Már április elején jönnek a magyar primőr zöldségek

Agro Napló
Április elejétől országszerte megvásárolhatók lesznek az üzletekben és a piacokon a magyar primőr zöldségek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

A zöldségek korábbi érésében jelentős szerepe van az elmúlt évek fejlesztéseinek is. A legnagyobb változás az üvegházi paradicsomtermesztésben következett be, ahol immár a magyar termelők is a legmodernebb technológiákkal és fajtákkal dolgoznak. Míg tizenöt éve hazánkban még szinte kizárólag a hagyományos „kerek” paradicsomokat termesztették, ma már a modern üvegházakban a fürtös fajták adják a termelés meghatározó részét, valamint dinamikusan növekszik a kisebb és ízletesebb snack paradicsomok, a cherry-, a szilva- és koktéltípusok termelése is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Így a magyar termelők innovatív módon igyekeznek kiszolgálni valamennyi fogyasztói igényt.

A magyarországi friss étkezési paradicsomtermelés mára megközelíti a százharmincezer tonnát évente, amelyet szinte teljes egészében a hazai háztartások vásárolnak és fogyasztanak el. Szakértők szerint a magyar paradicsom friss illatával is csalogatja a vevőket. A jellemzően biológiai növényvédelemmel, vegyszermentesen termesztett friss magyar paradicsom, saláta vagy hónapos retek ízében magasan kiemelkedik a több ezer kilométerről importált, zömében íztelenebb zöldségek közül. Ezért is érdemes már most is keresni a magyar zöldségeket.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013 és 2015 között a zöldségfélék tekintetében Magyarországon emelkedett mind a termőterület nagysága, mind a betakarított termés mennyisége: 2013-ban 75,6 ezer, 2014-ben csaknem 80 ezer, 2015-ben 84,5 ezer hektáron termesztettek hazánkban zöldségféléket. A statisztikai hivatal adatai szerint zöldségből 2013-ban 1,44 millió, 2014-ben 1,51 millió, 2015-ben pedig több mint 1,6 millió tonna volt az összes betakarított termés Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!