Heti fókusz: Hogyan előzzük meg a toxintermelő gombakórokozók megtelepedését kukoricában?

Agro Napló
Az FMC-Agro Hungary Kft. területi szakmérnöke, Hőgye Szabolcs mutat rá a megoldásra!

Hőgye Szabolcs
területi szakmérnök, FMC-Agro Hungary Kft.

Az egészséges, minőségi élelmiszerhez való hozzáférés mind a fogyasztó mind az állattartó telepek és a bioetanol gyárak részéről is olyan alapelvárás, aminek biztosításában a kukoricatermelőknek óriási felelősségük van.

A kukorica, mint alapélelmiszer minősége mindenki számára fontos, e tényező alatt leginkább a toxinmentességet kell érteni. A toxintartalom befolyásolásában pedig a gombák és az általuk termelt káros anyagok játszanak szerepet. A kórokozók, mint például a Fusarium-, az Aspergillus- valamint az Ustilago-fajok a rovarrágások sebzésein megtelepedve gyengítik növényeinket, toxintermelésükkel pedig rontják azok minőségét.

Fusarium-fajok megtelepedése árukukorica csövén Erős Fusarium-fertőzés árukukoricában Ustilago-fajok fertőzése árukukoricában

Legegyszerűbb és leghatékonyabb módon védettséget szerezni ezen kórokozók ellen, áttételes módon a rovarok irtásával, a sebzések megakadályozásával lehet.

A kukoricamoly (és másodsoron a gyapottok-bagolylepke) első nemzedékének jelenléte és károsítása elsősorban a termés mennyiségére van negatív hatással, míg a második a minőséget ronthatja a mikotoxinok megjelenésével. Az ellenük való célzott védekezéssel ezeket a veszteségeket csökkentheti a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja.

Kukoricamoly imágó (Fotó: Szélles Tibor)

Gyapottok-bagolylepke imágó (Fotó: Szélles Tibor)

Az FMC-Agro Evalio® AgroSystems rajzásmegfigyelő rendszere és a Coragen® 20 SC rovarölő szer hatékony és megtérülő segítséget nyújtanak a védekezésre nyitott gazdálkodók számára.

Az FMC-Agro 2020-ban is országos rovarcsapda-hálózatot működtet, melyek fogási eredményei az Evalio® AgroSystems weboldalán és applikációjában megtekinthetőek. Ez az alkalmazás azokat segíti, akiknek nincs lehetőségük önállóan elvégezni a rajzásmegfigyelést.

A gazdálkodás térségében található csapdák fogási adatai megismerhetők, ezáltal a rajzáscsúcs is meghatározható, mely nagy segítség az optimális védekezési idő kiválasztásában.

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) rajzásgörbéje, első és második rajzáscsúcs (Csabacsűd, Békés-megye, 2019) – Forrás: Evalio® AgroSystems (FMC)

Leghatékonyabban a kukoricamoly első nemzedéke ellen lehet védekezni, a rajzáscsúcstól egészen a bábozódás időszakáig, amely időszak alatt már a gyapottok bagolylepke is megjelenhet a területen, így egy jól időzített Coragen® 20 SC rovarölő szeres kezeléssel védettséget érhetünk el mindkét károkozóval szemben. Ha nincs első nemzedék, várhatóan nincs több sem.

Az FMC-Agro a Coragen® rovarölő szert ajánlja a fenti problémák megoldására. Miért?

  • Kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen egyaránt hatékony.
  • Tartamhatásából eredően a kijuttatást követő 12-14 napon keresztül a lárvák mindegyike találkozik a szerrel, majd elpusztul.
  • Kontakt és gyomorméreg hatással is rendelkezik, valamint a növényi részekbe is felszívódik és a növény felületén is megkötődik. Így garantálja a biztos rovarölő hatást.
  • Gyors hatású, a lárvák teljes pusztulása 2-4 nappal a kezelés után bekövetkezik.
  • Meggátolja a lárvák táplálkozását a kukorica levelén és a csövön, megakadályozza a szárba való berágást.
  • Időjárástól független, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és az UV erőssége nem befolyásolja a hatékonyságát. A védekezés nappal is beütemezhető.
  • A permetlé beszáradása után szinte azonnal folytatható kézi munka a növényállományban.
  • Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, méhekre is.
  • A mikotoxinok által okozott minőségi termésveszteség csökkentésére alkalmas készítmény.

Ha az Evalio® Agrosystems monitoring rendszer rovarmegfigyeléseinek és az FMC-Agro területi képviselőinek segítségével megfelelő időzítéssel végezzük el a védekezést, akkor a kukoricánk felületén nem alakulnak ki rovarrágások. Ha a kukorica felületén nem keletkeznek a gombák megtelepedésére alkalmas sebzések, a toxinok megtelepedése is nehézségekbe ütközik. Tudjon meg többet a kukoricamolyról és a védekezésről itt!

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor!
Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!