2024. március 29. péntek Auguszta

Megkezdődött a támogatás kifizetése a Pápai Hús élőállat-beszállítóinak

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) korábbi ígéretének megfelelően elindította a Pápai Hús 1913. Kft. élőállat beszállítói által igénybe vehető csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését. A vidékfejlesztési tárca rendelete értelmében a hiánytalan kérelmek tekintetében 2013. november 8-ig kell a támogatási döntéseknek megszületniük.

A VM, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már a határidő előtt elvégezte a forrásbiztosítással és kérelem ellenőrzéssel összefüggő feladatok nagyobb részét, így az MVH 2013. október 31-én a kérelmet benyújtó 150 ügyfélből 130 részére átutalt 385,5 millió forint összegű támogatást. A fennmaradó kérelmek esetében a döntéshozatal, illetve a támogatás kifizetése a feldolgozás ütemének megfelelően a jövő hét folyamán megtörténik.



Mint ismert, a kormány döntésének értelmében a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. felé követeléssel rendelkező sertés élőállat beszállítók részére a VM az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű támogatást nyújt lejárt és elismert követeléseik kielégítésére. A beszállítóknak a támogatás elnyerése érdekében nem kell lemondaniuk a cég felé fennálló követeléseikről.



A támogatás a mezőgazdasági termelők részére – a rendelkezésére álló de minimis kerettől függően legfeljebb - 7500 euró - azaz kb. 2,25 millió forint -, a termelői csoportok, kereskedők és más engedményes beszállítók esetében az általános csekély összegű (de minimis) támogatási szabályoknak köszönhetően legfeljebb 200.000 euró (kb. 60 millió forint). A fenti kereteket meghaladó nagyobb összegű követelések kiegyenlítése — szintén a kormány döntésének megfelelően — még az év folyamán megtörténik.

Forrás: (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!