Február 1-jéig kell beküldeni a gazdálkodási napló adatait

Agro Napló
Idén – mivel a megszokott január 31-i határidő vasárnapra esik – február 1-jéig (hétfőig) kell beadni a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) – közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A tájékoztatás szerint eddig a több mint 22 ezer érintett mintegy kétharmada tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A február 1-jei határidő jogvesztő, az adatszolgáltatás elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának elvonásával is járhat. A NAK falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában – hívja fel a figyelmet a köztestület. Hozzátéve: idén február 1-jéig kell benyújtani elektronikus úton a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak.

A kötelezettség azokra támogatásokban részesülő termelőre vonatkozik, aki: a Vidékfejlesztési Program (VP) agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetésében részesültek 2015-2016-ban; emellett a VP ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) (2015, 2018) is ebben a körbe tartozik; tovább a VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetésekre szintén vonatkozik a kötelezettség. A vízvédelmi célú nem termelő beruházások (NTB): fejlesztése; és a VP élőhely-fejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB), valamint a vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása ugyancsak bevallás köteles.

Idén több mint 22 ezer termelőnek kell benyújtania a web-GN-t, 2021. január 28-ig az érintettek megközelítőleg kétharmada, 15 ezer gazdálkodó tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A 2021. február 1-jei határidő jogvesztő, hiánypótlásra nincs lehetőség. A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15 százaléknak elvesztését eredményezi. Azoknál a támogatásoknál, ahol a tápanyag-gazdálkodási terv beküldése is előírás (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény földhasználati kategóriák), a web-GN beküldésének hiánya további 15 százalékos levonást von maga után – figyelmeztet a NAK.

A web-GN nyomtatvány aktualizált változata a NÉBIH honlapján elérhető. A kitöltött nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül kell beküldeni. A beküldés akkor sikeres, ha három üzenet érkezik az ügyfélkapus tárhelyre: kettő az ügyfélkaputól, a harmadik pedig a Nébih-től. Amennyiben a Nébih visszaigazolását a beküldő 24 órán belül nem kapja meg, akkor ezt az akg@nebih.gov.hu e-mail címen kell jelezni.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!