Idén mintegy 160 ezer tonna görögdinnye termett

Agro Napló
Magyarországon az idén mintegy 160 ezer tonna görögdinnye termett, ez mintegy tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor a termőterület jelentősebb arányban, mintegy húsz százalékkal csökkent – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára augusztus végén Győrben.

Tarpataki Tamás, az AM és az Agrármarketing Centrum (AMC) dinnyefogyasztást ösztönző kampányának nyitó rendezvényén, a Xantus János Állatkert előtt tartott sajtótájékoztatón közölte – tájékoztatta lakunkat a szaktárca -, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal a termelők bizonytalanok voltak, hogy mennyi dinnyére lesz szükség. Ezért a termőterület a tavalyi ötezerről idén négyezer hektárra csökkentették.

Az, hogy a húsz százalékos termőterület-csökkenés mellett csak tízezer tonnával csökkent a görögdinnye mennyisége, az a jó fajtaválasztásnak és  a jó agrártechnológiának is köszönhető - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátéve, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelően egyre több a magszegény dinnye, a hibrid és az oltott félék. A termés jó minőségű, a 160 ezer tonna mintegy hatvan százaléka exportra megy, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba.

Tarpataki Tamás kitért arra is: az ültetés csúszása és a kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítás is később kezdődött, ebből következően a hazai görögdinnye belföldi elérhetősége is hosszabb lett. Jó esetben szeptember végéig lehet jó minőségű termést vásárolni az üzletekben – mondta a helyettes államtitkár. Részletezte: a fogyasztók átlagosan az 5-7, vagy 4-8 kilogrammos dinnyéket keresik, egy ember pedig 8-12 kilogrammot fogyaszt egy szezonban évente átlagosan.

Tarpataki Tamás és Giczi Gergely, fotó: AM

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy idén is „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezéssel indították el a fogyasztást ösztönző kampányt. Kiemelte: le kell számolni a görögdinnyéhez kötődő Lőrinc-napi hiedelemmel, amely szerint augusztus 10-től a dinnye belseje kásás lesz.

A hibrid, vagy magszegény fajtáknak köszönhetően a magyar dinnye szeptember végégig élvezhető minőségű. A kampány szeptember 14-ig tart, ennek részeként kóstoltatásokat tartanak, valamint online felületeken népszerűsítik a görögdinnye fogyasztását.  Az ügyvezető-helyettes kitért arra is, hogy a görögdinnye jótékony hatással van a szervezetre, alacsony cukor és kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is beilleszthető. Mivel kilencven százalékban vizet tartalmaz, jótékonyan hat az emésztésre, a bennük található vitaminok pedig erősítik a szervezetet – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Minél több magyar dinnye fogyasztására kívánja ösztönözni Nagy István agrárminiszter, a közösségi oldalára feltöltött videóban, mert így a magyar csal...

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

Elkezdődött az idei meggyszezon, a jó minőségű, finom, de az átlagosnál kevesebb meggytermésre számítanak ebben az évben a gyümölcstermelők; a meggyfo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!