Közép- és délkelet-európai országok hangolják össze GMO-politikájukat

Agro Napló
A genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdaság esélyt és biztos megélhetést jelent Közép- és Délkelet-Európában – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva egy Bécsben tartott agrártanácskozást követően.

A konferencián tíz közép-európai és nyugat-balkáni ország agrár- és környezetvédelmi vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kijelentik, hogy összehangolják a GMO-ra vonatkozó politikájukat. A miniszter ismertetése szerint a nyilatkozatban kijelentik, hogy GMO-mentes és hagyományos mezőgazdaságot szeretnének, és átvennék azokat a tapasztalatokat a szabályozásban, a védjegyezésben és a termelésben, amelyeket Magyarország, Ausztria és a többi elkötelezetten GMO-mentes ország már az elmúlt időszakban kialakított.

Fazekas Sándor jelentős előrelépésnek értékelte a létrejött megállapodást és az érdekek összehangolását. "Magyarország már az elejétől fogva kezdeményező volt a GMO-ellenes összefogásban" - fogalmazott a miniszter. A tárcavezető úgy vélte, hogy versenyelőnyt jelent a GMO-mentes termelés, hiszen a fogyasztóknak GMO-mentes élelmiszerre van igényük és Magyarország nem akarja beengedni a kockázatos mezőgazdasági megoldásokat.

Fazekas Sándor az MTI-nek arról is beszélt, hogy Magyarország Ausztriával és Németországgal együtt a júniusi agrártanácsülésen előterjeszti az európai szója nyilatkozat elfogadására vonatkozó javaslatát, amelyet a tervek szerint a brüsszeli állandó képviseleten júliusban írnak majd alá.

Fazekas Sándor emlékeztetett az általa korábban indított Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezésre, amelyhez tizenegy uniós tagállam és hét unión kívüli ország is csatlakozott. A miniszter kijelentette: mivel Magyarország a jó minőségű élelmiszertermelésben érdekelt, megvédi az emberek egészségét, a környezet tisztaságát, a biodiverzitást és a hagyományos mezőgazdasági termelést.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium által kiadott közleményben az olvasható, hogy a fenntarthatóan működő üzemeket, valamint a géntechnikával való előállítástól mentes régiókat védeni kell, nemcsak az egészség és az etikus magatartás, hanem az új piaci esélyek miatt is. Az osztrák agrárminiszter emlékeztetett: az Ausztriában húsz évvel ezelőtt létrejött GMO-ellenes népszavazási kezdeményezést akkor 1,2 millióan írták alá, azonban a hangulat azóta mit sem változott, hiszen az osztrákok még mindig döntően elutasítják a génmanipulált élelmiszerek fogyasztását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fehérje terven dolgozik az EU is

Fehérje terven dolgozik az EU is

A tagállamok szakminiszterei hétfőn tárgyaltak a részletekről, többek között a KAP fehérjenövény termelést segítő támogtásairól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!