Heti fókusz: A tőgyápolás és -higiénia fontossága

Agro Napló
Az egészséges állomány és a minél nyereségesebb tejtermelés érdekében a higiénikus fejésnek több szempontnak is meg kell felelnie. Milyen megoldásokkal biztosítható a megfelelő tőgyápolás és -higiénia? A téma szakértői erre tesznek javaslatokat.

A tőgyápolás és -higiénia fontossága

Varga Zsolt
ALKIMIA Kft.
Molnár Helén
Animal-Hygiene Kft.

Varga Zsolt (ALKIMIA Kft.) 

A nagyüzemi tehéntartás és a gépi fejési módszerek, a fokozott higiéniai követelmények biztosítása érdekében, megkövetelik a különböző vegyi anyagok jelenlétét a fejőházban és a tejházban.

A tisztítási és fertőtlenítési feladatok részeként a tőgyhigiénia is igényli a fejés előtti és utáni fertőtlenítőszerek használatát.

A gyakorlatban elterjedt vegyszerek hatóanyagai különbözőek lehetnek. A gyártók természetesen törekednek a legjobbnak feltüntetni készítményeiket, így a vevőnek meglehetősen nehéz eligazodni a bőséges kínálatban.

Anélkül, hogy részletekbe menően ismertetnénk a lehetséges hatóanyagokat és azok kombinációit, az egyes vegyi anyagok előnyeit és hátrányait, szakirodalmi adatokra hivatkozva bemutatjuk a tőgyfertőtlenítő anyagok hatóanyag szerinti becsült piaci részesedését a világon.

(Proceedings of the British Mastitis Conference  Brockworth, 1-14 old., Institute for Animal Health/Milk Development Council)

Hatóanyag

típus

USA

 

Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland

Európa***

Jód

Oxidatív

70

60-70

45

Klór-hexidin

Nem-oxidatív

10

10

25

Peroxid

Oxidatív

7-8

5

5

Klór-dioxid

Oxidatív

7

4-5

5

Hypoklorit

Oxidatív

4

10-15*

5

DDBSA

Nem-oxidatív

1-2

2

10

Lauricidin

Nem-oxidatív

1-2

1-2

Nisin

Nem-oxidatív

1-2

<1

Egyéb

5

* Brazília: 50%; ***UK, Jód=60-65%, DDBSA= 5%

A fentiekből úgy tűnik, hogy a legelterjedtebb hatóanyag a jód, ami egy nagy molekulájú szerves anyaghoz kötve ún. jodofor alakban kerül felhasználásra.

Általánosságban az mondható, hogy olyan szert válasszanak a telepeken, amely hatékonynak bizonyulnak az új mastitis fertőzésekkel szemben is, és amelyik nem irritálják sem a tehenek, sem a fejők bőrét, felhasználásra készek és rendelkeznek mikrobiológiai vizsgálatokkal és engedélyekkel.

A hatóanyag sajátságaihoz illeszkedő bőrkondicionáló anyagok jelenléte egy kompozícióban elengedhetetlen, mert a minden szempontból egészséges tőgy feltétele a jó hatásfokú tejleadásnak.

Kérdéses azonban továbbra is az, hogy mi alapján válasszanak? Az nyilvánvaló, hogy nem lehet csak az ár a domináns. A kockázat ugyanis nagy, ha arra gondolunk, hogy a nem megfelelő higiéniai gyakorlat vagy akár egy olcsó, de nem kellően hatékony vegyszer is veszélyeztetheti a leadott tej minősítését. Az állomány szintű állategészségügyi hiányosságok kockáztatják egy tehenészet gazdaságosságát, akár 20% veszteséget okozva. A spórolás itt keményen visszaüthet. 

A helyes fejés technológia hagyományos fejési rendszerekben a magában foglalja teljes körű fertőtlenítést, azaz előfürösztést, a tőgy szárazra törlését egyszer használatos papírral, az első tejsugarak különfejését, a tőgy stimulálását, a tej elváltozások megfigyelését, a hibátlan és fertőtlenített kehelygumi felhelyezését, a túlfejés elkerülését és tőgy utófertőtlenítését.

Lényeges az is, hogy a tőgybimbó teljes felülete, felhordási módszertől függetlenül érintkezzen a fertőtlenítő szerekkel, hiszen a bimbó bőrfelülete kitett a bakteriális fertőzéseknek, továbbá igényli a fertőtlenítőszerekben lévő ápolószerek jótékony hatását.

A hatékony és engedélyezett tőgyhigiéniai szereket

Gyártja az ALKIMIA Kft. (www.alkimia.hu)           
Forgalmazza a Telepellátó Kft. (www.telepellatokft.hu)       

                                                          

                                        

 

Molnár Helén (Animal-Hygiene Kft.) 

Az Animal-Hygiene Kft. kizárólagos forgalmazója az Ecolab mezőgazdasági termékvonalának Magyarországon. Cégünk az állattartó telepeknek teljes körű higiéniai megoldást kínál professzionális termékekkel, amelynek fontos része a tőgyápolás.

Jód alapú tőgyápoló termékeink hatékony fertőtlenítést tesznek lehetővé, melyek bőrápoló anyagokban gazdag összetétellel rendelkeznek. Használatuk gazdaságos. A biocid termékekre vonatkozó forgalmazásról és felhasználásról szóló előírásoknak megfelelnek (BPR, Regulation (EU) 528/2012). 2015. szeptember 1-től a jód alapú fertőtlenítő szerek nem forgalmazhatók az Európai Unióban, amennyiben a gyártó vagy a jód aktív komponenst beszállító nem szerepel az engedélyezett biocid előállító, hatóanyag forgalmazói listában az idevonatkozó (BPR) rendelet 95. cikke szerint. Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra. Használat előtt mindig olvassa el a terméken lévő címkét és a hozzá tartozó termékleírást.

TÉNYEK ÉS SZÁMOK

  • A jód egy kémiai elem a francia kémikus, Bernard Courtois által felfedezve 1811-ben.
  • A jód egy nagyon fontos humán étrend kiegészítő nyomelem, az egészséges pajzsmirigyműködés szempontjából. 2007-ben, 2 milliárd ember szenvedett jód hiányban.
  • A PVP jód-komplex, polivinilpirrolidon és jód összetevőkből áll. Az ötvenes években fedezték fel (Shelanski, U.S.). Például, a tesztek során az Anti-bakteriális hatás vizsgálása során megállapításra került, hogy a PVP jód komplex kevésbé volt toxikus hatással az egerekben, mint az addig széles körben alkalmazott hagyományos jód oldat.
  • A termék sikere a formulában rejlik - a minél hatékonyabb tőgyfertőtlenítéshez a lehető legtöbb szabad jód szükséges az oldatban, ami 1000-15000ppm PVP jód-komplex tartalomnál van. Ezt a tartományt alkalmazzuk az Io-Shield D, Ioklar Super Dip D termékekben is.
  • Minden nap, reggel és este, közel 1000.000 tehén élvezi az Io-Shield D tőgyfertőtlenítő védelmét Európában.

Az Ecolab által gyártott jód alapú tőgyfertőtlenítő termékek:

Io-Shield D

Fizikai védőréteggel és fertőtlenítő hatással, fejés után alkalmazható

Io-Shield® D területi hírekről bővebben ide kattintva!

IoKlar Super Dip D

Jódos, bőrpuhító és fertőtlenítő termék, fejés után alkalmazható

IoKlar Multi

Fertőtlenítő jódos termék, mártásos, és permetezéses védelemhez, fejés előtt és után is alkalmazható

Bővebb információért keresse az Animal-Hygiene Kft. területi képviselőjét, szaktanácsadóját!

www.animal-hygiene.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan lesz digitális adatokból profit?

Hogyan lesz digitális adatokból profit?

Folyamatos információk a bendő pH-értékéről? Automatikus riasztás farokharapáskor? Hazánkban tesztelik ezen megoldások prototípusait. Szarvasmarhatöme...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!