Erősödő magyar-román agrárgazdasági kapcsolatok Szatmárban is

Agro Napló
A Kárpát Régió Üzleti Hálózat szatmárnémeti új irodájának megnyitásával tovább bővül az együttműködés a Vidékfejlesztési és a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve a Kárpát Régió Üzleti Hálózat között.

A szatmárnémeti iroda révén azok az észak-partiumi magyar gazdák is bekapcsolódhatnak a falugazdász programba, akik eddig esetleg nem tudtak részt venni a kárpát-medencei határon túli magyarsággal folytatott együttműködésben- hangsúlyozta Tóth Katalin, a vidékfejlesztési tárca parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az új iroda megnyitó ünnepségén.



Kiemelte a falugazdász hálózat jelentőségét, a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodók ugyanis a tanácsadóktól kapják meg azokat az információkat, amelyek nélkülözhetetlenek a modern mezőgazdasági termeléshez. Példaként említette, hogy a falugazdász hálózaton keresztül lehet értesülni az aktuális történésekről, a legújabb technológiai lehetőségekről, segítséget ad a honi és EU-s követelményeknek megfelelő termelési, támogatási és egyéb dokumentumok összeállításához. Ez különösen fontos azoknál az idősebb termelőknél, akiket akadályoz a hivatalos államnyelv megfelelő szintű ismeretének hiánya, valamint a tájékozatlanság a támogatási területeken.



Tóth Katalin elmondta, az új iroda segítségével erősödhetnek a gazdasági kapcsolatok a szatmári térségben Magyarország és Románia között, amelynek révén újabb munkahelyek jöhetnek létre. A helyettes államtitkár leszögezte, elengedhetetlen, hogy a magyar-magyar, illetve a magyar-román kapcsolatrendszerben rejlő előnyöket Magyarország kihasználja, és ezáltal a kárpát-medencei magyarsággal fennálló kapcsolatot még szorosabbra fűzze. 



Emlékeztetett arra, hogy a határon túli magyarlakta területek integrált gazdaságfejlesztéséhez járul hozzá az ez év májusában megalakult Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma is, amely alapjául és keretéül szolgálhat a határon átívelő agrárgazdasági együttműködéseknek, és amely agrároldalról segíti a Wekerle Tervben is célul tűzött Kárpát-medencei Gazdasági Tér megvalósítását.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!