunk csak néhány éve bukkant fel, és vélhetően még nem jutott el nagyobb számban vidéki termőterületekre. Az Egyesült Államokból és például Észak-Olaszországból azonban már komoly károkat okozott a gyümölcsültetvényekben.

Fotó: Origo/Vétek Gábor

Az ázsiai márványospoloska Ázsiából valószínűleg a kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem gyakorlatilag bármilyen áruval, illetve akár autókban is képes potyautasként utazni. Éppen ezért elsősorban a nagy tranzitkereskedelmi központokból, a nagyvárosokból terjed a vidék felé, és nem fordítva.

Forrás: agrarszektor.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre több az amerikai fénybogár

Egyre több az amerikai fénybogár

A repcetáblákban kihelyezett sárgatálakban egyre több bunkós csápú, szárnyfedőjén sárga foltokat viselő, viszonylag nagyméretű, 4–6 mm testhosszúságú...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!