L. Simon László: meg kell újítani a vadászati törvényt

Agro Napló
Korszerűsítésre szorul a vadászati törvény, meg kell újítani - mondta L. Simon László kormánybiztos szombaton Bőszénfán, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjában tartott megyei vadásznapon újságíróknak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány olyan jogszabály-módosításokat vitt hajtott végre 2010 és 2014 között, amelyek megkönnyítették a vadászok életét. Ezt a munkát folytatni kell, 2017-ig meg kell újítani a vadászati törvényt, a vadásztársaságok által használt területek hasznosítási joga ugyanis lejár, emellett több területen változtatásra is szükség van. L. Simon László leszögezte: ő azt támogatja, hogy a vadásztársaságok továbbra is rendelkezhessenek a vadászati joggal.

    A kormánybiztos szólt arról, hogy a vadhús piaci pozíciójának javítása érdekében növelni kell a külpiacokra kerülő termék feldolgozási szintjét. Ugyanakkor népszerűsíteni kell a vadhús fogyasztását, az egy főre vetített éves hazai vadhúsfogyasztás ugyanis meg sem közelíti a nyugat-európai átlagot. El kell érni azt is, hogy minél több vadhús kerüljön a közétkeztetésbe - tette hozzá.

    L. Simon László kiemelt feladatnak tartja a vadkárok kezelését. Hangoztatta: egymás mellett kell tudnia élni a vadnak és a gazdálkodónak, nem szabad, hogy a vadgazdálkodás hiányt szenvedjen a mezőgazdasági termelés igényei miatt. 

    Kitért a dúvadak okozta károkra is, jelezve: a hazai vadállomány megőrzése érdekében minél erősebben vissza kell szorítani a sakált és más dúvadat, a vadászokat érdekeltté kell tenni ezek kilövésében. 

    A vadásznap résztvevőit Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke, Kaposvár országgyűlési képviselője köszöntötte. A politikus emlékeztetett arra, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke - aki más elfoglaltsága miatt mégsem tudott részt venni a rendezvényen - nemrégiben célként jelölte meg, hogy Magyarország ismét vadászai nagyhatalommá váljon. Ebben a folyamatban nagy szerep hárul Somogyra, már csak azért is, mert ott találhatók az ország vadban leggazdagabb vadászterületei - emelte ki.

    Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, az Országos Vadász Védegylet ügyvezető elnöke köszöntőjében jelentős eredményként említette, hogy a vadászokkal összefogva a kamara országos vezetőségének sikerült elérnie, hogy a sport- és hivatásos vadászok "európaivá váltak", és megszűnt sok adminisztratív teher is. Reményét fejezte ki, hogy a következő két-három év változtatásai hosszú távon megalapozhatják a magyar vadgazdálkodás jövőjét.

    Kemenszky Péter, a 3300 tagú Somogy Megyei Vadászkamara titkára, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének fővadásza az MTI érdeklődésére elmondta: három évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy megye egyik legnagyobb, több mint két évtizedes hagyományú szabadtéri rendezvényét, a megyei vadásznapot minden évben máshol rendezik meg. Az idei rendezvényre, Bőszénfára a korábbi évekhez hasonlóan négy-ötezer résztvevőt várnak.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!