2024. április 25. csütörtök Márk

Környezetvédelmi szigorítás drágíthatja a traktorokat

Agro Napló
2019-től már elérhetőek lesznek a szigorú uniós emissziós normáknak megfelelő motorokkal szerelt traktorok. A gazdák újra felfedezték az ekét, terjednek az intelligens sorközművelő kultivátorok, a robotok pedig a szántóföldi és a kertészeti kultúrák mellett az állattartásban is megjelennek.
STEYR Terrus CVT széria már Stage V motorral, fotó: CHN Industrial N.V. 

Rendkívül felgyorsult az innovációk terjedése: például amíg az ősszel Hannoverben csak a motorgyártók mutatták be a legújabb, Stage V-ös szabványnak megfelelő szigorú kibocsátási követelményeknek megfelelő traktormotorokat, addig pár héttel később Bolognában már egy-egy erőgépbe beszerelve is bemutatták azokat. A januári AGROmashEXPO – AgrárgépShow-n minden bizonnyal már több világmárka új modelljét is szemügyre vehetik majd a gazdák - számolt be a legfrissebb, már 2019-től tapasztalható mezőgépeket érintő trendről Hajdú József, a Szent István Egyetem Műszaki Menedzsment Intézetének címzetes egyetemi docense a kiállítás termékdíjasait bemutató sajtónapon. Szavai szerint az új és szigorú környezetvédelmi szabványnak megfelelő eszközök bevezetése lesz a traktorgyártás legfőbb trendje 2019-ben. Ez a motorok nitrogénoxid és koromkibocsátásának redukálását célozza, viszont azzal a következménnyel jár majd, hogy az új füstgáz kezelő rendszerek megdrágítják az eszközöket. Újdonság az is, hogy a jövőben a szigorúbb előírások a 24 lóerő alatti eszközöktől egészen a 700 lóerősekig egységesen minden kategóriára vonatkoznak majd - hívta fel a figyelmet Hajdú József.

Rendkívül gyorsan terjed, és már az egészen kis, 50 lóerős teljesítménykategóriától 540 lóerőig is megjelenik egyre több gyártó kínálatában a fokozatmentes váltókkal szerelt traktorok, ami nagyon megkönnyíti a használatukat, mivel automatikusan és nem a vezető beavatkozásától függően optimalizálható a teljesítményleadás mellett számos egyéb körülmény is - jelentette ki Hajdú József. Hasonlóan gyors a hibrid elektromos hajtásrendszerek terjedése is a traktorokban - különösen a 100 lóerő alatti ültetvénytraktoroknál  van jelentősége a minél jobb manőverezhetőségnek.

Már 3-4 éve tart, és egyre gyorsul az elektromos hajtások beépítése a különféle mezőgépekbe, mivel a mechanikus, vagy hidraulikus megoldásoknál jobb hatásfokot és szabályozhatóságot, pontos munkavégzést tesz lehetővé. Napjainkra a szemenkénti vetőgépek szinte mindegyikét felszerelték már elektromos hajtásrendszerrel, de a műtrágyaszóróknál is erősen terjednek, sőt, a kompakt és a nagy rakodógépeknél is.  A főleg az állattartó telepek belső tereiben használatos kisebb rakodók, takarmánykiosztó kocsik esetében például az állatjóléti megfontolások is előtérbe kerülnek a fejlesztéseknél, mivel a zárt belső légtérben egyáltalán nem mindegy a károsanyag-kibocsátás mértéke. A nagyobb motorgyártók pedig eleve olyan aggregátokat építenek, amelyek segítségével a régebbi rakodók takarmánykiosztó kocsik is elektromos hajtásúvá alakíthatóak.

Rövid távon várható a gabonakombájnok esetében is az elektromotorok használatának robbanásszerű terjedése a különféle ékszíj- és hidraulikushajtások kiváltására - jelentette ki Hajdú József, aki szerint nagyon előrehaladott kutatások vannak e téren a drezdai műszaki egyetemen és Amerikában is. Szerinte egyébként már nem várható további érdemi növekedés a gabonakombájnok betakarítási teljesítményében, mivel már a jelenlegi óránként 100 tonnás rekord is óriási eredmény, kihasználásához pedig speciális feltételek szükségesek. Ugyanakkor a nagyobb gyártók - a Claas, a New Holland, a Case IH, a Deutz Fahr - a saját kombájnok birtoklása iránt újjáéledő nyugat-európai igények kiszolgálása érdekében a kisebb teljesítményű kombájnok fejlesztésének is nekiláttak - mondta Hajdú József.

A talajművelésnél megtörni látszik a korábbi évek trendje, lassul a forgatás nélküli művelés előretörése, - vélhetően egyes gyomosodással, rágcsáló felszaporodással kapcsolatos tapasztalatok miatt - és újra élénkül az ekék iránti kereslet, ennek nyomán felgyorsultak az ekefejlesztések is.  Ezek az ekék azonban már automatizálhatóak és könnyen beállítható a vonópont és a dőlésszög, a munkaszélesség.

Emellett az automatikus kormányzású sorközművelő kultivátorok terjedése a másik jellemző trend, mivel a vegyszerfelhasználás csökkentése miatt visszatérnek a termelők a mechanikus gyomirtáshoz - hangsúlyozta Hajdú József. Ugyanakkor ezek az eszközök már erőteljesen támaszkodnak a digitális képfeldolgozó rendszerekre, kamerákra, és nemcsak a sorközöket, de a tőközök gyommentesítésére is alkalmasak. A nagy talajművelő gyártók pedig egyre-másra vásárolják fel az ilyen rendszereket fejlesztő kisebb cégeket - tette hozzá az előadó.

A takarmány betakarításban is komoly előrelépések tapasztalhatók, például a hasznos munkaidőt a megállók kiiktatásával 30-40 százalékkal megnövelő folyamatos működésre képes bálázók, vagy a GPS koordinátát rögzítő e-tickettet a bálához adó gépek, amelyek a takarmány nyomon követhetőségét biztosítják. A robotizáció is hihetetlen mértékben fejlődik mind a szántóföldi növénytermesztésben a növényápolás területén, de főleg a kertészetben a szőlő és gyümölcsültetvényeken, üvegházakban akár szüretre is - hívta fel a figyelmet Hajdú József. A legdinamikusabb fejlődés az állattartásban látható a munkaerőkiváltás érdekében a takarmányozásban, istállótakarításban mutatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!