MENÜ

Kiemelkedő minőség, átlagos mennyiség napraforgóban: elemezték az első tételeket

2019.09.20.

Befejezték az első napraforgótételek vizsgálatát a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumaiban. Ezek alapján az idei termés minősége kiemelkedő, míg mennyisége átlagos – közölte a cég az Agro Naplóval.

 

Az ország különböző részeiről eddig beküldött minták alapján a magvak olajtartalma 44-48% között mozgott, átlagosan 46%. Ez kiváló, a 44% feletti olajtartalomért a kereskedelemben felárat, ún. bonifikációt szoktak fizetni.

Megfelelő a minták tisztasága is; az eddig vizsgált tételek szennyezőanyag-tartalma nem éri el a 2%-os határt. Gondot jelent ugyanakkor a parlagfűmag (ambrozia) mennyisége, amely több tételnél meghaladta az EU által előírt 50 ug/kg koncentrációt.

A kukoricát nyersen már szállítják a gyárakba, itt az esőzések miatt elsősorban a DON, a hosszan tartó forróság miatt pedig az Aflatoxinok előfordulására van esély, így ezt a két gombatoxin-vizsgálatot idén minden tételnél elvárják, de a takarmánygyártásban ennél többfajta toxin vizsgálatát is megkövetelhetik.