2024. március 29. péntek Auguszta

Már nem veszteségesek a tejtermelők, de korszerűsíteni kell a feldolgozást

Agro Napló
A nyerstej kilójáért 92 forintot kapnak a termelők, így az állami támogatásokkal együtt már nyereségesek – írja a Magyar Hírlap csütörtöki száma. Mindez a Tej Terméktanács rendezvényén hangzott el, ahol nyoma sem volt már a tavalyi demonstrációk elkeseredett hangulatának. 

„Reggelente tejbepapit eszem, a müzli és a laktózmentes tej elengedhetetlen része a táplálkozásomnak” – árulta el Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes úszónő. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács egyik reklámarca a szervezet tej világnapi, budapesti rendezvényén, tegnap úgy vélte: a tej iránti rajongásának köszönhe­tően a hajával sincs gond.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a tej „igenis élet, erő, egészség”. Nagy István úgy fogalmazott: „örül a tejtermelők jó hangulatának”, utalva arra, hogy a tejpiaci árak emelkedtek, a tejtermelők bevétele már az önköltségi ár felett van, a nyertej spot (azonnali) piaca pedig szárnyal, már a negyven centet is meghaladta a kilónkénti árszint. Hangsúlyozta: feldolgozókat kell építeni, a debreceni tejporító üzem már a jövő példája.

A termelőknek össze kell fogni, és akkor lesznek biztonságban, ha a kereskedelem és a feldolgozás hasznából is részesülnek. A jelenleg is futó élelmiszeripari pályázatok révén gazdaságosabbá válhat a tejtermelés, a feldolgozás, ha több feldolgozó üzem lesz, akkor a hazai trappistasajt-fogyasztás negyven százalékát nem kell majd importból fedezni. A tejágazat meghatározó változásokon ment keresztül az utóbbi években, példaként említette a friss tej áfájának csökkentését, a piacvédelmet, köztük az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer bevezetését, valamint az online pénztárgépek használatát.

Mélykúti Tibor, a terméktanács elnöke felidézte az utóbbi három év problémáit, az orosz embargó bevezetését, a harmincéves kvótaszabályozási rendszer megszűnését, az ötvenszázalékos kínai keresletcsökkenést. Hozzátette: tavaly tavasszal a nyerstej átlagos, kilónkénti felvásárlási ára 65 forint volt, jelenleg azonban 92, így az állami támogatásokkal együtt már profitot termelnek a tejtermelők. Szerinte a feldolgozást kell fejleszteni, és növelni szükséges a megtermelt tej és a fogyasztás mennyiségét és mértékét is. Magyarországon 150-160 liter a fejenkénti tejfogyasztás évente, Finnországban 450-460 liter.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az elmúlt három évben javulás tapasztalható a tejiparban, ugyanis a hazai tejtermelés 2013 és 2016 között tíz százalékkal nőtt, a feldolgozók által felvásárolt termelői nyerstej mennyisége pedig tizenhárom százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban. A terméktanács adatai szerint az utóbbi hat évben bővült az átlagos tejtermék-fogyasztás, például a másfél százalékos zsírtartalmú, itthoni előállítású UHT-tejek belföldi eladása 2011 és 2016 között a hatszorosára nőtt. A fogyasztói tej importja 2013 és 2016 között tizenegy százalékkal csökkent, miközben egyes feldolgozott késztermékek kivitele emelkedett: sajtból és túróból például 43 százalékkal többet exportált hazánk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!