2024. április 27. szombat Zita

Levélanalízis-szolgáltatással segíti tagjait a NAK

Agro Napló
A múlt hónap elejétől új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető levélanalízis-szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – hívja fel az érintettek figyelmét a köztestület.

A laboratóriumi levélminta-vizsgálat azon gazdálkodók számára ajánlott, akiknek a Vidékfejlesztési Program (VP) Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés pályázat kedvezményezettjeiként kötelező évente levélanalízist, ötévente pedig talajvizsgálatot végeztetniük. Emellett emellett pedig a talajvizsgálati és a levélanalízis-eredményekre alapozva évente tápanyaggazdálkodási-tervet is készíttetniük kell.

A NAK szolgáltatásaival segíteni kívánja a gazdálkodókat abban, hogy jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni. A nitrátérzékeny területeken műtrágyát használók, illetve a VP-AKG-ban előírt tápanyaggazdálkodási-tervek (TGT) készítésében már hosszabb ideje nyújt segítséget a gazdálkodóknak a kamara, és 2019 decemberétől az agrárszolgáltatási paletta része lett a talajminták kötelező vagy önkéntesen választott laboratóriumi vizsgálata is.

A VP-AKG támogatást igénylőknek évente kötelező a levélanalízis, de azoknak is érdemes megfontolniuk a vizsgálat elvégeztetését, akik az inputanyagok csökkentésével és célzott tápanyag-utánpótlással rövid és hosszú távon is csökkenteni kívánják költségeiket.

A levélanalízis-vizsgálat ugyanis a növény aktuális állapotáról ad információt. A helyes növénytáplálással a növények egészségesebbek lesznek és ellenállóbbak a különböző stresszhatásokkal és kórokozókkal szemben, így a további inputanyagok bevitelének igénye is csökken. A megfelelő időben vett növény illetve levélminta vizsgálata a gyors döntések megalapozásához is segítséget nyújthat – mint például a levéltrágya, fejtrágya alkalmazásának szükségessége –, valamint segítségével kiderülhet, hogy a talajban elégségesnek vélt tápanyagokat a növény miért nem képes hasznosítani.

A NAK szakértői által kidolgozott, a mintavételi módokat és időpontokat tartalmazó útmutató alapján az érintett gazdálkodók vehetnek növény- vagy levélmintákat, amelyeket az e célra szolgáló borítékokban leadhatnak a falugazdászoknál, akik a továbbiakban gondoskodnak a minták laboratóriumba való eljuttatásáról. A mintavétel és a mintaleadás pontos folyamatáról és tudnivalóiról a falugazdászoknál, illetve a mintavételi útmutatóban lehet tájékozódni, amely a www.nak.hu/labor oldalon érhető el.

A szűkített vizsgálat nettó ára mintánként 4500 forint, a bővített vizsgálaté 5500 forint mintánként. Amennyiben bármelyik laboratóriumi vizsgálattal együtt a kamaránál készíttetik el a tápanyaggazdálkodási-tervet is, utóbbi árából 20 százalék kedvezményt ad a NAK (további információk a www.nak.hu/labor oldalon) – tartalmazza az ismertetés

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!