2024. március 29. péntek Auguszta

Dél-alföldi farmokkal ismerkedtek az agráregyetemisták

Agro Napló
2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.
Fotó: nak.hu

Az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 óta rendezi közösen az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokat. Az AGRYA által nyolc éve életre keltett sorozat célcsoportjába azok az agráregyetemisták tartoznak, akik nyitottak az újra és szakmailag is motiváltak. Az agráregyetemeken rendszeresen szervezett klubesemények mellett az idén egy izgalmas szakmai kirándulásra is sor került.

Az egyetemisták a Dél-Alföldre látogattak: 34 hallgató vehetett részt a szakmai kiránduláson. Az április 12-14. közötti út egyik állomása Szentes volt, ahol meglátogatták Bakó Dániel paprikakertészetét, az Árpád Agrár cég paradicsomcsomagolóját, a SzebKo cég almalé-előállító, valamint pálinka- és ciderfőző üzemét. Várták a csapatot a Duna-R társaság vetőmag-nemesítő üzemében is. Érdekes volt a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. modern, robotizált fejést alkalmazó tejgazdasága is.

A szakmai látogatásokon túl a programban szerepelt egy csongrádi borászat és szőlőoltvány előállító gazdaság felkeresése is. A programból nem maradhatott ki a precíziós gazdálkodás sem, úton Budapest felé az egyetemisták betértek Borbély István családi cégéhez Soltra, majd elérkeztek az utolsó állomáshoz, Hegedűs Zsolt csirke- és marhatartással foglalkozó gazdaságába, Kecskemétre.

A gyakorlati farmlátogatásokon túl a fiataloknak lehetőségük volt a közösség építésre is, a 3 napos, 2 éjszakás kiránduláson sor kerül sok-sok érdekes beszélgetésre is. Így került a programba egy szakmai találkozó Farkas Sándorral az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszter-helyettessel is - olvasható a nak.hu beszámolójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hatékonyabb termelésért

A hatékonyabb termelésért

A precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hat kar részvételével végeznek kutatásokat a Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Progra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!