2024. április 26. péntek Ervin

Heti fókusz: A kukorica-gyomirtás sikerének egyik kulcsát a rugalmasan időzíthető készítmények jelentik

Agro Napló
Mit jelent pontosan és milyen előnyei vannak, ha a kukorica gyomirtó szer rugalmasan időzíthető? Szakértők mondják el véleményüket. A válaszokért kattintson!

A kukorica-gyomirtás sikerének egyik kulcsát a rugalmasan időzíthető készítmények jelentik

A válaszokért kattintson!

Molnár Szabolcs
BASF Hungária Kft.
Nagy Lajos
Bayer Crop Science
Dr. Lukács Domonkos
Corteva Agriscience
Ary Krisztina
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Virág László
Sumi Agro Hungary Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Magyarország Kft.
Kertész Péter
UPL Hungary Kft.

Molnár Szabolcs (BASF Hungária Kft.) 

A kukorica gyomirtása egy viszonylag egyszerűnek tűnő, de korántsem rutinszerű feladat. Számos készítmény, illetve kombináció áll rendelkezésre erre a célra, amelyeket szinte már megszokásból használunk. A kezelések hatékonysága általában el is éri a kívánatos szintet. A kérdés csupán az, hogy a hatékonyság mellett milyen más szempontokat érdemes figyelembe venni a szerválasztás során.

A gyomirtás célja nem csupán a terület gyommentesen tartása. Ennél fontosabb, hogy ezt úgy tegyük meg, hogy a talaj víz- és tápanyagkészletéért való küzdelemben a gyomokat még azelőtt iktassuk ki, mielőtt azok még kárt okoznának. A legnagyobb kár akkor következik be, amikor a kukorica és a gyomnövények a talaj egyazon rétegéből veszik fel a vizet és a tápanyagot, tehát a gyommentesség mellett az is fontos, hogy azt mikor tudjuk elérni. Ha ezt nem sikerül időben biztosítani, termésveszteséggel számolhatunk még a kiválóan gyomirtott állományok esetében is.

Gyomirtási hatékonyság szempontjából az a legjobb, ha a magról kelő egy- és kétszikű gyomok 1 – 3, illetve 2 – 4 leveles fejlettségben, az évelő egyszikűek 10 – 15 cm hajtás hossz (fenyér cirok), a kétszikűek tőlevélrózsa (mezei acat) fejlettségben vannak. Szintén fontos szempont a kukorica fejlettsége is, hiszen a nem jól időzített kezelések fitotoxikus tüneteket is okozhatnak. A gyakorlatban ezeknek a feltételeknek kell egybe esniük, hogy időben, hatékonyan és a kukorica veszélyeztetése nélkül végezzük el a gyomirtást. Ezért van nagy jelentősége a hatékonyság mellett a rugalmasságnak is.

A Jumbo® + Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag teljes mértékben megfelel a fent leírt követelményeknek. A csomagban található Kelvin® Ultra gyomirtó szer felelős a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények elleni hatásért, míg az egyéves és évelő kétszikűek elleni hatást a Callam® biztosítja. A csomagban lévő Dash® HC adjuvánsnak köszönhetően a hatóanyagok gyorsan és biztosan felszívódnak a gyomnövényekbe még kedvezőtlen körülmények között is (pl. száraz időjárás). Ezen túlmenően a csomag tartalmazza a Stomp® 400 SC készítményt is, amely a talajon keresztüli hatástartamot biztosítja a magról kelő egyszikű gyomok mellett számos kétszikű gyom ellen is, mint pl. a selyemmályva, vagy az egyre nagyobb jelentőséggel bíró libatopfélék.

A Jumbo® + Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag a kukorica 6 leveles fejlettségéig, tehát a gyomirtás szempontjából a legfontosabb időszakban, a gyomokkal szemben hatékonyan, a kukoricára nézve pedig biztonságosan használható, mellyel a terület a betakarításig gyommentesen tartható. (1. 2. és 3. fotó).

1. fotó: Kezeletlen kontroll, Kétsoprony 2020. augusztus 3. 2. fotó: Jumbo® + Stomp® csomag hatása 62 nappal a kezelés után (Kétsoprony, 2020. augusztus 3.) 3. fotó: A kísérleti terület a betakarításkor, előtérben a kezelt, háttérben a kezeletlen kontroll (Kétsoprony, 2020. szeptember 28.)

További információ:
agro.basf.hu

Nagy Lajos (Bayer Hungária Kft.) 

Rugalmasan időzíthető készítmények a kukoricában?  Első ránézésre a válasz könnyűnek látszik, valamennyi készítményünk rugalmasan időzíthető, a kukorica típusának, áru- és siló-, vetőmag előállítás vagy akár csemegekukoricában van a portfólióban megfelelő készítmény, amelynek alkalmazásával rugalmasan a gyomflóra összetételéhez és a gyomok fejlettségéhez igazítva a legtöbb gyomosodási problémára van megoldásunk.

Ha górcső alá vesszük a kukorica fenológiája szerinti kijuttatási lehetőségeket, mindjárt tisztább képet kapunk. A kukorica fejlődése szempontjából az első beavatkozási lehetőség a preemergens - korai-posztemergens szakasz. Érdemes együtt tárgyalni, hiszen a korszerű preemergens készítményekkel szemben általános követelmény, hogy a kikelt állomány kezdeti szakaszában is alkalmazhatók legyenek a már kikelt gyomok ellen is.

De mi a helyzet a még el sem vettet kukoricával?

Az utóbbi időben elterjedt nontillage szituációban (forgatás nélküli talajművelés) általában szükség van a már kikelt gyomok eliminálására, ezt nevezzük burndown kezelésnek. Ebben az időszakban a hatástartammal is rendelkező herbicidek közül egyedül a Merlin Flexx-nek van engedélyokirat ilyen korai felhasználásra, a kukorica vetés előtti ún. EPP (early pre planting) kijuttatásra akár önmagában, akár glifozát hatóanyagú készítményekkel kombinációban, a Merlin Flexx a preemergens időszaktól akár önmagában akár megfelelő kombinációs partnerrel (Aspect T) kijuttatható egészen a kukorica három leveles koráig. A korai posztemergens időszakban a Bayer gyomirtó szerei közül ebben az időszakban az Adengo-ból fogy a legtöbb. Korai kijuttatásnál az a vezérelv, hogy ne a kukorica, hanem a kikelt gyomok fenológiáját figyeljük, ideális a 2-4 leveles kétszikű és 1-3 leveles, de még gyökeret nem váltott egyszikű fejlettség, függetlenül a kukorica fejlettségétől. Számos termelő a bekövetkező csapadék valószínűségéhez igazítja a kijuttatását. Ha előre nem látott események miatt kénytelenek vagyunk később kijuttatni a betervezett Adengo-t akkor sincs probléma, a megerősödött kétszikűek ellen 2,4-D hatóanyagú kombinációs partnerrel, főleg évelők jelenlétében még aránylag megkésve is megfelelő hatékonyság érhető el.

Legtöbb termelő esetében, főleg, ha nagyobb kukorica területtel rendelkeznek, nem válik el élesen a korai poszt és a valódi poszt időszak. Abban az esetben, ha mégis, a Bayernek erre is van megoldása: a két fő időszak között alkalmazható a kifejezetten erre az időszakra fejlesztett készítményünk, a Capreno, amely a midposzt időszakban nyújtja a gyomnövények elleni legjobb teljesítményt, biztonságosan „viszi „a korai poszt termékek foga alól már kinőtt egyedeket is, és megfelelő tartamhatással rendelkezik az elkövetkező időszakokra is. Ha Capreno-ra alapozzuk a technológiát, Aspect T kombinációs partnerrel gyakorlatilag a korai poszt időszakban már elkezdhetünk dolgozni, a midposzt időszakban mehet a szóló Capreno a megfelelő adjuvánssal, és a túlfejlett gyomok ellen a posztidőszak derekán – vége felé újra elővehetjük az Aspect T kombinációs partnert.

Legrugalmasabb kijuttatási idejű készítményünk akár kukorica, akár gyom fenológia szempontjából a Laudis OD. Tipikus posztemergens készítmény, megfelelő adagban kijuttatva biztonságos és kényelmes megoldás a már túlfejlett gyomnövények ellen is. Laudis esetében is érvényes, ha az ideálisnál hamarabb szeretnénk kijuttatni, midposzt időszakban és/vagy HPPD toleráns gyomok vannak jelen a kukoricában, Aspect T kombinációs partnerrel közelebb hozhatjuk a kijuttatás ideját a midposzt időszakhoz. Ha a gyomosodási szituációt tűzoltás jellegűen szükséges kivitelezni, mert egyéb okok miatt közel kezelhetetlenné váltak a gyomosodási viszonyok, akkor is számíthatunk a Laudis-ra. Maximális adagban emelt lémennyiséggel kijuttatva még a reménytelen helyzetekben is megmentheti a kukoricatermést a jelentős veszteségtől.

A rugalmas időzítéshez hozzátartozik a készítményeknek az időjárás elemeivel, különösen a csapadékkal szembeni rugalmasságuk. Valamennyi midposzt és posztemergens készítményünk 2 órás vagy annál rövidebb esőállósággal rendelkezik, Köszönhetően a formulációban lévő adjuváns rendszernek (Laudis, Monsoon OD, Monsoon Active) vagy a kombipakkban mellé csomagolt Mero adjuvánsnak, (Capreno ill. Mester Pack). A hőmérséklet is korlátozhatja a készítmények kijuttathatóságát, különösen későn vetett vagy másodnövényként a talajba kerülő csemegekukoricában a napi hőmérséklet néha még éjszaka sem csökken a herbicidek kijuttatásához kívánatos 25 °C alá. Ebben az esetben nyugodtan alkalmazhatjuk a Laudis OD-t, kísérletekben, de gyakorlati felhasználása során is kiderült, hogy akár 30°C-nál magasabb hőmérsékleten is biztonságosan kipermetezhető.

A rugalmas kijuttathatósághoz hozzátartozhat a kijuttatási adag rugalmassága. Különösen fejlett kukoricában, megkésett alkalmazásnál felmerülhet, hogy a készítmények maximális adagjának kipermetezése nem kívánt mellékhatással járhat. A Bayer készítményeiben kombinációs partnerként formázott széfenerek lehetővé teszik a maximális adagok kijuttatását még az ideálishoz megkésett fenológiákban is.

A Bayer kukorica gyomirtószerei kivételes rugalmassággal alkalmazhatóak a kukorica gyomirtásában, akár a kultúrnövény, akár a gyomnövények fenológiáját vesszük alapul (széfenerek és adjuvánsok), és rugalmasan kijuttathatók a más készítmények számára kihívást okozó csapadék vagy hőmérséklet viszonyok között is anélkül, hogy a kukoricával szembeni szelektivitás megváltozna.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Dr. Lukács Domonkos (Corteva Agriscience)

A Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés előzetes adatai alapján a gyomnövények borítása országos szinten némileg csökkent, néhány gyomfaj azonban továbbra is meghatározó jelentőségű (Dr. Novák R. és mtsai). Kukoricában a legnagyobb gondot okozó parlagfű, kakaslábfű, fehér libatop, valamint a különböző muhar-fa-jok borítási értékei továbbra is magasak. Folytatódott a selyemmályva (Abutilon theophrasti), pokolvar libatop (Chenopodium hybridum), az árvakelésű napraforgó és a fenyércirok (Sorghum halepense) felszaporodása.

A kukorica rendkívül érzékeny a korai gyomosodásra, kezdeti gyomelnyomó képessége gyenge. Három leveles korától kezdődik virágkezdeményeinek differenciálódása, 6-8-leveles korig kialakul a szemsorok végleges száma és eldől a növény magassága, azaz a zöldtömeg nagysága. Az ebben az időszakban a növényt érő külső negatív hatások (stressz), pl a gyomnövények által okozott tápanyag- és vízhiány, terméscsökkentő tényezőként hatnak, gátolják a növény genetikai potenciáljának kifejeződését.

A gyomnövények elleni küzdelemben a Corteva Agriscience™ az évek óta bevált és eredményesen alkalmazott készítményeivel továbbra is a kukorica termesztők rendelkezésére áll:

Principal® Plus Gold
GYOMIRTÓ SZER KERESKEDELMI CSOMAG

A legnépszerűbb gyomirtó szer csomagunk a gazdálkodók körében. Magas hatékonyság jellemzi még vegyes gyomosodás esetén is. Széles hatásspektrummal rendelkező, öt hatóanyagú posztemergens készítmény, amellyel jól irthatóak a kukorica legfontosabb egy- és kétszikű, magrólkelő és évelő gyomnövényei. A gyomnövények kelési hullámához igazítható, rugalmas kijuttatási időpont és csapadékfüggetlen hatékonyság mellett utóvetemény korlátozás nélkül alkalmazható. A megfelelő hatékonyság elérése érdekében ettől az évtől (a Trend™ helyett) Vivolt® 0,1 % dózisával együtt javasoljuk kijuttatni. Erős évelő-fenyércirok fertőzés esetén a hatékonyság tovább javítható 3-5 kg N-műtrágya hozzáadásával. A csomag nemcsak a gyomnövények levelén, hanem a talajon keresztül is hat, így mind aszályos, mind pedig csapadékos évjáratban működik, tartamhatása révén a gyomnövények újabb kelési hulláma megelőzhető. Elhúzódó gyomkelés és gazdag gyomflóra esetén is biztonsággal használható.

Principal® Plus Python™
GYOMIRTÓ SZER KERESKEDELMI CSOMAG

Erős kétszikű fertőzés (pl. selyemmályva, libatop, csattanó maszlag, keserűfű-félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis-fajok) esetén ajánljuk a kukorica kelése után kijuttatva. Összetétele: 440 g/ha Principal® Plus és 0,3 l/ha Python™ 280 SC. Hatóanyagai elsősorban a gyomnövények levelein keresztül felszívódva fejtik ki hatásu-kat, de jelentős tartamhatással rendelkeznek a később kelő kétszikű gyomok ellen is. A fejlettebb egyedek ellen is jó hatékonysággal alkalmazható. Dikamba és flora-szulám tartalmának köszönhetően évelő kétszikűekkel (mezei acat, sövényszulák, fekete üröm) fertőzött területeken is látványos hatás érhető el.

Victus® +Python™ Flexi
GYOMIRTÓ SZER KERESKEDELMI CSOMAG

A kukorica kelésétől hatleveles fejlettségig kijuttatható gyomirtószer csomagunk egy költséghatékony megoldás magrólkelő és évelő, kétszikű és egyszikű gyomfajokkal fertőzött kukorica állományban. A készítmény hosszú tartamhatással rendelkezik kétszikű gyomok ellen, amely a tenyészidőszak végéig tart. A tartamhatás feltétele a kezelést követő két hétben hulló 10-20 mm csapadék. Keverhető Zn- és N-tartalmú levéltrágyákkal, és az N-Lock™ nitrogén menedzsment készítménnyel.

Colombus™ EC
GYOMIRTÓ SZER

Három hatóanyagú, önálló készítmény a kukorica fejlettebb, évelő- és magról kelő kétszikű gyomnövényei és árvakelésű napraforgó ellen. Egyszikűirtó készítményekkel, folyékony műtrágyákkal, lombtrágyákkal, vagy az N-Lock™ nitrogén menedzsment készítménnyel tankkeverékben is kijuttatható a kultúrnövény 4-6-le-veles korában.

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhető gyomirtó szerek a gyomfajok széles spektruma ellen hatékonyak, így minden gyomosodási szituációra kellően hatékony megoldást tudnak biztosítani a gazdálkodóknak.

További információ: 
www.corteva.hu

Ary Krisztina (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Sokan vannak, akik a kukoricagyomirtók mezőnyében keresik az ideális megoldást, ami a szélsőséges helyzetek helyett úgy működik, mint egy jól hangolt hegedű: nem hagyják lehangolva, de nem is feszítik túl.

Az emberek figyelmét sokszor a szélsőségek ragadják meg elsőként, azonban ezeknek a gyomirtásban is megvannak a buktatói. Gondoljunk csak arra, hogy az alapgyomirtás önmagában nem adhat teljes védelmet, pláne, ha a bemosó csapadék nem érkezik meg kellő időben és mennyiségben: „lehangoló” lehet az eredmény. A hagyományos posztemergens gyomirtó szerek pedig nem rendelkeznek megfelelő tartamhatással, így meg kell várni míg az összes gyom kikel. Ekkorra a kukorica viszont eléri kritikus fejlettségét és ebben az érzékeny, túlfeszített fázisban a legkisebb stresszhatás is termésveszteséggel járhat. Ha pedig korábbra hozzuk a kezelést, akkor a tartamhatás hiánya miatt nem nyújt védelmet a később csírázó gyomok ellen.

Diniro® Gold gyomirtási technológiával viszont megtalálhatjuk az arany középutat, hiszen öt hatóanyagának köszönhetően a fent említett a problémák mind kiküszöbölhetőek. Ötvözni tudjuk az alapgyomirtás tartamhatását a posztkezelés erejével és egy jól hangolt gyomirtást érhetünk el. A csomag hektáronként 2 liter Successor® TX gyomirtó szert tartalmaz, melynek hatóanyagai (petoxamid és terbutilazin) jelentős talajon keresztüli tartamhatással rendelkeznek, megakadályozva a gyomok újrakelését. A csomag Diniro® összetevőjében található három hatóanyag (proszulforon, nikoszulforon és dikamba) pedig megoldja a már kikelt egy- és kétszikű gyomok elleni teljes védelmet. A Diniro® Gold gyomirtó szer kombináció tehát levél- és tartamhatással egyaránt rendelkező megoldás.

   

A Diniro® Gold gyomirtóval kezelt terület a betakarításig gyommentes maradt (jobbra), az üzemi standard egyszikű gyomokkal erősen fertőzött (balra). Látókép, 2020.

 A szélsőségek viszont nem csak a gyomirtásban, hanem az időjárásunkban is megjelenek, amire sajnos termelőként nincs hatásunk, csak alkalmazkodni tudunk hozzá. Alakulhat kedvezőtlenül a tavaszi időjárás: fújhat a szél, eshet az eső, akkor is időben rá tudunk hangolódni a kijuttatásra. A Diniro® Gold ugyanis rugalmasan felhasználható 2-6 leveles korú kukoricában.

A termelőknek a gyomproblémákon kívül feszes munkamenettel, szervezési és gépkapacitási nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Nincs lehetőségük arra, hogy egy területet kétszer vagy többször kezeljenek, így szükségük van egy olyan gyomirtóra, amit egy menetben költséghatékonyan ki tudnak juttatni, ami nem csak a pillanatnyilag fennálló gyomhelyzetet kezeli, hanem tartamhatásának köszönhetően hosszan tartó gyommentes állapotot biztosít. A Diniro® Gold gyomirtási technológia mindhárom problémára megadja a választ, miközben védi a kukoricát, nem okoz fitotoxikus tüneteket, hiszen szelektivitása kiváló.

A Diniro® Gold gyomirtó szer hatása a kezelés után két héttel. Kemendollár, 2020.

Tehát azokon a területeken, ahol elhúzódó, erős gyomkelésre számítunk, a Diniro® Gold csomag tökéletes választás, hiszen ideális ötvözetét nyújtja a gyors levélen keresztüli és a hosszan tartó talajon keresztüli gyomirtó hatásnak.

További információ:
www.fmcagro.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az egyre változékonyabb időjárás miatt a kukorica gyomirtásában is elvárássá vált a rugalmas kijuttathatóság, a széles hatásspektrum, valamint a tartamhatás.

Szakmai tény, hogy a gyomokat minél hamarabb ki kell irtani a kultúrnövény mellől, hogy annak kezdeti fejlődése zavartalan legyen. Az időben elvégzett, sikeres gyomirtás nagyban hozzájárul a magasabb terméseredményhez. Ezért a kukorica gyomirtása során sokan alkalmazzák a korai posztemergens kezeléseket. Azonban az ebben az időben használatos hatóanyagok nagy részének a megfelelő tartamhatás eléréséhez 15-20 mm bemosó csapadékra van szüksége. Az éghajlati viszonyok megváltozása, az egyenetlen és kiszámíthatatlan csapadékeloszlás miatt bizonyos évjáratokban a korai posztemergens kezelések nem hoznak maradéktalan sikert, így előfordulhat, hogy a gyomirtásokat felül kell kezelni. Mivel a gyomok kelését is a hőmérséklet- és csapadékviszonyok határozzák meg, sokszor azt tapasztaljuk, hogy nem olyan ütemben, „sorrendben” jelennek meg, mint ahogy azt tanultuk, vagy akár 10-20 évvel ezelőtt tapasztaltuk. Emiatt a gyomirtást már nagyon nehéz a megszokásokra alapozva sikerre vinni.

Vannak, akik úgy döntenek, hogy kivárják, amíg kikelnek a gyomok, amikor célirányosabban lehet gyomirtó szert választani. Ez azt jelenti, hogy a kukorica is inkább már 4-6 leveles, így posztemergens technológiát fogunk alkalmazni. A gyomirtó szerektől általában elvárjuk, hogy széles hatásspektrumban irtsák a gyomokat, ennek érdekében több hatóanyagot juttatunk ki egy menetben tankkeverékben vagy gyári kombinációban. A széles hatásspektrum mellett fontos, hogy az időjárás kiszámíthatatlansága miatt rugalmasan kijuttatható legyen a készítmény, az pedig külön előny, ha még tartamhatással is számolhatunk.

Kideka Power hatása; elöl a kezeletlen, hátul a kezelt állomány (Gödöllő, 2019. június)

A Kideka Power csomag mindhárom kívánalomnak megfelel. A Kideka Power a Nufarm széles hatásspektrumú gyomirtó permetezőszer gyűjtőcsomagja, amely takarmánykukoricában használható fel. A csomag kontakt és felszívódó gyomirtó szerek, illetve hatóanyagok kombinációja, amely a kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei ellen egyaránt védelmet biztosít. A Kideka Power gyűjtőcsomag összetétele: 5 l Zeagran 340 SE + 5 l Ikanos + 5 l Kideka, és 5 hektár kezelésére alkalmas. A készítményeket tankkeverékben, nagyon rugalmasan lehet kijuttatni elsősorban a gyomok fejlettségéhez igazítva, a kukorica szempontjából korai posztemergensen vagy posztemergensen, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1–3 levelesek. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményekre. A kombináció a talaj felszínére kerülve a később csírázó gyomnövényeket is elpusztítja, ezzel többhetes tartamhatást biztosítva.

A Nufarm növényvédő szereiről részletesen tájékozódhat termékkatalógusunkból.

Virág László (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Covid alatt a 3 testőr védeni fog!

A tavalyi év egyik legjövedelmezőbb szántóföldi növénye a kukorica volt. Szezon elején akadtak nehézségek a növény termesztésében – itt főként a tavaszi kedvezőtlen időjárási viszonyokra gondolok –, de a szezon második felében a kellő mennyiségű csapadék megérkeztével a szemek fejlődése akadálytalanul lezajlott; ha eddig az állapotig akadálytalanul el tudott jutni állományunk…

Az 1. képen az látható, hogy a nagy termés nem csak ígéret volt. Ennek eléréséhez a növény folyamatos és töretlen fejlődése volt a meghatározó esemény. A betakarítás után vált ismertté, hogy a hektolitersúly a búzához volt hasonlítható és mindez kedvező víztartalommal párosult; így ezek együttese csak minimális szárítói veszteséget eredményezett (2. kép).

Röviden tekintsük át, hogy mik szükségeltettek a jó eredmények eléréséhez:

  • egyöntetű aprómorzsás, nyírkos, ülepedett magágy

Somogyban, Zalában egyre elterjedtebb szokás, hogy a vetőgépeket követi egy gyűrűshenger, hogy a gyomkelést minél jobban összehozzák az eredményes növényvédelmi beavatkozásokhoz.

Mint tudjuk az időjárásunk egyre jobban hektikussá válik, így ki kell használnunk minden tényezőt az eredményes gyomirtás érdekében. Hengerezéssel össze tudjuk hozni az elhúzódóan kelő növények csírázását, kelését – itt főleg parlagfű, köles, muhar fajokra gondolok –, de az eljárás az egyéb gyomok közel egyidejű kelését is elősegíti, ezért jobban időzíthető és eredményesebb a gyomirtás.

Szakmailag az optimális gyomirtási időpont a korai posztemergens időzítés (1-3 leveles kukorica).

Sajnos az időjárási tényezőkre nincs ráhatásunk, de egy okszerű növényvédelmi technológia kivitelezésével sokat tehetünk a jó eredmények elérése érdekében.

Kukoricánkat nagyon sok esetben a helytelen gyomirtó szer választással tudjuk legjobban hátráltatni a maximális terméspotenciáljának elérésében. A rengeteg lehetőség számtalan hibát rejt. Néha azt hisszük, jó az olcsó; néha azt hisszük, hogy 5-6 hatóanyagú a jó megoldás; de nem figyelünk a hatóanyagok mennyiségére és tulajdonságaira, ezért tartamhatás problémák jelentkezhetnek. Ez azt jelenti, hogy a gyomirtást követően, de még a sorzáródás előtt a tábláink újra gyomosodhatnak, kimondottan akkor, ha a két időpont között jelentős csapadék is hullik.

Sumi Agro rendelkezik egy olyan készítménnyel, amiben a „3 testőr” hatóanyag kombináció (Mezotrione,Terbutilazin és Dimetinamid-P) együttesen védi meg a kukoricát a kijuttatás időpontjától kezdődően, egészen a betakarításig. A készítmény mind levélen keresztül, mind talajon keresztül aktív, ráadásul kellő mértékű tartamhatással is rendelkezik. Ez a készítmény a Sumicorn-R.

Készítmény kijuttatási időpontja rendkívül nagy rugalmasságot biztosít. Ez azért nagyon fontos mert a ravasz- tavasz, kiszámíthatatlan. Sokat fúj a szél, néha csapadékos, néha száraz. Aztán hol gyorsan felmelegedő, hol pedig hűvös. A Sumicorn-R előnye ilyen helyzeteben is kemelkedő, ugyanis a kukorica növekedési állapotától függetlenül, annak 8 leveles koráig kijuttatható. Egyetlen fontos kritériumot kell figyelembe vennünk, mégpedig azt, hogy az egyszikű gyomnövények 1-3 leveles állapotnál ne legyenek fejlettebbek. Ennek érdekében már a korábban leírt hengerezéssel egyöntetű gyomkelést tudunk létrehozni.

Sumicorn-R használatával minden jelentős szántóföldi gyomnövény ellen eredményesen tudunk védekezni, kivételt egyedül az évelő egyszikűek képezik. Ez esetben maximum csak egy erős törpítő hatással számolhatunk. De ezeken a területeken is megvan az értéke, mert kijuttatását követően a gyommentes területen növekvő fenyércirok egyedüli és tökéletes célpontja lesz egy jól irányzott beavatkozásnak. Ezáltal elkerülhető az egyéb gyomok okozta árnyékoló hatás és minden igényt kielégítő táblaképet fogunk kapni.

Mielőtt döntenénk a gyomirtószer-beszerzésünket illetően nézzük át ezt a táblázatot. A Sumicorn-R hatékonysága és terményvédelme jóval átlagon felüli; ára viszont egy 10 t-s termésátlaghoz viszonyítva mindöszesen 4,5%.

Akadnak olyan helyzetek is mikor megviccel minket a tavasz. Például az ideális gyomirtási időszakban folyamatos az esőzés, netán szelek uralják a régiót és így érdemes koncepciót váltani.

Többek között erre a szituációra is megoldás a Click Pro gyomirtószerünk. Ez a termék azonnali, rapid hatású a már túlfejlett kétszikű gyomnövényekre; de a kukoricánkat nem bántja. Ebben az esetben a túlfejlett fűfélék egy része túlélői lehetnek a beavatkozásnak, de segíthetünk a helyzetünkön folyékony N műtrágya adagolással. A gyors hatás azért ér aranyat egy ilyen szituációban, mert már a gyomok is fejlettebbek és mielőbbi pusztulásuk a cél.

A Click Pro készítmény 2 hatóanyagot (mezotrione, terbutilazine) tartalmaz. A termék kijuttatása után 3-4 nap múlva a gyomok elszáradt részeit, múmiáit találjuk; olyan a hatás, mintha perzseltünk volna a kukorica sorközeit. Erős- vagy fejlett egyszikű fertőzés esetén célzott kiegészítés szükséges.

 

Készítmény használata kezelés utáni 6. nap, majd 1 hónappal később. A kukorica gyomoktól mentesen tud fejlődni. Kétszikűek esetén markáns tartamhatásra számíthatunk betakarításig.

További információ:
www.sumiagro.hu

Papp Zoltán (Syngenta Magyarország Kft.) 

A kukorica gyomirtásában az időzítés kulcskérdés. A legfontosabb cél, hogy minél korábban iktassuk ki a gyomokat a kukorica életéből. De számos eset van, amikor szükség van arra, hogy később is fel tudjunk használni egy adott készítményt szelektivitási probléma nélkül. Ilyen esetek, amikor évelő gyomok vannak a területen, vagy tűzoltó illetve kozmetikázó kezelésre van szükség, esetleg a gyomok csirázása és kelése elhúzódó, egyszerre jelen van a területen szikleveles illetve 6-8 leveles gyom is, évelő és magról kelő fenyércirok is várható a területen vagy kezelést követően is várható gyomcsirázás. Ilyenkor a legjobb, ha olyan készítményt választunk, amely minél szelektívebb, kijuttatható késői kezeléskor is, széles intervallumban változtatható a kijuttatandó dózis, alkalmas esetleg osztott kezelés kivitelezésére is, ha szükséges illetve hatékony az évelő és magról kelő gyomok ellen is, van tartamhatása később csirázó gyomok ellen is. Ezeknek a kritériumoknak a Syngenta portfóliójában több termék is megfelel.

1. Magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen:

Ilyen területeken javasoljuk a Calaris Pro használatát.

Kimagaslóan széles hatásspektrummal rendelkezik. Több, mint 70 gyomfaj ellen (Syngenta fejlesztői kísérletek alapján) bír kiváló hatással. 5-7 nap alatt végez a gyomokkal. Még a fejlett gyomok sem jelentenek gondot, akár 8-10 leveles, viaszos levelű fehér libatopról legyen szó. Az egyszikű gyomoknál (kakaslábfű, muhar fajok) érdemes azok 3-5 leveles állapotában elvégezni a kezelést (1. kép).

1. kép: Calaris Pro + Fix-Pro hatására pusztuló kakaslábfű, Görbeháza, 2020. június 23.

Az egyik legszelektívebb készítmény. Akár 8 leveles kukorica állapotban is kijuttatható, azonban ezt csak úgynevezett „tűzoltásra” javasoljuk. Biztonságosságát is jelzi, hogy csemegekukoricában és vetőmag-előállításban is használható.

A Calaris Pro jelentős tartamhatással is bír. Ez főleg a kétszikű gyomokkal szemben jelentkezik kellő eső (10-20 mm) esetén. Nagyobb mennyiségű csapadéknál (30-50 mm) még az egyszikű ellen is van utóhatása.       

2. Fenyércirok és magról kelő egyszikű és kétszikű gyomok ellen:

Itt a Calaris Professionalt javasoljuk. Az előzőekben felsorolt előnyöket, itt is fel lehet sorolni. Rendkívül széles hatásspektrum, kimagasló szelektivitás, hosszú hatástartam. Felhasználható egyöntetű gyomkeléskor tankkombinációban a magról kelők 2-6 leveles, a fenyércirok 10-20 cm-es állapotában, de ha több hullámban csiráznak a gyomok, akkor két menetben is (2. kép).

2. kép: Calaris Professional hatása kakaslábfűvel és fakó muharral erősen fertőzött területen, Zamárdi, 2019. június

3. Évelő és magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen:

Ez igazán nagy kihívás, de nem az Elumis Bangnek. A piacon lévő egyik legnagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmazza egységnyi területen. Nikoszulfuront akár 60 g/ha kijuttathatunk. Mezotrionból 150 g/ha, míg dikambából 288 g/ha mennyiséget lehet alkalmazni. Ezek a mennyiségek biztosítják a fejlettebb gyomok elleni hatékonyságot.

Ez adja az egyik legszélesebb hatásspektrumot is. Kimagaslik a fenyércirok, a köles fajok közül akár a HPPD gátlókra ellenálló parti köles és kései köles, a muhar fajok (fakó, zöld, ragadós muhar és a pirók ujjasmuhar) és a kakaslábfű ellen. Kezeléskor be kell tartani az optimális fenológiát, ami 1-5 leveles állapotot jelent (3. kép), de gyökérváltás előtt legyen mindenféleképpen. Az Elumis Bang az acatmentesítés leghasznosabb eleme. Ezeken felül a leggyakoribb magról kelő, nehezebben irtható gyomok is beletartoznak a spektrumába.

3. kép: Elumis Bang hatására pusztuló kakaslábfű és fakó muhar a kezelést követő 19. napon, Kaposfüred, 2020. június 25.

A hatóanyagok által generált tulajdonság a hosszú hatástartam. Ehhez kezelést követően 10-20 mm csapadék szükséges. Alapvetően a mezotrion biztosítja a csirázásgátlást főleg kétszikűekre, de jelentősebb csapadék (30-50 mm) esetén a magról kelő egyszikűekre is van hatás.

Az Elumis Bang csomaggal lehetőség van a kétmenetes gyomirtásra. Száraz időben a mezei acat vagy a libatop, szerbtövis fajok, árvakelésű napraforgó ellen lehet alkalmazni a csomagban lévő Banvelt, majd később az egyszikű vagy kétszikű gyomok csirázása esetén az Elumis használhatjuk.

Az Elumis az egyetlen olyan készítmény, amely hivatalos engedéllyel rendelkezik hibridkukorica vetőmag-előállításban és vele a fenyércirok elleni védekezést lehet megoldani.

További információ:
www.syngenta.hu

Kertész Péter (UPL Hungary Kft.) 

A termelőket látogatva mindenhol szóba kerül a vetésterület, melynek kapcsán a legtöbb helyen a kedvezőtlen őszi időjárás miatt az őszi kalászos terület csökkenéséről számoltak be. Ezt a kiesést próbálják pótolni a tavaszi kalászosok vetésével, annak tervezésével, azonban nagyon gyorsan vetőmag hiány lépett fel a kereskedőknél. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy körülbelül 200-300 ezer hektárral rövidült meg az őszi gabonák vetésterülete, és sajnos ennek a területnek  egy részét is csak szórva tudták elvetni, ami jelen pillanatban gyenge állományt mutat. Emellett pedig sok helyen a belvíz vagy az árvíz redukálta tovább a terület nagyságát. A napraforgó vetésterülete körülbelül a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Ami egyértelműen nőni fog az a kukorica vetésterülete. Köszönhető ez a jelenleg tapasztalható nagyon kedvező terményáraknak, termény lekötési lehetőségeknek is.

Úgy gondolom most van az az év, amikor mindent meg kell tennünk a maximális termés eléréséért, hiszen a mostani piaci környezetet nézve, kijelenthetjük hogy az odafigyelés, a növény gondozása most biztosan megtérül. A megfelelő hibrid kiválasztása, talaj előkészítés, tápanyagutánpótlás mellett nagyon fontos eleme a kukorica termesztésünknek a helyesen megválasztott gyomirtó szer is. Ebben nyújt segítséget a UPL a termelőknek a gondosan összeállított kukorica gyomirtó csomagjával. A csomagban posztemergens gyomirtó szerek találhatók, amelyek lehetővé teszik a kultúrnövény kezelését annak 3-tól 6 leveles koráig. Előnyös, hogy a preemergens kezelésekkel ellentétben nincs szükség bemosó csapadékra. A kijuttatás pontos idejét a gyomnövények fejlettsége határozza meg.

Mit is tartalmaz ez a csomag?

A csomag három terméket tartalmaz 10 hektárra összeállítva.

  • Kaltor
  • Daneva
  • Silwet Star

Nézzük részletesebben:

- Kaltor: magról kelő és évelő egy-és magról kelő kétszikű gyomnövények ellen tudjuk felhasználni.

150 g/kg nikoszulfuron mellett 600 g/kg dikambát tartalmaz. A készítményt 3-6 leveles fejlettségű kukoricában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a mezei acat tőlevélrózsában van.

Normál vetésváltás esetén, legalább 20 cm mély szántást követően a következő év tavaszán nincs veszélye az utóvetemény károsodásának. A kultúr növény kipusztulása esetén, a kezelt területre azonnal csak kukorica vethető, 20 cm mély szántást követően és 24 hét elteltével pedig őszi búza.

- Daneva: magról kelő kétszikű gyomok ellen tudjuk használni. 100 g/l mezotrion hatóanyagot tartalmazó készítmény. A kultúrnövény 2-8 leveles fejlettsége mellett kell kijuttatnunk, a kétszikű gyomok 2-6 valódi leveles állapotában.

Normál vetésváltás mellett a betakarítást követően ősszel kalászosok és angolperje vethetőek.

- Silwet Star: nem-ionos típusú univerzális permetezési adalékanyag, amely egyedülállóan csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Ennek köszönhetően többszörösére növeli a kijuttatott permetlé szétterülését a célfelületen. Így megnöveli a kezelt növények permetléfedettségét, ezzel pedig javítja az alkalmazott készítmények biológiai hatásosságát.

Kaltor 0,25 kg/ha + 0,15 kg/ha + Daneva 1 l/ha + 0,1 l/ha Silwet Star, Edelény, 2020.

A kombináció főbb előnyei:

  • Teljes körű megoldás kétszikű, valamint egyes egynyári egyszikű és évelő gyomnövények ellen
  • Hármas hatás a gyomok elleni védekezésben, jó lehetőség a rezisztencia kialakulásának elkerülésére
  • A levélen és a gyökéren keresztül is bejutnak a hatóanyagok a gyomnövénybe
  • A Daneva fokozza a Kaltor biológiai hatását néhány fontos gyomnövénnyel szemben: muharfélék, kakaslábfű, disznóparéj félék, galaj.

Minden kukorica termelőnek a jól sikerült gyomirtás mellé, bő termést, eredményes gazdálkodási évet szeretnék kívánni.

További információk a megújult honlapunkon (www.upl-ltd.com/hu) és területi képviselőinknél érhető el.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!