Lesz elegendő hal karácsonyra a halas pultokban

Agro Napló
A lehalászási időszak végén már tapasztalható, hogy az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket az idén is – erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán elnevezésű, a fővárosi harmadik kerület Fő terén megtartott rendezvényen november végén az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján.

A karácsonyig tartó vásáron a „Kapj rá!” kampány keretében, hétköznap színes programokkal, kerékpörgető kvízzel, gyermekfoglalkoztatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és fotókiállítással várják a látogatókat, hétvégén emellett változatos, édesvízi halak elkészítését is láthatják és kóstolhatják az ünnepre hangolódók - emelték ki a szervezők

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, az éves 6,5 kilogrammos magyarországi fejenkénti átlagfogyasztás 40-45 százaléka realizálódik ebben az időszakban, azaz az év végi ünnepkörben. A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány célja a korábbi, fejenkénti 5,4 kilogrammos magyar éves átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése volt, a halból készült ételek általánossá tétele és a fogyasztói ismeretterjesztés, edukáció. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken és roadshow-kon.

„Azt látjuk, hogy egyre többen próbálják beépíteni a heti étkezéseikbe az édesvízi halfajokból készülő ételeket, ebben tudunk segítséget nyújtani nekik a kampány oldalán megtalálható, konyhatechnológiákat bemutató kisfilmekkel és receptekkel is” – mondta az AMC ügyvezetője hozzátéve: a „Kapj rá!” kampány fő üzenete, hogy egész évben érdemes halat fogyasztani, hiszen magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát.

Ondré Péter, fotó: AMC

„Az Advent Óbuda Fő téri vásáron november 26. és december 24. között különféle halfajták elkészítési módjaival, illetve halas különlegességek és egyedülálló ízvilágú halakkal ismertetjük meg a látogatókat hétvégén. Emellett hétköznap a kisebbeket gyermekfoglalkoztatóval, halas játékokkal, kézműves foglalkozással, kvízjátékkal várjuk” – emelte ki az ügyvezető.

A receptekért és érdekességekért érdemes a kapjra.hu weboldalt is felkeresni, ahol megtalálható Rácz Jenő séf halgasztro videóblog sorozata, halbolt és halétterem kereső, halas tematikájú játékok és egy nagy halhatározó érhető el applikáció formájában is.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője kiemelte, az édesvízi halakat már most érdemes beszerezni, hiszen a halhús az otthoni fagyasztást is jól viseli. Az idei haltermés várhatóan elmarad a korábbi évektől mennyiségben, ugyanakkor biztonsággal lesz elegendő hazai ponty, harcsa, afrikai harcsa, busa is karácsonyra „A haltermelők számára az időjárás, a vízhiány, a halfogyasztó állatok hatása, valamint a kukorica-, a gázolajár és bérköltségek növekedése is nehezítette a működést, ugyanakkor a szektor így is biztonsággal el tudja látni a hazai igényeket. Az idei év agrometeorológiai anomáliából adódóan süllőből és csukából a tervezettnél kisebb lesz a hozam, de mivel a MA-HAL tagjai önként korlátozták az exportot, ezekből a halfajokból is lesz idehaza kellő mennyiség.”

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai halgazdaságokat választva a fogyasztók nem csak biztonságos és ellenőrzött halat kapnak, hanem a fenntartható, intenzív gazdaságok a környezetvédelmi szempontokra is figyelnek. A karácsony előtti hetekben – a korábbi évekhez hasonlóan – a termelők országszerte mintegy 80-90 helyen kinyitják kapuikat, így a fogyasztóknak lehetőségük lesz közvetlenül haltermelőktől is vásárolni. Az interaktív térkép a www.magyarhal.hu weboldalon keresztül érhető el. (További információk: kapjra.hu és www.halpentek.hu)

Ondré Péter és Lévai Ferenc, fotó: AMC

A „Kapj rá!” kampány az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával valósult meg, aminek elsődleges célja a hazai halfogyasztás növelése. A kampány weboldalán, a kapjra.hu weboldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segítik az eligazodást a halgasztronómia világában.

A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 20 sztázalékkal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 17,5 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a kapjra.hu weboldalon és a www.facebook.com/kapjra közösségi oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!