Közös feladat az erdők felkészítése a klímaváltozásra

Agro Napló
A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása – jelentette ki az agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján, április közepén.
Pelsőczy Csaba

 

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a klímaváltozás üteme messze meghaladja az erdők biológiai alkalmazkodó képességét, ezért kiemelten fontossá vált a tudományosan megalapozott, a gyakorlati tapasztalatokat integráló, a dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás.

Hozzátette: Az elmúlt évtizedekben egyre határozottabban fogalmazódtak meg az erdők klímavédelemével, a biológiai sokféleség megőrzésével és a rekreációs szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások. Nagy István szerint a helyi körülményekre kidolgozott beavatkozásokkal biztosítható az erdők és szolgáltatások teljes körű megőrzése és fenntartása.

A tárcavezető kiemelten fontosnak tartja a fenntartható erdőgazdálkodásban az erdész szakemberek, mint integrátorok szerepét. Az ő feladatuk, hogy a társadalmi igényeket összhangba hozzák a reális és hosszú távon is eredményes gyakorlati megoldásokkal.

Kifejtette: hazánk korábban javaslatot tett az erdészeti monitoring rendszer megerősítésére, ami a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb és összehangolt megfigyelése érdekében kulcsfontosságú feladat.

Nagy István fontos előrelépésnek nevezte, hogy ez a javaslat is beépült az elfogadásra kerülő pozsonyi miniszteri határozatba. A konferencián elfogadott dokumentumok a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodás európai szinten támogatott fejlesztéséhez összességében olyan fenntartható jövőképet vázolnak fel az erdők kezelésének terültén, amellyel Magyarország is egyetért és azonosul - hangsúlyozta a szaktárca vezetője, idézi az Agrárminisztérium (AM) közleménye a minisztert; az összegzést lapunk is megkapta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növekszik az erdők iránti figyelem

Növekszik az erdők iránti figyelem

Növekszik az erdők iránti figyelem az agráriumon belül, amit az is jelez, hogy e hónaptól az erdőkért is helyettes államtitkár lesz felelős – tette kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!