Heti fókusz: Stresszfaktorok és stresszkezelés az őszi vetésű növényeknél

Agro Napló
A növényeket ért stresszhatások jelentős mértékben befolyásolják a termés alakulását. Mikor van szükség beavatkozásokra és milyen készítményekkel segíthetjük a stressz elleni küzdelmet? A válaszokért kattintson!

Stresszfaktorok és stresszkezelés az őszi vetésű növényeknél

A hozzászólásokért kattintson!

Szabó István
Pro-Feed Kft.
Nádudvari Éva
UPL Hungary Kft.
Baráth Dávid
Natur Agro Hungária Kft.
   
  Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Takács József
Malagrow Kft.
 

Szabó István (Pro-Feed Kft.) 

A növények életéhez természetes módon hozzátartoznak a különböző környezeti hatások, amelyek közül a károsakat a köznyelv stressznek vagy sokknak nevezi. A hatás tartama szerint megkülönböztetjük az ún. mérték stresszt, amikor valamiből folyamatosan túl sok vagy túl kevés van. Előbbihez tartoznak például a belvíz, a hőség, a talajok magas sótartalma, a böjti szelek, a magas UV-B sugárzás; utóbbihoz többek között az aszály, a hideg, a tápanyaghiány. A külső behatás az előbbiekkel ellentétben lehet hirtelen nagy erősségű, ilyenkor beszélünk ún. STOP-stresszről. Ide tartoznak a fagy, a jégeső, a vihar, a különböző állati károsítók vagy például a növényvédő szerek okozta fitotoxicitás. Ezekre jellemző, hogy nagyon rövid idő alatt lényegében leállítanak bizonyos folyamatokat vagy komolyabb sérüléseket okoznak.

Előzetesen mindig célszerű felmérnünk a növényi szervezet állapotát ahhoz, hogy a megfelelő kezelés módját megválaszthassuk. A mérték stresszre jellemző, hogy folyamatosan gyengíti, tartalékai felélésére kényszeríti a növényeket, azok ellenálló- és regenerálódó képessége fokozatosan romlik a behatás időtartamának és erősségének függvényében. Ez azt jelenti, hogy egy idő elteltével nem számíthatunk arra, hogy a növény állapotában önmagától javulás áll be a stressz megszűnése után, illetve a körülmények jelentős megváltozására van szükség a növény kondíciójának helyreállásához. A stop-stresszt elszenvedett növények ellenállása és regenerálódása szintén függ attól, hogy milyen volt azok kiinduló állapota, de a regenerálódásnak sokkal jobb esélyei vannak, mint egy folyamatos stresszhatást követő, legyengült szervezet esetében.

A megfelelő kezelési mód és a hozzá tartozó termék kiválasztását tehát mindig előzze meg a kiinduló állapot felmérése. A növény aktuális állapota kritikus a siker szempontjából. Ha nem rendelkezik kellő tartalékkal, kondíciója nem megfelelő, akkor a kezelés eredményessége csak a felhasznált anyagok összetételétől és hatásmódjától függ. Ezért nem mindegy, hogy mit és mikor adunk a növénynek:

  • jó kondícióban lévő, feltöltött növényi szervezet esetén sikerrel alkalmazhatunk irányító és aktiváló típusú biostimulátorokat is,
  • ellenben leromlott állapotú, alacsony energetikai szinten lévő növény számára csak a támogató típusú készítmények adhatók, illetve a káros hatások megszűntetése és a környezeti körülmények javítása lehet eredményes

(Emlékeztetőül: az ún. biostimulátor készítmények hatásmódjuk szerint négy típusba sorolhatók:

  • szabályzó
  • irányító
  • támogató
  • aktiváló
  • Alkalmazásuk a növénytől eltérő mértékű, pótlólagos energia befektetést igényelhet. Ennek mértéke az irányító típusú termékeknél a legnagyobb, az aktiváló típusúaknál már kevesebb, a szabályzó készítményeknél minimális, míg a támogató anyagoknál már nincs ilyen.)

    A növények az őket ért stressz hatásokra általános módon, az ún. stressz szindróma (lásd az ábra, Lichtenthaler 1996 nyomán) szerint reagálnak. Ennek lényege, hogy a stressz a növényekből először vészreakciót vált ki, ami általánosságban a sztómák záródását, a felépítő folyamatok leállását, a lebontó folyamatok túlsúlyba kerülését jelenti. A szervezet felkészül egy még rosszabb helyzetre, és kiürült raktárait kezdi el feltölteni a regenerálódás megkezdése előtt. Fontos tehát látnunk, hogy amíg ez a vészreakció nem szűnik meg, nem sikerül feloldani, addig a növény lényegében saját anyagainak lebontását végzi, ezzel tarja fent az élettani folyamatainak működését. (A növényi stressz folyamatairól, a stressz szindrómáról bővebben az ELTE kiadványában olvashatunk, annak 295-318. oldalán)

    További információ:
    www.profeed.hu

    Nádudvari Éva (UPL Hungary Kft.) 

    A termesztett növényeinkben rejlő genetikai potenciál kiaknázása a gazdálkodók fő feladatai. Az időjárási és klimatikus tényezők egyaránt befolyásolják az elért termés mennyiségeket, illetve a termesztéstechnikai beavatkozások által kiváltott stresszhatások is negatívan hathatnak a növényre.

     Ezen hatások kivédése és a termelés jövedelme­zőségének növelése szükségessé teszi olyan készítmények használatát a me­zőgazdasági termelésben, amelyek segítik a növényeket a stresszhatások leküzdésében, illetve abban, hogy hozamban és a termés minőségében egyre inkább közelítsenek a genetikailag meghatározott termés potenci­áljukhoz.

    A folyamatos termékfejlesztés ered­ményeképpen a UPL egyre meghatározóbb termékkínálattal jelenik meg a piacon, illetve a biostimulátorok széles palettáját ajánlja az innovációt támogató partnereinek. Az első biostimulátor a UPL portfoliójában az Atonik volt.

    Az Atonik közismerten jó biológiai hatással rendelkezik a növények terméskötődé­sének javításában, valamint a növényeket ért stresszhelyzetekben, repcében 0,5 – 1,0 l/ha dózisban ajánlott a használata, egy vagy két alakalommal.

    Tél végi-kora tavaszi kezelésnek már itt az ideje

    Kijuttatását minél korábban, a virágzati-oldalágképzés időszaka és a te­nyészőcsúcs megnyúlása közötti fenológiai állapotban végezzük el. A nö­vény a kezelés hatására gyorsabban kompenzálja a tél okozta stresszt (fagykár tüneteit ) a jobb és gyorsabb anyagcsere, az intenzívebb fotoszintézis következtében kezdeti fejlődése gyorsabb, több oldalág differenciálódik.

    Fagykár repcében

    A korai kezelésnek így közvetlen hatása van a terméseredményre. Ekkor kombinálható a rep­ceszár-ormányos elleni rovarölő szerekkel, de szükség esetén gombaölő készítménnyel is.

    Tapasztalataink szerint az Atonik a repcében használható legtöbb növény­védő szerrel keverhető (rovar-, gombaölő, gyomirtó) , azok nem befolyá­solják hatásosságát. Felhasználás előtt minden esetben célszerű keverési próbát végezni. Szelektív egyszikűirtó készítményekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert az Atonik hatásosságát ezek a típusú ható­anyagok csökkenthetik. Ebben az esetben az Atonik-os permetezés 2-3 nappal a graminicid-típusú készítménnyel történt kezelés után történjen.

    Folyékony nitrogén fejtrágyákkal kora tavasszal együttesen kijuttatható. Bár durva cseppes kijuttatási mód ez, azonban az Atonik hatóanyagait ké­pes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény.

    Kijuttatásra ideális a 10-25 °C közötti hőmérsékleti tartomány.

    Az Atonik formulációja vizes bázisú formulációjú készítmény (SL), ha önmagában juttatjuk ki, hatásfokozó adalékanyagot érdemes hozzáadni a permetléhez (Silwet Star). Különösen repcében fontos ez akkor ha az Atonikot viaszos levélfelületre juttatjuk ki.

    Virágzás kezdete – zöldbimbós állapot

    Az első részben a stresszkezelés volt a fókuszban, a második részben a terméskötődésre gyakorolt közvetlen és közvetett hatások.

    Az Atonik elősegíti a pollen bibén történő minél gyorsabb csírázását, valamint gyorsítja a pollentömlő növekedési ütemét, ezáltal téve eredményesebbé a terméskötődést. Segítségével megnő a pollenbe történő tápanyagáramlás, csökken a pollensterilitás mértéke.

    Közvetett hatásként általánosan növeli a generatív részek felé történő tápanyagáramlást, így a bekötött virágok vagy kisebb termések elrúgását, abortálódását csökkenti, még kedvezőtlen körülmények között is.

    Az Atonikkal történő második kezelés optimális ideje, mikor a főszáron található virágok zöldbimbós állapotban vannak. Hatására a pollencsírá­zás gyorsabban, a terméskötődés hatékonyabban megy végbe. Virágzás időszakában bekövetkező aszályos periódusban a növény vízháztartásá­nak javításával csökkenti a becő elrúgás mértékét, így az ebből fakadó gazdasági kár lényegesen kisebb.

    Az Atonik nem tartalmaz tápanyagot – bár hatásmódja a lombtrágyá­kénál sokkal összetettebb – nem pótolja azokat!

    Mivel azok hasznosu­lását az anyagcsere élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzási időben az Adob Extra napraforgó-repce, vagy a magas bórtartalmú Borotek lombtrágyával tankkeverékben kijuttatni.

    További információ:
    www.upl-ltd.com/hu

    Baráth Dávid (Natur Agro Hungária Kft.) 

    Az őszi vetésű növények kora tavaszi tápanyagellátása a termés mennyisége és minősége mellett hatással van az állomány fejlődésére és a termelési kockázatok csökkentésére is. A növényfejlődés korai szakaszában végzett kezelések hatására a növények tavaszi eredési és növekedési esélyei jobbak lesznek, míg a környezeti stresszhatásokkal szemben jóval ellenállóbbakká válnak, ami az utóbbi évek időjárási tapasztalatait figyelembe vége idén is kiemelten fontos szempont lehet. Ebben nyújtanak segítséget a kémiai anyagok alternatívájaként az élő algákat tartalmazó biostimulátorok, melyek elősegítik a tápelemek beépülését.

    Kutatások szerint az algák főként aminosavak, vitaminok és a növekedésszabályozók fiziológiai hatása révén befolyásolják a sejtek anyagcseréjét a kezelt növényekben, ami fokozott növekedést és termést, valamint magasabb stressztolerancia-szintet eredményez.

    Az ilyen készítmények felhasználásakor a lombozaton vékony algabiofilm képződik a növény felületén, amely lehetővé teszi a tápanyagok gyorsabb felvételét, csökkenti az transzspirációt és további védelmet nyújt a patogén mikroorganizmusok és paraziták ellen.

    A biostimulátorok természetes növekedésszabályozók, többségük növényi hormonokat is tartalmaz. A termés mennyisége és minősége mellett hatással vannak a növény stressztolerancia-szintjére is.

    A készítményben található aminosavak segítik a levélen keresztüli tápelemfelvételt, a gyökérbe vándorolva pedig a makroelemek felvételéhez járulnak hozzá.

    A Natur Agro Hungária Kft. által forgalmazott Natur Plasma T a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges makro-, mezo-, és mikroelemekkel dúsított, élő algákat tartalmazó biostimulátor, mely szerves formában, teljes mértékben hasznosul.

    Az élő algák által kialakított oldatban minden tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez: komplex aminosav-, valamint hormontartalom, kiegészítve a növények számára nélkülözhetetlen, 15 tápelemet tartalmazó harmonikus összetétellel. Növekedést serkentő és intenzív gyökérnövekedést segítő hatása mellett növeli a növényi immunitást, javítja a stressztűrő képességet: a kezelt állományok regenerációs képessége megnő, így azok jobban bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.

    A Natur Agro Hungária Kft. által ajánlott lombkezelési technológia része a Natur Active komplex lombtrágya is. A készítmény azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, a kezelést kiegészítő MONO-adalékok pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik.

    A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájának hatékonyságát számos szántóföldi kísérlet is igazolta.

    Püspökladányban, őszi búza állományban dupla lombkezelésünk 9,2%-os terméstöbbletet hozott, ami a kezelés költségének levonását követően is 13790 Ft extra bevételt jelent hektáronként.

    Tömörkényben, őszi káposztarepce állományban egyszeri lombkezeléssel értünk el 5,95%-os hozamnövekedést, így kezelésünk hektáronként 14762 forint pluszbevételt hozott.

    Kísérleteinkről részletesen ingyenesen letölthető kiadványunkban olvashat. Ha a termékek felkeltették érdeklődését, itt tájékozódhat a részletekről!

    Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

    Az őszi vetésű kultúráink (jó esetben) 4 évszakon át vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. 2020 őszén a repcének még hiányzott a csapadék, de később már a tervezett búzavetések talajelőkészítését akadályozta, így helyenként jelentős mennyiségű vetőmag maradt a zsákokban. A téli időjárás elég hektikus volt, enyhe és hideg szakaszok váltották egymást, sokszor 1 héten belül volt mínusz 13 és plusz 15 fok. Voltak viszonylag száraz időszakok is, de összességében inkább a sok víz okoz gondot a gazdáknak.

    A növényvédelemben is erős kezdésre kell felkészülni, mert több helyen már károsítanak az ormányosok repcében, a kalászosokban pedig a T1, T2-es gyomok alkothatnak gyepszőnyeget a számukra kedvező körülmények miatt (több helyen a tervezett őszi gyomirtások is elmaradtak, vagy csak részben történtek meg).

    Az OMSZ agrometeorológiai híreiből jól nyomon követhetjük az eseményeket.

    Súlyos belvíz repcében

    Jut tehát bőven stressz a növényeinknek, mihelyt rá tudunk menni a területekre, érdemes segíteni rajtuk. A károsodott növényekben ugyanis a káros szabadgyökök roncsolják a sejt finom összetevőit, a sejtfalat, a membránokat, gátolják az anyagcsere-folyamatokat, csökkentik a fotoszintézis hatékonyságát. A stresszoldó készítmények közül azok lehetnek a legeredményesebbek, amelyek többféle stresszfaktor jelenléte esetén képesek segíteni a növényeknek.

    Az FMC-Agro Hungary Kft. új stresszoldó, kondicionáló készítménye a RhizoMagic™ összetevőinek köszönhetően rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. A tanninok az antioxidáns hatásban, a fucoidan a védekezési mechanizmusok fokozásában, a laminarin a sejterősítésben, a mannit a vízháztartás szabályozásában, az alginit a talajkondicionálásban, a hozzáadott növényazonos L-aminosavak a hőmérséklet toleranciában játszanak szerepet. Együttes jelenlétük biológiai többlethatással (szinergizmus) jár.

    Vizsgálatok is kimutatták (a magas szervesanyag-tartalomnak is köszönhetően), hogy a RhizoMagic kezelések után a legfontosabb növényi hormonok (auxin, gibberellin, citokinin stb.) mennyisége és aránya pozitív irányban változott.

    A készítmény makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, így egyúttal levéltrágyázást is végzünk, ráadásul a jelenlévő biológiai összetevőknek (alga, aminosavak) köszönhetően sokkal jobb hasznosulással.

    A 2019-es, 2020-as kísérleti eredmények igazolták, hogy nemcsak stresszes növényállományokban érdemes alkalmazni, hiszen még a hajdúsági löszháton is tudott egyszerre többlettermést és minőségi javulást is eredményezni.

     

    Őszi búza növénykondicionáló kezelések összehasonlítása - Standard: 2 x 3 l/ha, RhizoMagic™: 2 x 2 l/ha, 1. kezelés gyomirtással: 2020.04.06., 2. kezelés gomba- és rovarölővel: 2020.05.15. (Debrecen-Látókép, 2020)

    A látóképi kísérletről ezen a linken videóriportban tájékozódhat a részletekről.

    A RhizoMagic™ talaj és növénykondicionáló szer kalászos és repce kultúrákban tavasszal javasolt dózisa 2 l/ha, stressz esetén a kezelés 7-10 nap múlva megismételhető. Az eddigi tapasztalatok szerint növényvédő szerekkel jól keverhető, így pl. repcében az aktuális rovarölő szeres (Rapid® CS) és gombaölő/tavaszi regulátoros (Riza® 250 EW) kezelésekkel egy menetben is kijuttatható.

    További információ:
    www.fmcagro.hu

    Takács József (Malagrow Kft.) 

    Sajnos a gyomok ellen használt herbicidek – bármennyire is szelektívek – kedvezőtlen körülmények között fitotoxikus tüneteket tudnak okozni a kultúrnövényeken. Ez nem a herbicidek gyengesége, hiszen nélkülük a termesztés sokkal drágább és kevésbé hatékony lenne.

    A gyomirtó kezelések sokszor olyan állapotban érik a növényt, amikor egyébként is küzd valamivel, s emiatt gyengébb az ellenálló képessége. Az aszály, a túl sok csapadék, a hideg, a túlzott meleg, a mechanikai sérülések, a megcsúszott kezelés mind-mind hatnak a növény általános kondíciójára és ozmotikus, illetve oxidatív stresszt okoznak. Ebben a kedvezőtlen állapotban egy újabb külső hatás könnyen problémát okozhat. Hiszen egy legyengült növény nem képes például elég gyorsan hatástalanítani egy olyan szelektív gyomirtó szert, melynek működése pont a közömbösítés gyorsaságán alapul, így megjelennek rajta a fitotoxikus tünetek. Ezeket a tüneteket látva bosszankodunk ugyan, de elintézzük annyival, hogy “megtörtént, majd kinövi”.

    Persze, hogy kinövi, mert az élet megy tovább és a cél a termésképzés, ezért mindent megtesz a növény. Amíg kinövi, addig azonban ki kell javítania azokat a sérüléseket, amelyek a leveleken keletkeztek és közömbösítenie kell a problémát okozó anyagot annak érdekében, hogy a továbbiakban az már ne tegyen kárt. Erre energiát pazarol a növény, de nem tehet mást, mert levél nélkül nincs fotoszintézis, nem lesz termés. Ezt az energiát viszont valahonnan elő kell teremtenie, el kell vonnia máshonnan.

    A jó hír azonban, hogy segíthetünk neki, mert van rá lehetőségünk. Létezik erre szolgáló stresszkezelő, enyhítő készítmény, ami helyreállítja a növény vízállapotát, vagyis ozmotikus egyensúlyát és az oxidatív stressz okozta káros, úgynevezett reaktív oxigénformákat – ezek miatt száradnak, perzselődnek a levelek – semlegesíti. Ennek eredményeként a javításokhoz szükséges energia megmarad és termésképzésre fordítható.

    Lehet úgynevezett „általános biostimulátorral” etetni – többen úgy hiszik, „jó az, olyan, mint a vitamin” – és lehet, hogy még működni is fog, de ez csak szerencse kérdése. És lehet valódi stresszkezelő készítményt, speciálisan erre kifejlesztett biostimulátort bevetni (fejfájásra sem jó a multivitamin). Ez nem mindenre jó, de erre a célra nagyon. Nem tápanyagot, aminosavat, vitamint, algát és ezek végtelen mennyiségét, hanem ezek olyan megfelelő kombinációját tartalmazza, ami miatt ez lesz maga a hatóanyag. Arra szolgál, hogy a növényt kihozzuk a stresszből, illetve megelőzzük a stresszállapotot.

    A Megafol tankkeverékben kijuttatva már a herbicidstressz kialakulása előtt fokozza a semlegesítéshez szükséges anyagok (glutation, peroxidázok, ozmoregulátorok) termelését és plusz energiát szolgáltat, így a kezelt kultúra jellemzően tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel szabadul a stresszből. A megtakarított termésmennyiség pedig magáért beszél.

    További információ:
    www.malagrow.hu

      -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!