Megszülettek az első LEADER döntések

Agro Napló
Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a szaktárca.

Az akciócsoportok jól mérték fel a térség igényeit, hiszen a megjelent felhívásokra több mint 10 ezer kérelem érkezett be, mintegy 41 milliárd forint forrásigénnyel – mondta el Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Irányító Hatóság által szervezett LEADER képzésen, Kecskeméten. Mint hangsúlyozta, a 2014-2020 közötti uniós ciklusban a kormány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy valóban a helyi igényeknek megfelelő, szakmailag megalapozott Helyi Fejlesztési Stratégiák készüljenek, majd ennek nyomán a közösség érdekeit szolgáló pályázati felhívások jelenjenek meg. A 103 elismert helyi akciócsoport 2017. október vége óta összesen 621 pályázatot hirdetett meg, amelyek több mint fele már lezárult.

Azon kérelmek esetében, ahol az akciócsoportok és a Kormányhivatalok az ügyintézést, illetve a végső jogosultsági ellenőrzéseket elvégezték, az első döntések meghozatala is elindulhatott, valamint a nyertes pályázók a támogatói okiratokat is folyamatosan megkapják ügyfélkapujukon keresztül – emelte ki az államtitkár. Ennek eredményeképpen több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés, amelyet további nyertes kérelmek kihirdetése követ majd a napokban.

Az Irányító Hatóság által szervezett országos szakmai felkészítő képzésen a résztvevő helyi akciócsoportok képviselői tájékoztatást kaptak az aktuális és a jövőben várható feladatokról. Emellett lehetőség nyílt a program végrehajtásában szerzett tapasztalatok megvitatására és a jó gyakorlatok továbbadására is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!