Gazdálkodókat védő intézkedésekről döntött az Európai Parlament

Agro Napló
Az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden az Európai Parlament.

Az új jogszabály az elismert gazdaszervezetek – Magyarországon a TÉSZ-ek – számára lehetővé teszi, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az EU versenyjogi szabályait. Eddig erre csak néhány ágazatban volt lehetőség. A gazdálkodók nagyobb védettséget élveznek majd a piaci kilengésekkel és természeti kockázatokkal (időjárás, betegségek) szemben, személyre szabottabb lesz a jövedelem stabilizálására nyújtott támogatás és nő a biztosítás után fizetett kártérítés is. Az Európai Bizottság így válsághelyzetben gyorsabban tud majd segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek.

A jövőben a tagállamoknak nagyobb szabadsága lesz az agrártámogatásra érdemes gazdálkodók körének meghatározásában, illetve a fiatal gazdák támogatásában. Ennek eredményeként 25 százalékról az alaptámogatás 50 százalékára emelhető az első 25-90 hektárra adható plusztámogatás, hogy a fokozatosan elöregedő szektort vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.
– Az új jogszabály egyszerűbb és igazságosabb viszonyokat teremt, jobban megfelel a gazdálkodók igényeinek és növeli az ellátás biztonságát – mondta Albert Dess EP-képviselő, jelentéstevő.

Az új szabályokat az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt azok 2018. január elején életbe lépnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!