Génbankjaink gyarapítása nemzeti önállóságunk biztosítéka

Agro Napló
A biológiai alapok védelme; a törzs- és fajtagyűjtemények, valamint a génbankok gyarapítása nemzeti függetlenségünk, önállóságunk biztosítékai - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Ceglédi Gyümölcskutató Intézet története 1846-2012 című könyve bemutatóján, Cegléden.

Az államtitkár a könyvet méltatva Magyarország Alaptörvényét idézte: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A „Ceglédi gyümölcskutató intézet története 1846-2012” című könyv kimagasló szakmai igénnyel megírt, izgalmas, hiánypótló mű – tette hozzá Czerván György –, ami tökéletesen illeszkedik azokhoz az alapvető értékekhez, amelyeket az Alaptörvény is rögzít. Kiemelte: a ceglédi kutatóintézetben őrzött és nemesített fajták a köztermesztésben is megjelennek. Ezek a fajták hatékony választ adnak a globális klímaváltozásra; jól tűrik az éghajlatváltozás hatásait. Ízletes, zamatos gyümölcsöt adnak, amelyek kiváló minőségű, versenyképes termékek a hazai és a nemzetközi piacokon is.

A Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet által fenntartott ültetvények jelentős szellemi és anyagi befektetések révén jöttek létre, a nemzeti vagyon részét képezik. Ezek az ültetvények bázisai az Európai Unió által is kiemelten kezelt biológiai sokféleség megőrzésének, egyúttal pótolhatatlan génforrások a nemesítésben.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Korrektebb áralkut köthet a termelő

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!