MENÜ

Megfelelően fejlődnek az őszi vetések Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2013.11.27.

Megfelelő az őszi vetésű gabonák fejlettsége Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a szeptember vége óta tartó kedvező időjárásnak köszönhetően a gazdák jó minőségű magágyat tudtak készíteni - közölte a kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságtóságának vezetője az MTI-vel.

 Kiss Róbert elmondta, hogy a megyében november közepéig őszi árpából mintegy 24 000 hektárt vetettek, az őszi búza vetésterülete meghaladja a 125 000 hektárt. Rozsból ugyanakkor 700, triticaléból mintegy 6000 hektáron került vetőmag a talajba.

    Őszi káposztarepcét az elmúlt évinél 6000 hektárral nagyobb területen, összesen 19 000 hektáron vetettek. 

    Kiss Róbert emlékeztetett, hogy az őszi betakarítású növényi kultúrákban az augusztus végéig tartó szárazság és hőség helyenként számottevő terméskiesést okozott. Az elhúzódó vetés, valamint a szokatlanul hűvös kora tavasz következtében a kapás növények fejlettsége nagyon különböző. Az aszály a később vetett állományokban okozott nagyobb károkat, sok területen a kukorica lesárgult, csöveket nem nevelt. 

    A takarmányozásra szánt 41 447 hektár szemeskukorica aratása szinte teljes egészében befejeződött a megyében. A termésátlag hektáronként 4,3 tonna, közel duplája a 2012. évinek, de még mindig elmarad attól a szinttől, amit a kukoricahibridek optimális időjárás mellett produkálni képesek. 

    A napraforgó betakarításával a termést adó 70 426 hektáron ugyancsak végeztek a megye termelői. Az átlagosan 2,25 tonna hektáronkénti termés kedvezőbb az előzetesen becsült adatoknál - mondta el az igazgató.

    A cukorrépa termésátlaga az 1054 hektáros Jász-Nagykun-Szolnok megyei termőterületen 44 tonna/hektár körül alakult.

Forrás: MTI